Sharjah är 2019 års World Book Capital

Cultural Palace Square i Sharjah City. Foto: Fotolia

I ett uttalande från Paris i slutet av juni kungjorde UNESCOs generaldirektör Irina Bokova att Sharjah i Förenade Arabemiraten tar över efter Aten som World Book Capital.

Den 26:e juni utnämndes Sharjah till World Book Capital 2019 av UNESCOs generaldirektör Irina Bokova. Beslutet grundas på de rekommendationer som programmets kommitté enades om vid ett möte i International Federation of Librarys Associations huvudkvarter i Haag i Nederländerna.

Sharaja är det tredje största emiratet i Förenade Arabemiraten och är det första av dem att nu skapa en frihandelszon för publicering genom Sharjah Publishing City. Projektet syftar till att skapa en bro mellan arabvärlden och resten av världen något som Unesco tagit fasta på inför utnämnandet. Deras motivering baseras bland annat på den innovativa, nätverksskapande och inkluderande karaktär som projektet medför.

– Jag välkomnar Sharjahs nominering som World Book Capital, säger Irina Bokova i ett uttalande enligt Publishing Perspective, liksom de ansträngningar som staden gjort för att göra läsning tillgänglig för så många människor som möjligt.

Irina poängterar också det goda i att projektet särskilt är läsfrämjande för marginaliserade delar av befolkningen vilket är en drivkraft för den sociala integrationen och öppnar för dialog.

Bodour Al Quasimi, ordförande för Sharjah’s World Book Capital organisationens kommitté, uttrycker sin glädje över Unescos val:

– Vi är så stolta över att ha blivit litterärt erkända på global nivå och att vi nu befinner oss på samma plattform som några av de främsta personer i världen för böcker och läsning, säger hon enigt Publishing Perspectives. Detta signalerar ett förverkligande av det projekt som startades för fyra decennier sedan genom visionen som Hans höghet Dr Sheikh Sultan Bin Muhammed Al Qasimi, högsta rådsmedlem och ledare i Sharjah, har. Hans Höghet har samlat ansträngningar från både institutioner och individer i arbetet för att forma emiratets kulturella identitet med kunskap och böcker.

2018 års World Book Capital Athen kommer högtidligt att räcka över stafettpinnen till Sharjah i en ceremoni av “Olympiad-stil” planerad att hållas på Sharjah’s Al Majaz Ampitheater i stadens centrum Khalid Lagoon. Cermonin ska sändas över hela Arabvärlden.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL