Svenska fantastikens dag den 29 april 2018. Bild: Lupina Ojala

Svensk fantastik i rampljuset för en dag – 29 april

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Idag, den 29 april 2018, inträffar Svenska fantastikens dag – ett initiativ för att uppmärksamma svensk fantasy, science fiction och skräck.

”Den svenska fantastiken har länge legat i bakvattnet av andra genrer men förtjänar sin plats i rampljuset. Därför har den 29 april tillägnats åt svensk fantastik”, står det på Svenska fantastikens dags Facebooksida.


ANNONS


Initiativtagare till dagen är Sofi Poulsen, som säger så här till Boktugg:

– Den 24 april är det världsbokens dag och vissa firar hela veckan. Och då tänkte jag att åtminstone en av dessa dagar kan man ägna sig åt att läsa just svensk fantastik som så sällan lyfts fram annars vare sig i media eller på biblioteken. Veckan därpå börjar maj och i maj är det många temadagar som lyfter olika andra saker inom genren fantasy, så vi ser Svenska fantastikens dag som en trevlig inledning till de kommande dagarna i maj.

ANNONS

Dagen är enligt Sofi en fantastisk möjlighet att få lyfta fram den svenska fantastiken i rampljuset och visa på hur många bra fantastikförfattare vi har här i Sverige.

Har fantastiken en lång tradition i Sverige?
– Ja, jag skulle vilja säga att fantastiken är alla böckers moder, säger Sofi. Det var runt eldarna man samlades så långt tillbaka som vi har funnits och haft ett språk. Där berättade man sagor för att underhålla men även lära varandra. Av dessa berättelser växte folksagorna fram. Därifrån har sedan fantastiken utvecklats till en genre som inkluderar science fiction, fantasy och skräck. Fantastiken reflekterar även samhället och det är en av anledningarna till att science fiction blivit allt mer populär vart efter tekniken utvecklats.

Den största svenska fantastikförfattaren vi har haft genom tiderna är förmodligen Astrid Lindgren, menar Sofi – även om många av oss inte riktigt tänker på det, trots att de flesta av oss älskar hennes böcker.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Idag har vi Kristina Hård, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Elias och Agnes Våhlund, Anna Jakobsson Lundh, John Ajvide Lindqvist för bara att nämna några.


ANNONS


Hur är intresset idag för svensk fantastik?
– När svensk fantastik lyfts fram, går det mycket bra. Engelsforstrilogin, trilogin om Röda Masken samt antologin Grimm har sålt väldigt bra och synts mycket i media. I antologin Grimm knyter man ihop säcken lite och går tillbaka till folksagorna. Cirkeln är sluten så att säga, säger Sofi Poulsen.

Den som är sugen på att hänga på Svenska fantastikens dag uppmanas att frossa i böcker från svenska fantastikförfattare så som Sofi Poulsen, Ulrica Edvinsson Sundin, Thomas Årnfelt, Jenny Töredal, Ewa Broberg, Hans Olsson, Eva Holmquist, Lisa Rodebrand, Elin Holmerin, Oskar Källner med flera.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »