fbpx

Litteraturrundan 2018 i Skåne fortsätter växa i storlek

Göran Blohm Foto: Privat

2018 års Litteraturrunda i Skåne blir snarlik förra årets men nya vindar inför 2019 blåser redan.
– För att vi ska uppnå målet med att stödja medlemmarnas ekonomiska intresse behöver vi få uppmärksamhet i media, säger Göran Blohm från Litteraturrundans styrelse.

Den 5-6 maj 2018 arrangeras för sjätte gången Litteraturrundan i Skåne – en möjlighet för anslutna författare att visa upp sig, möta sina läsare och på ett gemytligt sätt marknadsföra sin litteratur. Bakom eventet står Litteraturrundan som sedan förra året är en egen ekonomisk förening vars syfte är att tillvarata sina medlemmars ekonomiska intresse på bästa sätt. Årligen arrangerar föreningen ett par större evenemang varav Litteraturrundan på vårkanten är det största av dem. Men de ordnar också Författarens bokaffär i december som ger medlemmarna möjlighet att sälja böcker inför julhandeln och till nästa år planeras en litteraturresa där författarna både ska kunna inspireras och få tillfälle att nätverka och utvecklas i sin yrkesroll.

– Vi märker på årets litteraturrunda att författarna gärna går ihop och nätverkar, säger Göran Blohm som sitter i Litteraturrundans styrelse. Meningen är att verksamheten ska skapa nya miljöer och grogrunder för nya konstellationer. Över 30 punkter står på programmet och då saknar vi några som inte kunnat hålla deadline på tryckeriet och som tillkommer senare.

ANNONS

Rundan sträcker sig över hela Skåne och även om årets program är snarlikt förra årets med poesi, litteratur och musik har det tillkommit nyheter från konstnärshållet. Varje författare och kreatör arrangerar sitt eget bidrag men till nästa år hoppas Göran att man kan ha ett gemensamt, ickepolitiskt men ändå högaktuellt tema som väcker större samhälleligt intresse:

– Det ska vara något som skär genom samhället och engagerar, säger han och fortsätter: För att vi ska uppnå målet med att stödja medlemmarnas ekonomiska intresse behöver vi få uppmärksamhet i media och kan vi enas om ett tema tror jag vi får ett mycket större genomslag. Detta ligger ännu så länge bara som diskussion hos styrelsen men jag tror att det hade varit bra.

Litteraturrundans medlemsantal ökar stadigt, ett bevis på den funktion arrangemangen fyller. Sedan förra året har föreningen vuxit till drygt hundra medlemmar, eller 35 procent fler än tidigare. Även besökarantalet följer en stigande kurva och Litteraturrundans arrangörer tror på att man slår förra årets besöksantal som låg på mellan 3 000 och 4 000 besökare:

ANNONS

– Jag ser redan nu i mailen att förfrågningarna från besökarna ökat med 100 procent, säger Göran. Det är så klart bra men det finns ett tak för maxantalet, kanske ligger det runt 4 000 stycken.

Rundan strävar efter att både kända och mindre kända författare ska få uppmärksamhet och föreningen står för en del av marknadsföringen samtidigt som medlemmarna själva måste agera för att synas.

– Vissa ställen som namnkända författare och Hasse & Tage-museet drar alltid mycket folk, säger Göran. Alla medlemmar jobbar ideellt och att besöka de olika eventen är gratis för besökarna – i gengäld köper förhoppningsvis gästerna en bok av författarna. Det ska också nämnas att vi har flera sponsorer som går in och stöttar oss: ABF Skåne, Författarcentrum Syd, Region Skåne och Sparbankstiftelsen Skåne.

ANNONS

Programpunkter i urval:

Lördag 5 maj

Lördagsfika med poesi och musik
Kl. 15–17, Höganäs bibliotek, Café Amanda, Köpmansgatan 10, Höganäs. Poeter från Poetisk Plattform varvat med öppen scen för alla som vill läsa egna eller andras dikter. Mellan orden blir det klassiska toner på gitarr med Staffan Svensson.

Skrivarpoddens poddkalas
På Lunds Stadsbiblioteks scen kl. 11–15. Skrivarpoddens Kerstin Önnebo intervjuar och spelar in. 11.30 Ninni Holmqvist & Charlotte Cederlund. 12.30 Sofie Berthet & Johan Carle.
13.30 Patrik Lundberg & Linnea Dahlgren. Elever från Skånes Skrivarskolor läser egna tex- ter. Ta med egen text och få feedback på plats! Vi bjuder på lunchmacka och sötfika.

Här & nu – med och om litteraturen
Kl 11–12 Elisabet Norin och Magnus Nylander, skrivarcirklar & författare. Carin Hammarberg. Kl 12–13 Fredrik Nilsson, Boel Gerell, Magnus Nylander. Att göra tankar begripliga för läsaren. Unni Burman m fl från Kreativa Akademin.
Kl 13–14 Alex Sjödin Lundholm, Hanna Oswald Sahlin m fl från Skrivarlinjen på Albins.
Kl 14–15 Garik Paltsev, Magnus Nylander, Elisabet Norin, Kreativa Akademin i Lund, med teater som habiliteringsmetod.

Om Hans Alfredsson
Kl.10–13. Hasse & Tage-museet berättar om Hans Alfredssons författarskap och produktion. Hasse & Tage-museet, Bangatan 2, Tomelilla.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Björn Ranelid – Människan och ordet
Om mitt liv och författarskap. Lördag och sön- dag kl. 13–15 bjuder jag in mina gäster till vårt hus, Karakåsvägen 27, Kivik. Följ skyltarna.

Söndag 6 maj

Poesimöte med Eva Ström
Kl.15–17, Kulturhuset SubRosa, Patrullgatan 18A, Råå. Eva Ström pratar om sitt skrivande och läser poesi. Aktuell med diktsamlingen Och morgonen redan stark och vaken omkring dig. Det bjuds också på klassiska toner med Staffan Svensson på gitarr. Deltar gör också poeter från Poetisk Plattform. Kulturföreningen Poetisk Plattform i samarrangemang med Kulturhuset SubRosa. Fri entré

Bara för vita anemoners skull
Kl.15–16 Botaniska trädgården i Lund.
Möt våren i dikt och ton: Bert Westerström läser egna dikter i ett arrangemang med visor och musik. Utanför Växthusen och Café Botan, vid regn i östra orangeriet, Botaniska trädgården, Östra Vallgatan 20, Lund.

Lövhögen, en skrivarcirkel på Söderslätt
Kl. 13–16 hälsar vi välkomna till att ta del av hur vi genom vår skrivarcirkel gett varandra stöd i skrivandet som fram till dags datum utmynnat i två utgivna böcker som finns till försäljning. Kaffe står framdukat. Med Linda x Möller, Louise Bråhammar och Birgitta Sülau, Hemmesdynge 10, Östra Torps Byaväg

Om kärlek, flykt och det ofattbara
Kl. 13 Peter Winai samtalar och läser ur sin nya bok På flykt till kärleken baserad på en autentisk dagbok av en 17-årig flicka i Mühlhausen 1936. Kl. 14 Stina Larsson finissageläser sina dikter till utställningen Det Ofattbara 3.0.
Galleri KVIS, Grönegatan 9, Svedala.

För mer information och program besök litteraturrundan.se❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny