ANNONS

Författaren Mats Strandberg. Foto: Henric Lindsten

Mats Strandberg tipsar om skräckböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vad passar bättre till Halloween än en rysare? Vi bad författaren Mats Strandberg berätta om sin egen relation till skräck och ge några boktips.

Mats Strandberg, författare till bland annat Engelsfors-trilogin (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), Färjan och Hemmet är en av våra svenska skräckfantaster. Han berättar att han började läsa Stephen King när han var 10 år och blev genast besatt.


ANNONS


Kommer du ihåg den första skräckromanen du läste?
– Jag tror det var Kings Staden som försvann, eller möjligtvis Jurtjyrkogården. Jag minns att jag läste under en husvagnssemester, och jag sparkade så mycket med benen av stress att hela husvagnen gungade. Mina föräldrar blev galna.


ANNONS


Han säger att börja skriva skräck själv på många sätt kändes som att ha hittat hem.

– När jag och Sara skrev Engelsfors-trilogin spånade vi förstås fram massor av idéer som av olika skäl inte passade in i böckerna, och mina drog oftast åt det lite för skräckiga och blodiga hållet. Så när Engelsfors-äventyret plötsligt var över hade jag liksom redan en liten skattkista med små frön till skräckhistorier, säger Mats Strandberg.

Vad tycker du gör en bra skräckroman?
– Bra karaktärer. Det är viktigast för mig, oavsett genre.  

Svensk skräck – vad händer i genren just nu?
– Massor! Böcker, seriealbum, poddar … Det märks att det finns ett sug efter bra, svenska skräckhistorier. Och mer kommer att hända. Jag vet flera etablerade författare som just nu sitter och knåpar på sina första skräckromaner. Nu i dagarna väntar vi besked från filminstitutet om vi får pengar för att göra film av Färjan. Det har inte gjorts en bra svensk skräckfilm sen Låt den rätte komma in, och det vore så kul att få göra en riktigt blodig, splattrig skräckfilm som inte skäms för att vara just ohämmad underhållningsskräck. Så håll tummarna, är ni snälla.

Vad läser du själv just nu?
– Riley Sagers Final Girls. Har just börjat men det är hittills en hyfsat habil underhållningsskräckis.

Mats Strandbergs skräckboktips
  • Clive Barkers The Hellbound Heart, som blev Hellraiser-filmen, finns äntligen på svenska som Ett hjärta åt helvetet. Det är en modern klassiker som alla borde läsa.
  • William Peter Blattys Exorcisten är också riktigt bra, den var en stor inspiration när jag skrev Hemmet. Demonbesattheten är inte den verkliga fasan, det är att maktlös stå och se på när någon du älskar plötsligt förändras, och blir något obegripligt.
  • Hanteringen av odöda är min favorit av John Ajvide Lindqvist.
  • Feberflickan av Elisabeth Östnäs är en oerhört välskriven, faktiskt magiskt bra. Löst baserat på Lizzie Borden-fallet.
  • Evig natt av Michelle Paver, är en spökhistoria om en polarexpedition som jag brukar ”pitcha” med att den är som om Bea Uusma och Stephen King skrivit en bok ihop.
  • Wylding Hall av Elizabeth Hand är också en vacker och kuslig historia om ett brittiskt folkrockband vars karismatiske sångare mystiskt försvinner.
  • Om man istället vill ha riktigt svulstig, riktigt äcklig nekrofilskräck så rekommenderar jag Poppy Z Brites Utsökta lik.

Foto: Henric Lindsten

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mord på semesterorten i Anna-Maria Ekblads charterdeckare

Författaren Anna-Maria Ekblad hämtar stoff från sin egna år som reseledare och tar i sina mysdeckare med läsarna på händelserika charterveckor i böckernas värld.

Anna-Maria Ekblad har alltid gillat att utmana sig själv, vilket visat sig i flera äventyr som att bestiga Kilimanjaro och köra klassikern. Redan som ung vuxen tog äventyrslusten fart, och Anna-Maria gav sig iväg för att jobba som reseledare utomlands. I sex år arbetade hon på olika resmål, och efter hemkomsten till Sverige stannade hon kvar inom yrket – totalt blev det 25 år i branschen.

– Man får jättemycket frågor när man jobbar ute, om vad som händer, om hur gästerna är och så vidare. Det är ett fantastiskt sätt att uppleva andra länder och det är en behaglig tillvaro. Jag fick göra många spännande saker och jag har alltid gillat kultur och historia, så det var härligt att komma ut på äventyr och se platserna jag hade läst om, säger Anna-Maria.

Jobbet förde henne till många platser, men framförallt arbetade hon mycket i länder kring östra Medelhavet som Grekland, Turkiet och Egypten. Hennes allra första plats som reseledare var Kreta. Det är också på Kreta som hennes första roman Systrarna på Kreta utspelar sig.

– Boken var även den ett sätt att utmana mig själv för att se om jag verkligen kunde skriva, säger hon. Jag har alltid velat skriva och hittade på mycket berättelser när jag var liten. Jag var inte så bra på att stava eller läsa, vilket beror på en lättare form av dyslexi. Men jag hade bra minne för berättelser, och har skrivit till och från under hela livet.

En skrivkurs i Italien för några år sedan var den förlösande faktorn. Där fick Anna-Maria rådet att skriva om något som hon verkligen kan. Och hon kom att tänka på alla frågor hon fått om sina år som reseledare. Så varför inte skriva om den värld hon så väl känner till? 

(...) Läs hela artikeln »