Böcker tävlar mot varandra i populär kanadensisk tv-show

Stillbild från ett avsnitt av årets säsong av Canada Reads (CBC).

Tv-programmet Canada Reads går ut på att fem kändisar försvarar varsin bok. Böckerna diskuteras under livesändning och röstas en efter en ut tills bara ”vinnarboken” finns kvar.

I Sverige har vi Babel och diverse radioprogram och poddar om litteratur. Men ännu finns det inget svenskt program där böcker tävlar mot varandra genom mänskliga förkämpar. Det är ett koncept som har slagit igenom stort i Kanada under namnet Canada Reads: en sorts blandning mellan dokusåpa och litteraturprogram. Programmet har funnits sedan 2002 i lite olika former, och sänds numera både online, på tv, radio och som podd. Syftet har ända sedan starten varit att ”få ett helt land att läsa tillsammans”, skriver Publishing Perspectives.

Det går till som så att fem kända personligheter väljer ut varsin bok som de anser att hela Kanada bör läsa. Böckerna ska vara samtida och skrivna av kanadensiska författare. Under fyra dagar diskuterar sedan de fem deltagarna de utvalda böckerna, och diskussionerna livesänds i fyra avsnitt. I samband med varje avsnitt röstas en av böckerna ut, tills bara en vinnare återstår. De utröstade titlarnas försvarare fortsätter dock att medverka i diskussionerna ända till slutet. Enligt Publishing Perspectives är det mycket starka känslor i omlopp då deltagarna tar sitt uppdrag på största allvar vilket leder till att de knyter an till ”sina” böcker.

I slutet av mars avslutades 2018 års omgång av Canada Reads, säsong nummer 17, och årets vinnande bok blev Forgiveness av Mark Sakamoto (en historisk roman som utspelar sig under andra världskriget, finns ej utgiven på svenska) som försvarades av Jeanne Beker.

Det finns inget pris som tilldelas vinnaren, men det enorma mediauppbåd som följer programmet räcker gott och väl för att många kanadensiska förlag och författare hoppas på att en av deras titlar ska bli utvalda (även om varken författare eller förlag i nuläget har möjlighet att medverka i programmet eller själva ”försvara” sina böcker, det är alltså bara att gilla läget om man har turen att bli utvald). Enligt Booknet Canada har försäljningen av de senaste sju vinnande titlarna stigit med i snitt 434 procent (!) veckan efter tävlingen.

Nu har intresse uttalats från USA om ett liknande program som enligt Publishing Perspectives kommer att börja sändas den 22 maj 2018 under namnet The Great American Read. Kommer ännu fler länder att inspireras av det kanadensiska konceptet?

Deltagare och titlar i Canada Reads 2018

Artisten och programledaren Mozhdah Jamalzadah försvarade The Boat People av Sharon Bala
Skådespelaren Tahmoh Penikett försvarade American War av Omar El Akkad
Väderexperten och tornado-jagaren Greg Johnson försvarade Precious Cargo av Craig Davidson
Skribenten och moderedaktören Jeanne Beker försvarade Forgiveness av Mark Sakamoto
Artisten Jully Black försvarade The Marrow Thieves av Cherie Dimaline

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL