ANNONS

Bokmässechefer från hela världen träffades i Göteborg

Gruppbild på bokmässechefer från 15 länder i nätverket Fereiros gästade Göteborg före midsommar för att utbyta erfarenheter. Foto: Natalie Greppi.

Nätverket Fereiros samlar tjugo av de största bokmässorna i världen. Nyligen träffades 15 av dem i Göteborg för erfarenhetsutbyte.

– Det är en unik möjlighet att få lära av andra bokmässechefer, men också att bli bekräftad i att Bokmässan i Göteborg har en internationell position. Vi delar verkligen vår passion för litteratur och läsning. Det är tydligt att bokmässor runt om i världen möter samma utmaningar men också att vi spelar en stor roll i samhället i stort, säger Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan.

Ferieros – ett nätverk av de ca 20 största bokmässorna i världen – startades i Göteborg 2002 då Bertil Falck var värd för mötet. Numera träffas Fereiros vartannat år. Före midsommar bjöd Bokmässan i Göteborg in till en veckas konferens på Gothia Towers där 15 bokmässechefer diskuterat utmaningar och möjligheter.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Men det har även funnits tid till lite andra aktiviteter. Gästerna har besökt staden Göteborg och träffat kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm och upptäckt skärgården med en tur till Vinga Fyr. Arrangemanget avslutades med en kräftskiva hemma hos Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg, på Hönö. Idén med Bokmässan uppstod 1984 just på en kräftskiva i Värmland, då Bertil Falck och Conny Jacobsson bestämde sig för att starta en bokmässa. Den första mässan i Göteborg hölls 1985.

ANNONS

Hur ser trenderna ut internationellt, går man mer mot fokus på fackmässor för branschen eller mer mot publikfriande mässor för allmänheten där försäljning av böcker får mer utrymme?
– Inom Ferieros finns båda tendenserna; flera är renodlade branschmässor medan andra har allmänheten som största besökargrupp. Vissa expanderar – dels genom att den enskilda mässan växer och utökas med nya områden, dels genom att nya mässor startas – medan andra satsar på att konsolidera och utveckla sina välfungerande koncept. Digitalisering och teknikutveckling är dock något som alla förhåller sig till på olika sätt. Vad som är unikt med Bokmässan i Göteborg är vårt gedigna seminarieprogram som vi kreerar tillsammans med förlag och andra partners, det verkar inte finnas i lika stor omfattning internationellt, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef på Bokmässan i Göteborg.

Hur stor är Bokmässan i Göteborg i internationell jämförelse?
– Ingen annan bokmässa i världen har ett så omfattande seminarieprogram. I år, 323 seminarier. Många av de andra bokmässorna tittar på Göteborg för att kunna bygga upp ett eget program. Det är den mässa globalt där man får den bästa överblicken över den nordiska litteraturen, vilket lockar många.

– Vad gäller besöksantal är Bokmässan i Göteborg en medelstor mässa i internationell jämförelse, men de flesta som är större pågår uppemot två veckor.

Tre månader kvar till årets Bokmässa, hur ligger ni till i förberedelserna jämfört med förra året?
– Mycket bra, vi utvecklar Bokmässan i år och har en rad nya inslag. Förutom våra tre spännande teman om Respekt, Bild och Mediefrågor introducerar vi Sveriges största deckarfestival Crimetime på mässan. Vi utökar Barnsalongen till två dagar och Rum för Poesi och översättning till fyra dagar. Dessutom finns tre nya scener: en Ledarskapsscen, en Workshopscen och en Lärarscen. Nytt är också Bokmässepodden med författarsamtal, som startade i våras och släpper avsnitt hela vägen till och med mässan. Vi har ett starkt fokus på författare och läsning, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL