ANNONS

Hur kan serier användas i skolan?

Det samtalade Jonas Lidheimer från Egmont, Johan Kimrin från Apart förlag och Helga Boström från Västra hamnens skola i Malmö om på Bokmässans seriescen.

Både Egmont och Apart förlag, som ger ut serier för olika målgrupper, har insett vikten av att tillgängliggöra serier i skolan genom att erbjuda lärarhandledningar. Helga Boström är en av de lärare som har arbetat med att ta fram materialet och som även använder sig av det själv i undervisningen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Min känsla är att folk inte vet hur de ska använda serier i skolan, säger Helga under seminariet ”Serier i undervisningen” som modererades av Jamil Mani från Seriefrämjandet.

Där kan lärarhandledningen vara till hjälp. Hon ger exemplet The Walking Dead, som trots att det är en ganska kontroversiell serie enligt henne handlar om så mycket mer än zombies och ond bråd död, och det finns mycket att diskutera kring hur till exempel människan agerar i en krissituation.

Jonas Lidheimer från Egmont berättar att deras handledningar är framtagna av lärare och anpassade efter läroplanen, och finns för alla åldrar: förskolor, låg-, mellan- och högstadie och gymnasium.

– Det handlar mycket om att sänka tröskeln för de skolor och pedagoger som är intresserade av serier men som inte vet hur de ska använda dem. För oss är lärarhandledningarna en långsiktig investering i serieformatet.

ANNONS

Många barn och unga föredrar att läsa serier framför böcker, och deltagarna i seminariet delar naturligt nog fascinationen för serieformatet.

– Jag tror att jag gillar serier för att känslan av att ”jag blir klar” med läsningen, säger Johan Kimrin från Apart.

Kanske är det den känslan som lockar annars lässvaga barn till att fastna för just serier. Helga menar även att man genom att arbeta med serier i skolan når ut till alla elever på ett helt nytt sätt. Dessutom går det mycket snabbare att läsa en serie än en traditionell roman, vilket innebär att man fortare kan nå de intressanta diskussionerna. För även om serier går snabbare att läsa så är de inte för den sakens skull mer innehållslösa.

Bilden: Johan Kimrin, Jonas Lidheimer, Helga Boström och moderator Jamil Mani från Seriefrämjandet.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se