fbpx

Två svenska Sara nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018

Författarna Sara Bergmark Elfgren (foto: Henric Lindsten) och Sara Lundberg (foto: Ola Kjelbye) är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Sara Bergmark Elfgren och Sara Lundberg är de två svenska nomineringarna till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Nordiska rådets bedömningskommitté har presenterat de 12 nominerade till 2018 års barn- och ungdomslitteraturpris. Vinnaren, som offentliggörs den 30 oktober, får 350 000 danska kronor.

Från Sverige har två författare nominerats: Sara Lundberg för sin bilderbok Fågeln i mig flyger vart den vill, som tilldelades Augustpriset 2017 och även bilderbokspriset Snöbollen. Nordiska rådets jury beskriver verket bland annat som ”en estetiskt tilltalade bok, vacker och även formmässigt genomtänkt”.

ANNONS

– Ja, hur känns det? Nu börjar jag undra ifall det är någon som driver med mig. Eller att det händer en massa bra grejer, för att jag sedan ska få en meteorit i huvudet, säger Sara Lundberg till Boktugg, som berättade mer om sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill i en längre intervju från tidigare i år.

Börjar du inse på riktigt att du har gjort en väldigt speciell bok?
– Det enda jag kan säga om det är denna väl använda, men ack så kloka fras: allt ligger i betraktarens öga.

Den andra nominerade är Sara Bergmark Elfgren för sin ungdomsroman Norra Latin, som även vann Stora Ljudbokspriset i ungdomskategorin. ”Norra Latin är ett gediget romanbygge där Sara Bergmark Elfgren väver samman historia, myt och magi med vardagsrealism”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

ANNONS

– Nomineringen betyder så klart jättemycket för mig personligen och i ett större perspektiv är det extra kul eftersom det är en fantasyroman, säger Sara Bergmark Elfgren till Boktugg. Jag blev särskilt glad över att juryn lyfte fram bokens fantastiska inslag och hur viktigt det är för romanen som helhet. Jag tycker att det är spännande att låta det fantastiska och det realistiska skava mot och förstärka varandra.

Boktugg har tidigare gjort en längre intervju med Sara Bergmark Elfgren.

Här är alla nominerade:

Danmark

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Lynkineser av Jesper Wung-Sung och Rasmus Meisler (ill.), Dansklærerforeningen, 2017
Hest Horse Pferd Cheval Love av Mette Vedsø, Jensen & Dalgaard, 2017

Finland

Kurnivamahainen kissa av Magdalena Hai & Teemu Juhani (ill.), Karisto, 2017
Pärlfiskaren av Karin Erlandsson, Schildts & Söderströms, 2017

Färöarna

Træið av Bárður Oskarsson, Bókadeild Føroya Lærarafelags, 2017

Island

Vertu ósýnilegur – Flóttasaga Ishmaels av Kristín Helga Gunnarsdóttir, Forlagið, 2017
Skrímsli í vanda av Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler & Rakel Helmsdal, Forlagið, 2017

Norge

Ingenting blir som før av Hans Petter Laberg, Cappelen Damm, 2017
Alice og alt du ikke vet og godt er det av Torun Lian, Aschehoug forlag, 2017

Samiska språkområdet

Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja av Anne-Grethe Leine Bientie & Meerke Laimi Thomasson Vekterli (ill.), Iđut, 2014

Sverige

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg, Mirando Bok, 2017
Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren, Rabén Sjögren, 2017

Åland

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson, Schildts & Söderströms, 2017

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången under Nordiska rådets session 2013 tillsammans med Nordiska rådets övriga priser. Utdelningen är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.