ANNONS

Christoffer Holst, författare och förläggande redaktör på Printz Publishing.

Printz Publishing startar feelgoodfestival

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den 4 augusti 2018 blir det livat i Mariefred. Då anordnas en ny litteraturfestival i tecknet feelgood, arrangerad av förlaget Printz Publishing.

– Vi på Printz har pratat om en feelgoodfestival länge, säger Christoffer Holst från Printz Publishing. Dels för att just genren passar så bra för en mysig sommardag, och också på grund av att vi går igång på att skapa en rolig litteraturtillställning där vi får fira det som vi älskar – feelgoodlitteratur.

Feelgoodfestivalen är till för alla bokälskare och kommer bland annat att bjuda på författarsamtal och signeringar. Redan nu är vissa författarnamn klara: Marianne Cedervall, Kristin Emilsson, Camilla Davidsson, Marie-Louise Marc, Frida Skybäck och Anna Winberg. De som själva skriver kan dessutom delta i en skrivarskola där feelgoodförfattare delar med sig av sina bästa tips.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Vi vill framför allt skapa en härlig scen där vi firar genren. Oavsett om du skriver, läser, lyssnar eller bara vill lära dig mer om feelgood är du väldigt välkommen, säger Christoffer.

Att festivalen äger rum i Mariefred är ingen slump. Christoffer säger att de först och främst ville ha en idyllisk plats, men vad som också är bra med Mariefred är att det bara ligger någon timme utanför Stockholm. Staden har bra lokaler, exempelvis Gripsholms värdshus, där flera av seminarierna kommer att hållas.

– Vi på Printz ÄLSKAR Mariefred och har bland annat varit där på konferens. I januari åker vi dit igen, för att undersöka fler områden inför festivalen.

Du är själv feelgoodförfattare – har du saknat ett sådant här forum?
– Ja, lite faktiskt. För några år sedan var jag med i uppstarten av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Det var en fantastiskt rolig grej att jobba med, men det är klart att jag kanske redan då önskade att det hade funnits en lite mer färgglad festival för sådana som gillar lyckliga slut. Och nu finns det snart det! Det här kommer bli superkul att jobba med, säger Christoffer.

Fakta: Feelgoodfestivalen anordnas den 4 augusti 2018 i Mariefred. Mer info kommer efter årsskiftet, men redan nu kan man köpa biljett här.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »