fbpx

Bokfabriken passerar 20 Mkr i år – bygger egen ljudstudio

Bokfabriken växer och är nu sju personer. Under 2018 räknar de med att passera 20 Mkr i omsättning.

Bokfabriken ökade omsättningen med 36 procent förra året till 19 Mkr och fortsätter växa i år med nyanställningar och satsning på egen ljudstudio.

– Det är glädjande att vi kan fortsätta att växa så snabbt med fortsatt lönsamhet. Vi tror definitivt att vi spränger 20-miljonersvallen 2018 och ambitionen är klättra så högt vi kan nå … och det blir högt, säger Lasse Brahme, vd på Bokfabriken, självsäkert.

Det senaste bokslutet för 2017 visar på nya fina siffror. Omsättningen ökade med 36 procent till över 19 Mkr med ett resultat (Ebitda) på 1,67 Mkr.

I vintras flyttade förlaget till nya lokaler på Limhamn, vilket Boktugg berättat tidigare. I trevåningshuset som tidigare varit såväl tobaksaffär som arkitektkontor är Bokfabriken numera sju medarbetare.

ANNONS

Nya är Håkan Peterson, förläggande redaktör, Jakob Nilsson, presskontakt och kommunikatör, Anna Maria Erling, förläggande redaktör och litterär agent, och Amanda Backman, ljudboksansvarig.

De nya redaktörerna kommer från varsitt håll i branschen: Håkan Peterson har arbetat i drygt tio år som redaktör, närmast på Historiska Media och dess systerförlag Karavan Förlag; och Anna Maria Erling är i grunden journalist och har en bakgrund från Sydsvenskan, Sveriges Radio, SVT, TT och Populär Historia. Närmast var hon bland annat redaktör på Nationalencyklopedien och chefredaktör på tidningen Släkthistoria.

Att Bokfabriken satsar på en egen ljudboksansvarig är också intressant. Bokfabriken var ju tidigare sambo med Word Audio (där Lasse Brahme var medgrundare och delägare fram till augusti 2017) och startade som ett systerbolag där de båda bolagen hade ett tätt samarbete kring ljudböcker. Men nu väljer Bokfabriken att bygga en egen ljudstudio.

ANNONS

Också bland författarna märks flera spännande nytillskott.

– Vi har ökat bredden i vår utgivning och ser nu att fler och fler etablerade författare flyttar sina författarskap till Bokfabriken. Det tar vi som ett kvitto på att vi styr skutan rätt, säger Erik Johansson, förlagschef på Bokfabriken.

40 procent av försäljningen digital

Bland de senaste författarna som valt Bokfabriken finns bland andra Måns Zelmerlöw & Alexander Wiberg, Karin Brunk Holmqvist, Richard Hobert och Olle Lönnaeus.

En viss trend kan anas i att Bokfabriken satsar på böcker av ”kändisar”?

– Vi har alltid varit intresserade av den här typen av litteratur. Vi började med stora bion om Yngwie Malmsteen och så vidare, men sedan är det förstås så att ibland finns uppslagen annars inte, säger Lasse Brahme.

I dessa tider är det givetvis intressant att veta hur stor andel av bokförsäljningen som är digital. Enligt Lasse Brahme stod digitalt (eböcker men framför allt strömmade ljudböcker) för hela 40 procent under 2017.

De mest sålda böckerna under 2017 var (på papper): Karin Alfredsson Skrik tyst så inte grannarna hör och Olséni Hansen Ester Karlsson med K. På ljudbokssidan var det istället Gustafson & Kant Sändebudet och Mats Ahlstedt Öga för öga, tand för tand som toppade.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny