Bokälskare, här är de nya böckerna vecka 17

Nya böcker vecka 17 - sorg och kärlek, och mycket mera.

Äntligen var det dags igen och den här veckan är det en blandad kompott som trillar in hos handlarna. Barnböcker, romaner och fackböcker för alla smaker – helt klart finns det något för alla bokälskare på listan, om än vi får en lite mörkare och mer sorgstänkt boklåda än vanligt. 

Efter att Svenska Akademien haft det svenska folkets uppmärksamhet under ett par långa veckor, börjar saker så sakta att återgå till det normala. Och tur är väl det, för hur skulle vi annars hinna läsa alla de nya böckerna som förgyller våren?

Ett par tips & kommentarer om vecka 17

Att prata om döden är att prata om livet
Från Verbum kommer i veckan en ny bok för de yngre barnen, som lyfter frågan om hur man pratar om livet och döden. Det är en fin och enkel bok, där Björn en dag hittar sin vän Storbjörn död och börjar gråta av sorg. Som tur är har han vänner som kan trösta honom och få honom att förstå hur livet ser ut. Det blir begravning och samtal om minnen, där också det vackra kommer fram. Om vänskap, och liv och död.



… och efter det samtalet behöver vi kanske lättsammare litteratur
En mer än hundra år gammal kanin lättar upp vilken stund som helst, tillsammans med barnen. Jag pratar så klart om Beatrix Potter och hennes Pelle Kanin. Just nu aktuell som film också. Det som nu släpps är en samlingsvolym, perfekt om man vill ha flera böcker i en enda. Följ med busige kaninen på hans resa när han beger sig in i Karlssons trädgård, och mycket mera … Kul att klassikerna lever vidare



Belägg för ägg
Yes, om du precis som jag älskar ägg är det här något för dig. Kanske också perfekt som present till någon i bekantskapskretsen? Du får veta precis allt om den här lilla delikatessen, och serveras allt från James Bonds äggröror till Tore Wretmans äggstanning. Eller varför inte Gundes powerägg? Det blir mycket fakta på ett kul sätt när Mats Ekdahl leder oss vid handen och berättar om sina studier för och om ägget och dess roll i konsten. Ovanligt originellt och kul. Något alldeles äggstra, alltså.

Ägget

Ägget

  • Förlag: Carlsson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-08
  • ISBN: 9789173318891


Människans bästa vän
Under de senaste åren har flera böcker kommit om hunden, som trofast vän till människan. Här tillägnas texten blandrashunden Sophie, som varit författarens kompis i vått och torrt. Ingen stor bok, kanske, men fint om relationen mellan djur och människa. Illustrerad av Håkan Ljung.

På tal om hundar

På tal om hundar

  • Förlag: Carlsson
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-16
  • ISBN: 9789173318983


Drabbande om en fars kärlek och en sons bortgång
Det är varje förälders mardröm att ett barn går bort. Romulo började på sin bok om sonen David när livet var som vanligt. Små verser från spädbarnsåren och dagbokstanteckningar som skulle fånga allt det vackra som hände dem. Han skrev för att det var roligt och för att han ville stoltsera med rimmen. År senare sitter han plötsligt i en bil och är på väg till akuten i Halmstad, där man upptäcker en svår form av cancer hos sonen. David dog bara 12 dagar senare. Det här är hans bok. Ett minnesmärke över en son, om sorg och om att leva. Vackert och viktigt. För varenda förälder i världen.



En sångerska som få andra – vår egen Birgit Nilsson
Hon blev en av 1900-talets mest hyllade operasångerskor. Vi vet alla vem hon är, men här får vi en unik inblick i det som skedde runt henne. Tidigare opublicerade insikter samsas med karriärens många händelser. Utan tvekan – det här är fint och närgånget om en av våra största kulturskatter. Ett verk om en stor konstnär.



Och en shortlist – med fler böcker från vecka 17 …

Hur läsa och varför

Hur läsa och varför

Gröna burgare

Gröna burgare

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL