fbpx

Mats Strandberg tipsar om skräckböcker

Författaren Mats Strandberg. Foto: Henric Lindsten

Vad passar bättre till Halloween än en rysare? Vi bad författaren Mats Strandberg berätta om sin egen relation till skräck och ge några boktips.

Mats Strandberg, författare till bland annat Engelsfors-trilogin (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), Färjan och Hemmet är en av våra svenska skräckfantaster. Han berättar att han började läsa Stephen King när han var 10 år och blev genast besatt.

Kommer du ihåg den första skräckromanen du läste?
– Jag tror det var Kings Staden som försvann, eller möjligtvis Jurtjyrkogården. Jag minns att jag läste under en husvagnssemester, och jag sparkade så mycket med benen av stress att hela husvagnen gungade. Mina föräldrar blev galna.

ANNONS

Han säger att börja skriva skräck själv på många sätt kändes som att ha hittat hem.

– När jag och Sara skrev Engelsfors-trilogin spånade vi förstås fram massor av idéer som av olika skäl inte passade in i böckerna, och mina drog oftast åt det lite för skräckiga och blodiga hållet. Så när Engelsfors-äventyret plötsligt var över hade jag liksom redan en liten skattkista med små frön till skräckhistorier, säger Mats Strandberg.

Vad tycker du gör en bra skräckroman?
– Bra karaktärer. Det är viktigast för mig, oavsett genre.  

Svensk skräck – vad händer i genren just nu?
– Massor! Böcker, seriealbum, poddar … Det märks att det finns ett sug efter bra, svenska skräckhistorier. Och mer kommer att hända. Jag vet flera etablerade författare som just nu sitter och knåpar på sina första skräckromaner. Nu i dagarna väntar vi besked från filminstitutet om vi får pengar för att göra film av Färjan. Det har inte gjorts en bra svensk skräckfilm sen Låt den rätte komma in, och det vore så kul att få göra en riktigt blodig, splattrig skräckfilm som inte skäms för att vara just ohämmad underhållningsskräck. Så håll tummarna, är ni snälla.

Vad läser du själv just nu?
– Riley Sagers Final Girls. Har just börjat men det är hittills en hyfsat habil underhållningsskräckis.

Mats Strandbergs skräckboktips
  • Clive Barkers The Hellbound Heart, som blev Hellraiser-filmen, finns äntligen på svenska som Ett hjärta åt helvetet. Det är en modern klassiker som alla borde läsa.
  • William Peter Blattys Exorcisten är också riktigt bra, den var en stor inspiration när jag skrev Hemmet. Demonbesattheten är inte den verkliga fasan, det är att maktlös stå och se på när någon du älskar plötsligt förändras, och blir något obegripligt.
  • Hanteringen av odöda är min favorit av John Ajvide Lindqvist.
  • Feberflickan av Elisabeth Östnäs är en oerhört välskriven, faktiskt magiskt bra. Löst baserat på Lizzie Borden-fallet.
  • Evig natt av Michelle Paver, är en spökhistoria om en polarexpedition som jag brukar ”pitcha” med att den är som om Bea Uusma och Stephen King skrivit en bok ihop.
  • Wylding Hall av Elizabeth Hand är också en vacker och kuslig historia om ett brittiskt folkrockband vars karismatiske sångare mystiskt försvinner.
  • Om man istället vill ha riktigt svulstig, riktigt äcklig nekrofilskräck så rekommenderar jag Poppy Z Brites Utsökta lik.

Foto: Henric Lindsten


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny