ANNONS

Linda Reumann, marknadsansvarig för Sverige hos BoD (Books on Demand).

Trenden att förlagsutgivna författare ger ut själv växer hos BoD

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hos tyska Books on Demand som även är verksamma i Sverige, ser man en ökning av antalet författare på förlag som parallellt väljer att ge ut böcker själva.

BoD – Books on Demand  är ett tyskt print on demandföretag som grundades 1997 av den tyska bokdistributören Libri. Idag verkar företaget i flera europeiska länder vilket inkluderar Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike, Finland, Danmark och Sverige, men allt styrs från huvudkontoret i Hamburg. Där arbetar ca 80 personer och ytterligare 80 – 100 anställda är sysselsatte ute i produktionen.


ANNONS


Linda Reumann är marknadsansvig för BoD Sverige och hon både följer upp och säkerställer all kommunikation och information gentemot både författare och förlag.


ANNONS


– Jag är relativ ny i företaget och arbetar sedan ett år tillbaka på BoD. Det är en väldigt lärorik position och med ständigt nya utvecklingsmöjligheter. Min roll är att utforma, planera och ta fram sälj- och marknadsföringsmaterial i form av annonsering i print och digitalt, nyhetsbrev och upprätthålla vår webbsida, blogg och så vidare, säger Linda.

I Sverige lanserades BoD år 2010 och enligt Linda samarbetar man idag med över 100 förlag och 1000 författare bara på den svenska marknaden.

– I Europa arbetar vi med över 2 000 förlag och över 35 000 författare från olika länder, säger Linda. Företagets strategi är att kontinuerligt utveckla och förbättra tillverkningskvaliteten, bokutrustningen och distributionskanalerna både när det gäller tryckta böcker och e-böcker. Vi har vuxit med stora steg och ser fortfarande att behovet och intresset ökar varje år.  Som nästa land planerar vi att öppna upp i Norge.

Dagligen producerar BoD upp till 20 000 exemplar och trycker totalt över ca. 4 miljoner titlar för författare och förlag. För att möta det snabbt växande behovet av print on demand-tjänster införde företaget 2014 ny tryckteknologi för att optimera processen och även kunna sänka tryckkostnaderna.

En av de kundkretsar som växer är de redan etablerade och förlagsutgivna författarna som ger ut själv parallellt med den andra utgivningen.

– Många författare blir idag mer och mer medvetna om sina möjligheter och vi ser att intresset ökar kraftigt. Många av våra författare väljer att publicera sin bok själv för att ha en bättre kontroll i utgivningsprocessen. Det gäller inte bara kontrollen av innehållet utan även frågor som rör rättigheter och marknadsföring, säger Linda.

– Enligt en undersökning som vi genomförde 2016 visade det sig att det viktigaste för så många som 90 procent av egenutgivarna var att själva kunna styra innehållet. 78 procent valde egenutgivning på grund av att de ville ha kontrollen av rättigheterna och 69 procent för att de ville ha kontrollen över marknadsföringen.

Ytterligare en anledning till den ökande trenden är enligt Linda att egenutgivning via print on demand går fort och enkelt.

– Många av våra författare är ”hybridförfattare” och beroende på tema och genre beslutar de om de vill ge ut sin bok med egenutgivning, säger hon. Vissa titlar känns rätt att ge ut med egenutgivning och andra genom ett etablerat bokförlag. Idag måste författarna inte besluta sig för det ena eller det andra sättet utan kan kombinera båda möjligheterna. Vi har även författare som skapar egna trender som sedan bokförlagen snappar upp.

Hon poängterar vikten av den frihet det innebär att ge ut själv vilket också medför en stor spridning inom olika genrers som ges ut hos BoD:

– Egenutgivning ger många nya möjligheter för författaren som till exempel att rikta sig till en viss målgrupp eller skriva under pseudonym, säger Linda. Vi ser att egenutgivningen inte enbart innefattar en slags litteratur utan varje titel är ett personligt beslut som tas av författaren.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL