fbpx

Brombergs bjuder in till en afton i litteraturens tecken

Under många år har Brombergs förlag och Berwaldhallen arrangerat litteraturkvällen Med hjärtat för boken. Dorotea Bromberg är stående värdinna.

För många bokälskare är litteraturevenemanget Med hjärtat för boken en återkommande pärla varje år när höstmörkret har sänkt sig ordentligt över Stockholm.

Det var för ungefär 13 år sedan då Dorotea Bromberg av en ren tillfällighet efter ett evenemang på NK blev tillfrågad av Berwaldhallens marknadsansvariga om hon kunde tänka sig att prata om böcker och läsning inför en av deras konserter. Dorotea berättar för Boktugg om hur det gick till:

ANNONS

– ”Gärna”, svarade jag, ”men jag vet inte om ni har råd”. ”Jaså, kostar du så mycket?” ”Ja, det kostar att jag får en ledig kväll hos er att disponera.” De skrattade men ringde upp igen nästa dag och erbjöd mig en kväll i oktober då de ställde lokalen till förfogande. Allihop blev mycket nöjda med kvällen så vi har fortsatt med arrangemanget sedan dess.

Nu har litteraturkvällen Med hjärtat för boken har arrangerats ungefär 15 gånger, under ett par år inföll evenemanget både på hösten och på våren. Numera sker det alltid på hösten, eftersom det är lättare att få dit besökare då.

Kvällen har ett återkommande upplägg. Den består av två akter: Först framträder ett par författare vilket följs av inslag av musik. Därefter infaller en lång paus med signering och försäljning, varpå akt två tar vid med mer musik och de kvarvarande författarframträdandena. Allt som allt brukar arrangemanget pågå i två och en halv timme.

– Den här kvällen är en ganska ambitiös kväll i jämförelse med många andra. Vi har alltid musik med oss, och musiken har varierat mycket genom åren men det är alltid hög kvalitet och ”rivig” musik, säger Dorotea.

För musiken i år står The Fat String Quartet, en baskvartett med medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester. Som vanligt agerar Dorotea Bromberg själv konferencier.

Vad gäller författarprogrammet berättar Dorotea att de utgår från Brombergs egna författare, men att de alltid har med sig någon från ett annat förlag. Sammansättningen av författare ska också vara en bra blandning av olika stilar och tilltal.

I år deltar Majgull Axelsson som är mycket bra på scen och enligt Dorotea en riktig publikmagnet. Hjärnforskaren Katarina Gospic medverkar, likaså Sara Paborn aktuell med en giftmordskomedi i biblioteksmiljö. Dessutom medverkar konstnären och romandebutanten Marianne Lindberg de Geer som visat sig vara storartad på scen.

Ett av de mer folkliga namnen som fanns inbokade var Fredrik Backman, men när vi pratar med Dorotea Bromberg har han tyvärr tvingats ställa in på grund av sjukdom. Istället har de i sista sekund lyckats boka in Martina Haag som kommer och förgyller kvällen.

Majgull Axelsson framträder på litteraturkvällen Med hjärtat för boken. Hon återkommer även i år. Foto: Brombergs

Hur många besökare brukar komma?
– Det beror dels på vad som händer i stan för övrigt och dels på vilka författare vi har med oss, säger Dorotea. Men vi har haft allt mellan 450 till 900, vilket är det absoluta maxantalet som får plats. Jag tror att vi har fyllt hallen två gånger, men annars hamnar vi ofta kring 5–600. Vi tycker ju förstås att det alltid borde vara fullt, men det är ganska mycket begärt av Stockholmspubliken när det gäller bokevenemang.

I år ser intresset ut ungefär som vanligt, men det är än så länge är svårt att bedöma eftersom många köper sina biljetter dagarna före evenemanget.

Samarbetet med Berwaldhallen har enligt Dorotea inte bara fördelen i att personalen kan sin salong, utan också att Brombergs får hjälp med att rikta sig till deras abonnenter. Hälften av publiken brukar vara Berwaldhallens konsertabonnenter och andra hälften Brombergs trogna följare och läsare.

– Vitsen för oss är att nå ut utanför den vanliga läsekretsen, och samtidigt bidrar vi med besökare som annars inte hade hittat till Berwaldhallen. Jag tycker det borde finnas många fler samarbeten av det här slaget, säger Dorotea Bromberg.

Information: Litteraturkvällen Med hjärtat för boken arrangeras av Brombergs förlag i samarbete med Berwaldhallen. Kvällen äger rum på Berwaldhallen den 21 november 2017 klockan 19.00–21.30. Biljetter finns här.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny