fbpx

Lunds stadsbibliotek har bokcirklar för alla

På biblioteken runt om erbjuds ofta bokcirklar av olika slag. På Lunds stadsbibliotek finns allt från små grupper till stora läsecirklar för alla åldrar. 

Susan Båge och Cecilia Lindgren är bibliotekarier på Lunds stadsbibliotek. Sedan nio år arbetar Cecilia på barn- och ungdomsavdelningen medan Susan är inriktad på skönlitteratur för vuxna. Båda två är på olika sätt engagerade i bokcirklar och tycker det är ett bra sätt för att fördjupa läsning, hitta nya tolkningar och ett nytt sätt att läsa på.
Förra året var Cecilia med som projektledare för Lunds största bokcirkel – Lund Läser. 3250 exemplar av Jonas Hassen Khemiris bok Allt jag inte minns köptes in och delades ut på biblioteken, gymnasieskolor, på stan, Stadsparken, Kulturnatten, Skördefesten och Humorfestivalen.

– Det blev mycket spännande diskussioner kring Allt jag inte minns, berättar Cecilia. Det är ju en bok som det går att tycka mycket kring även om man inte tycker om den. Jag läste den tre gånger i samband med Lund Läser och jag hittade nya saker hela tiden. Lund har nio bibliotek plus stadsbiblioteket och varje ställe hade minst ett författarbesök eller en föreläsning samt minst en bokcirkel eller öppet boksamtal. På Stadsbiblioteket hade vi flera bokcirklar, ett öppet boksamtal samt en massbokcirkel under ledning av Kristin Nord och Maria G Francke från Sydsvenskan.

Susan leder tre olika bokcirklar inne på stadsbiblioteket – den ena riktar sig till föräldralediga och där är Susan med varje gång. I de andra två kan vem som helst vara med under de fyra träffarna som varje termin erbjuder. Den kräver lite mer av deltagarna eftersom Susan bara har möjlighet att närvara vid första och sista träffen på grund av att tiden inte riktigt räcker.

ANNONS

– Jag medverkar första och sista gången, säger Susan. Första gången presenterar jag de böcker jag valt och går igenom lite praktiska saker. Sista gången är jag med under utvärderingen. Bokcirkeln som riktar sig till föräldralediga delar jag med en kollega på barnavdelningen. Där deltar vi varje gång. Ibland tipsar vi också om böcker, kollegan om barnböcker och jag om vuxenlitteratur.

SB
Susan Båge

De olika cirklarna drar oftast mellan 6 och 10 deltagare per cirkel och det finns inga särskilda kriterier för att delta i någon av dem – mer än att man läser böckerna. Susan menar att det finns ett stort behov av samtal och att en bok kan vara en bra utgångspunkt för att komma igång. Bokcirkeln skapar inte bara läsglädje säger hon utan bidrar också till gemenskap mellan människor:

– Jag vet ju inte riktigt hur diskussionerna går i bokcirklarna som jag inte är med i men jag har fått indikationer på att de trivs ihop, säger Susan. Men i föräldracirkeln är diskussionerna mycket bra och givande. Jag lär mig mycket. Det relateras till nyheter och dras paralleller till andra fenomen i samhället.

Cecilia deltar även i en bokcirkel privat. Tillsammans med fyra kursare från biblioteks- och informationsvetenskapsutbildningen har hon en bokcirkel som funnits i snart 16 år.

– Vi träffas ca var sjätte vecka, hemma hos någon av oss, säger Cecilia. Alltid på lördagskvällar, alltid med huvudrätt, vin och efterrätt. Boken diskuteras till efterrätten. Alla har läst samma bok till det aktuella tillfället och det är den som är värdinna vid respektive träff som har utslagsröst när det gäller vilken bok vi ska välja. Kriteriet är att boken ska finnas i pocket och att ingen i cirkeln ska ha läst boken tidigare. Eftersom jag framförallt arbetar med barn- och ungdomslitteratur ger min privata bokcirkel mig en möjlighet att läsa skönlitteratur för vuxna.

Till hösten kommer Cecilia att fortsätta med Lund Läser men denna gången i form av Lilla Lund Läser som riktar sig till barn och unga.

– Lilla Lund Läser kommer i mångt och mycket att ha samma upplägg som Lund Läser med minst ett program på varje bibliotek och dessutom bokcirklar, bokfikor och liknande, berättar Cecilia. Vi kommer att köpa in ca 1100 böcker som kommer att delas ut på biblioteken, vid skolor, skateparken, på stan, i Stadsparken, vid idrottsplatser och så vidare. Men vilken bok det blir är fortfarande hemligt.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny