ANNONS

Julkalender 2017 – lucka 15: Johanna Wiman

Ett par julklappstips från Johanna Wiman. Foto: Ola Kjelbye

Har du någon gång undrat vad folk önskar mest i tidningen Skriva? Johanna Wiman är redaktören som har svaret till dig. 

Tidningen får naturligtvis mängder av mejl från landets alla hörn, men det är några saker som sticker ut mer än andra.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Man vill ha konkreta råd och tips om skrivandets hantverk, säger Johanna. De allra flesta av våra läsare skriver aktivt. Deras frågor kan gälla alltifrån hur de ska redigera sitt manus på bästa vis till hur de ska lyckas hålla självförtroendet uppe trots motgångar.

Och så klart har hon själv ett par favoritinslag från tidningens alla nummer. Särskilt minns hon Sara MacKeys porträttbilder av John Ajvide Lindqvist. De lyfte hela tidningen. Och en annan sak är deras nya vinjett Intervjun, där de talar med en författare om en specifik aspekt av skrivandets hantverk.

– Sedan minnas jag en intervju med Johannes Anyuru, som jag gjorde för ett år sedan. Jag fick läsa hans De kommer att drunkna i sina mödrars tårar inför intervjun (innan den kommit ut) och blev fullständigt tagen. Jag blev väldigt glad att den nu belönades med Augustpriset.

Kanske känner Johanna igen sig i författarna hon möter, eftersom hon också är författare själv. Under året kom hennes egen bok om skrivande ut. Upplevelsen var något helt nytt, eftersom hon skulle skriva i en helt ny genre: fackprosa.

ANNONS

– Det var inte min hemmaplan och mer utmanande än jag hade väntat mig. Men också lärorikt, eftersom jag nu behärskar en ny genre, och dessutom har fått en ny förståelse för vilket enormt arbete det är att få ihop en bok.

Lika roligt är det nu efteråt, när boken är färdig och hon får reaktioner från läsare som berättar att de tycker om boken och har användning för den. Men efter boken har hon fortsatt jobba med Skriva, och sitter just nu med nästa nummer som ska ut i januari. Johanna har precis kommit hem från Stockholm efter en intervju med en illustratör och bilderboksförfattare.

– Men nu ska jag alldeles strax gå iväg för att skära ost, bära stolar och fylla på vin inför kvällens bokrelease. Skrivas medarbetare Mats Söderlund släpper handboken Skriva poesi på Offside Press.

Sedan är det nästan dags att fira jul, som hon ska göra på samma sätt som hon gjort under alla år. Ja, nästan vill säga. 1989 fick de göra ett undantag, eftersom lillasyster blev magsjuk.

– Min familj är inte särskilt mycket för att rucka på traditioner.

Under ledigheten ska hon försöka hinna läsa lite också i år, men det blir mest bilderböcker som hon köpt åt sin son i julklapp. Men det är en läsning hon uppskattar den också. Särskilt vill hon tipsa om Memmo och mysen väntar på vintern av Emma Virke.

ANNONS

– Det är en riktig pärla bland barnböcker. Och får jag lite tid för mig själv på sofflocket ska jag försöka läsa Bara en kram av Henrik Bromander. Den känns nästan kusligt aktuell under #metoo-hösten. Sedan vill jag läsa Evin Ahmads En dag ska jag bygga ett slott av pengar.

Ur årets utgivning tipsar Johanna om:

Swing Time av Zadie Smith, eftersom hon är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag har läst allt Zadie skrivit.

Och så vill jag tipsa om Sommaren, syster av Jerker Virdborg, för att den utgör ett så strålande exempel på tät och driven prosa.

Så klart även Agnes Lidbecks Finna sig – en fenomenal debut, avskalad och med ett så medvetet valt perspektiv.

Och klassikertipset då – vad blir det?

– Den bästa julklapp man kan ge bort är en bok till ett barn, tycker jag. Därför väljer jag Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. En av mina första stora läsupplevelser.

Swing time

Swing time

Sommaren, syster

Sommaren, syster

Finna sig

Finna sig

  • Förlag: Norstedts Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-02-16
  • ISBN: 9789113075327
Bara en kram

Bara en kram

  • Förlag: Bokförlaget Atlas
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-08-01
  • ISBN: 9789173895415

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se