fbpx

Kriminalförfattaren Michael Connelly tar emot Diamond Dagger-priset

Författaren Michael Connely. Foto: Terrill Lee Lankford

En av världens mest framgångsrika kriminalförfattare Michael Connelly tar emot årets Diamond Dagger, som är det största pris man kan få inom brittisk kriminallitteratur.

Crime Writers’ Association (CWA) meddelar att den amerikanska författaren Michael Connelly kommer få ta emot deras pris Diamond Dagger för 2018, som är det största pris man kan få inom brittisk kriminallitteratur. Priset belönar författare vars karriärer inom kriminallitteratur har präglats av mycket hög kvalitet och som har gjort ett viktigt bidrag till genren.

– Michael Connellys kriminalromaner har vunnit internationellt erkännande i mer än ett kvarts århundrade och har gett läsare, tv-tittare och filmfans en rik underhållning. En kombination av underbara karaktärer, levande platser och gripande intriger karaktäriserar hans böcker. CWA är mycket glada över att fira hans prestationer med Diamond Dagger-priset, säger Martin Edwards, ordförande på CWA till deras hemsida.

Michael Connelly kommer få ta emot priset på Dagger Awards-galan i London den 25 oktober. Tidigare vinnare av priset inkluderar P.D. James, John le Carré, Dick Francis, Ruth Rendell, Lee Child och Ann Cleeves.

ANNONS

– Det här är verkligen spännande. Hur kan en författare som skriver om en kille som försöker hitta mening i Los Angeles någonsin förvänta sig att få erkännande från en så fin grupp från så långt bort? Det är bortom allt jag kunde ha föreställt mig, och jag är mycket hedrad och tacksam, säger Michael Connelly till CWA.

Michael Connelly är idag en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare, och han är mest känd för sina romaner om Harry Bosch. Connellys första roman The Black Echo publicerades 1992 och vann Edgarpriset för bästa debutroman. Totalt har han skrivit över 30 romaner, och i Sverige fick Connelly sitt genombrott 1998 med boken Blood Work, som fick den svenska titeln Blodspår. Boken filmatiserades 2002 där Clint Eastwood både regisserade filmen och spelade huvudrollen som Harry Bosch. Även The Lincoln Lawyer filmatiserades 2011, med Matthew McConaughey som Mickey Haller. 2016 producerade Connelly sin egen TV-serie Bosch för Amazon, som nu är inne på sin fjärde säsong.

I Sverige är han aktuell med boken Inte ett farväl som släpptes 2017. I maj 2018 släpps Nattskiftet (Norstedts) som är första boken i en ny serie om Renée Ballard vid LAPD. När den gavs ut i USA 2017 gick den genast upp i toppen på New York Times bästsäljarlista.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.