fbpx

Bokmässan tar ställning mot rasism

Bokmässan tar ställning mot rasism, manifestation på Bokmässan 2017. Foto Anna von Friesen.

På Bokmässans välbesökta manifestation mot rasism deltog bland annat Bokmässans vd Maria Källsson, författaren Navid Modiri och biskop Per Eckerdal.

Manifestationen som ägde rum på Café Skrivas scen på lördagsförmiddagen drog en hel del folk. Programpunkten inleds med ett körverk som introduceras av Mats Jansson från Nääs Körfestival. Stycket som framförs är en tonsatt version av Stig Dagermans dikt Flykten valde oss (musik av Tormod Tvete Vik). Kören som består av sångare i olika åldrar från körerna Saltstänk, Härlanda Voces, Hemsjökören och Skallsjö Vokalensemble vandrar in från båda sidor och omsluter publiken med dissonanser. Jag ryser när stycket samlas i en kanon där kören upprepar strofen ”vi valde att vandra” och kulminerar i ”nu är vi här”.

Näst i tur är författaren Navid Modiri som läser högt ur sin nyutkomna bok Hej Syster (Forum), ett välkomnande till en nyanländ kvinna. Stycket han läser handlar om hur svenskar är och hur det är att komma som ny till Sverige.

ANNONS

Maria Källsson, vd för Bokmässan, talar om vad en bokmässa kan göra för att bekämpa högerextrema krafter som de som senare under lördagen demonstrerar i Göteborg. Den viktigaste handlingen, menar hon, är att låta Bokmässan pågå precis som den alltid gör. Hon uppmanar oss att låta det vi gör här på mässan överrösta varje slagord och säger att ”varje möte är en motståndskamp”.

– Jag tror att det är många som känner sig oroliga för den här dagen. Den gör jag också, säger hon.

– Det värmer mitt hjärta att så många har kommit hit och att vi står samlade i den här manifestationen.

ANNONS

Hon följs av David Lega, kommunalråd i Göteborg, som talar om betydelsen av litteratur i oroliga tider, och biskop Per Ekerdal som talar om människovärde och att våga känna tillit till varandra.

Bokmässan presenterar som avslutning sitt initiativ att skänka tre kronor per besökare under lördagen till tre organisationer: Teskedsorden, Föreningen Grävande Journalister och initiativet #jagärhär. Terje Carlsson, ordförande för Föreningen Grävande Journalister, passar på att ge ett särskilt tack till Maria Källson och Bokmässan för det jobb de gör, trots att de har fått ta emot en del hårda ord den senaste tiden.

Bilden: Frida Edman, ansvarig för Mediedagarna, Camilla Nagler, ordförande i Teskedsordens styrelse, Maria Källsson, vd Bokmässan, Terje Carlsson, ordförande för Föreningen Grävande Journalister, David Lega, kommunalråd, Mina Dennert, grundare av #jagärhär och Per Eckerdal, biskop.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.