fbpx

Svensk fantastik i rampljuset för en dag – 29 april

Svenska fantastikens dag den 29 april 2018. Bild: Lupina Ojala

Idag, den 29 april 2018, inträffar Svenska fantastikens dag – ett initiativ för att uppmärksamma svensk fantasy, science fiction och skräck.

”Den svenska fantastiken har länge legat i bakvattnet av andra genrer men förtjänar sin plats i rampljuset. Därför har den 29 april tillägnats åt svensk fantastik”, står det på Svenska fantastikens dags Facebooksida.

Initiativtagare till dagen är Sofi Poulsen, som säger så här till Boktugg:

ANNONS

– Den 24 april är det världsbokens dag och vissa firar hela veckan. Och då tänkte jag att åtminstone en av dessa dagar kan man ägna sig åt att läsa just svensk fantastik som så sällan lyfts fram annars vare sig i media eller på biblioteken. Veckan därpå börjar maj och i maj är det många temadagar som lyfter olika andra saker inom genren fantasy, så vi ser Svenska fantastikens dag som en trevlig inledning till de kommande dagarna i maj.

Dagen är enligt Sofi en fantastisk möjlighet att få lyfta fram den svenska fantastiken i rampljuset och visa på hur många bra fantastikförfattare vi har här i Sverige.

Har fantastiken en lång tradition i Sverige?
– Ja, jag skulle vilja säga att fantastiken är alla böckers moder, säger Sofi. Det var runt eldarna man samlades så långt tillbaka som vi har funnits och haft ett språk. Där berättade man sagor för att underhålla men även lära varandra. Av dessa berättelser växte folksagorna fram. Därifrån har sedan fantastiken utvecklats till en genre som inkluderar science fiction, fantasy och skräck. Fantastiken reflekterar även samhället och det är en av anledningarna till att science fiction blivit allt mer populär vart efter tekniken utvecklats.

ANNONS

Den största svenska fantastikförfattaren vi har haft genom tiderna är förmodligen Astrid Lindgren, menar Sofi – även om många av oss inte riktigt tänker på det, trots att de flesta av oss älskar hennes böcker.

– Idag har vi Kristina Hård, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Elias och Agnes Våhlund, Anna Jakobsson Lundh, John Ajvide Lindqvist för bara att nämna några.

Hur är intresset idag för svensk fantastik?
– När svensk fantastik lyfts fram, går det mycket bra. Engelsforstrilogin, trilogin om Röda Masken samt antologin Grimm har sålt väldigt bra och synts mycket i media. I antologin Grimm knyter man ihop säcken lite och går tillbaka till folksagorna. Cirkeln är sluten så att säga, säger Sofi Poulsen.

Den som är sugen på att hänga på Svenska fantastikens dag uppmanas att frossa i böcker från svenska fantastikförfattare så som Sofi Poulsen, Ulrica Edvinsson Sundin, Thomas Årnfelt, Jenny Töredal, Ewa Broberg, Hans Olsson, Eva Holmquist, Lisa Rodebrand, Elin Holmerin, Oskar Källner med flera.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny