fbpx

Harry Potter-utställning får digitalt liv med Googles hjälp

Utställningen Harry Potter: A History of Magic på The British Library har stängt sina fysiska portar och flyttar istället ut på nätet. Foto: Tony Antoniou/The British Library

The British Librarys utställning Harry Potter: A History of Magic blev deras mest populära någonsin. Nu fortsätter den magiska utställningen i digital form.

Missade du (precis som undertecknad) Harry Potter-utställningen på British Library i London? Då kan både du och jag andas ut. Även om utställningen Harry Potter: A History of Magic stängde den 28 februari 2018 efter fem månader, så kommer den att leva vidare på nätet.

Utställningen A History of Magic innehöll – förutom illustrationer, skisser och utkast från skapandet av böckerna om Harry Potter – precis som namnet antyder en mängd andra ”riktiga” magiska föremål, bilder och fakta om magi genom historien som på något sätt knyter an till bokserien.

ANNONS

Under de fem månader som utställningen var öppen såldes fler än 150 000 biljetter (varenda tillgänglig biljett, enligt museet) till The British Library. Det innebär grovt räknat minst 1 000 besökare om dagen.

– Vi har aldrig upplevt något liknande på The British Library, säger chefkuratorn Julian Harrison till The Guardian och berättar att de dagligen hade långa köer med folk som desperat ville komma in.

Men succén slutar tack och lov inte med att den fysiska utställningen har stängt ner. A History of Magic har tagit ett steg vidare till den virtuella världen och delar av den finns nu att se i digital form på sajten Google Arts and Culture. Förutom virtuella presentationer av många av objekten från utställningen (de är häpnadsväckande, så gå in och titta ögonaböj) finns där bland annat en exklusiv intervju med illustratören Jim Kay som de senaste åren har jobbat med illustrerade utgåvor av Harry Potter-böckerna.

Här finns den digitala versionen av Harry Potter: A History of Magic.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny