fbpx

Harry Potter-utställning får digitalt liv med Googles hjälp

Utställningen Harry Potter: A History of Magic på The British Library har stängt sina fysiska portar och flyttar istället ut på nätet. Foto: Tony Antoniou/The British Library

The British Librarys utställning Harry Potter: A History of Magic blev deras mest populära någonsin. Nu fortsätter den magiska utställningen i digital form.

Missade du (precis som undertecknad) Harry Potter-utställningen på British Library i London? Då kan både du och jag andas ut. Även om utställningen Harry Potter: A History of Magic stängde den 28 februari 2018 efter fem månader, så kommer den att leva vidare på nätet.

Utställningen A History of Magic innehöll – förutom illustrationer, skisser och utkast från skapandet av böckerna om Harry Potter – precis som namnet antyder en mängd andra ”riktiga” magiska föremål, bilder och fakta om magi genom historien som på något sätt knyter an till bokserien.

ANNONS

Under de fem månader som utställningen var öppen såldes fler än 150 000 biljetter (varenda tillgänglig biljett, enligt museet) till The British Library. Det innebär grovt räknat minst 1 000 besökare om dagen.

– Vi har aldrig upplevt något liknande på The British Library, säger chefkuratorn Julian Harrison till The Guardian och berättar att de dagligen hade långa köer med folk som desperat ville komma in.

Men succén slutar tack och lov inte med att den fysiska utställningen har stängt ner. A History of Magic har tagit ett steg vidare till den virtuella världen och delar av den finns nu att se i digital form på sajten Google Arts and Culture. Förutom virtuella presentationer av många av objekten från utställningen (de är häpnadsväckande, så gå in och titta ögonaböj) finns där bland annat en exklusiv intervju med illustratören Jim Kay som de senaste åren har jobbat med illustrerade utgåvor av Harry Potter-böckerna.

ANNONS

Här finns den digitala versionen av Harry Potter: A History of Magic.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.