ANNONS

Drottninggatans bokhandel i Uppsala har fått samma ägare som Globe i Ludvika

JB-gruppens ordförande och ägare av Globe bokhandel i Ludvika har tagit över Drottninggatans bokhandel i Uppsala. Nu ser han alla möjligheter att vända den nedåtgående trenden på Drottninggatan för att göra den lika framgångsrik som Globe.

Sedan 1981 har Anders Källgren drivit Globe Bokhandel i Ludvika. När han startade den för 36 år sen var det en liten missionsbokhandel som 2002 tog steget till att bli en fullsortimentshandel.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Jag upptäckte att man inte kan förändra världen, skrattar Anders när vi talas vid. 2002 flyttade vi in i grannbutiken och kunde låta sortimentet växa. Idag har vi allt och mer ändå – det innebär ungefär 27 000 olika titlar och den stora bredden motsvarar det som är vår affärsidé.

Anders är ordförande i JB-gruppen, som i dagsläget består av 43 butiker från Ystad i söder till Härnösand i norr, så det är förstås en självklarhet att även Globe Bokhandel ingår där. Procentuellt sett står JB-gruppens urval för en stor del av bokhandelns totala mängd titlar.

– Vi gick med i JB-gruppen 2006 och det öppnade många dörrar, säger Anders. Det är det bästa som vi gjort. Att stå utanför som självständig butik är svårt idag. Vi hade aldrig nått så här långt själva. JB-gruppen väljer ut ungefär 3000 olika titlar per år till medlemsbutikerna, ser till att butikernas hemsidor är ständigt aktuella, tar fram gemensamt marknadsföringsmaterial, förhandlar om villkor och avtal med leverantörerna och mycket annat.

Anders ser till att plocka in så gott som alla nyheter som släpps från de etablerade förlagen och fördelningen mellan fack- och skönlitteratur är ungefär 50/50. Bara Globes pocketavdelning rymmer ca 4000 olika titlar. En trappa ner finns en permanent REA-avdelning där kunderna kan fynda.

ANNONS

– Jag har haft lyckan att gå emot strömmen jämfört med den lilla bokhandelns generella utveckling, säger Anders. Samtidigt som den fysiska bokhandelns omsättning under de senaste åren har minskat ökade vi omsättningen. 2002 omsatte vi drygt 2 miljoner kronor – idag omsätter vi 9 miljoner. Men jag tror att taket är nått för hur mycket böcker Ludvikaborna kan konsumera nu.

Nyligen köpte Anders upp Drottninggatans bokhandel i Uppsala. Ett drag som kanske är lite förvånande med tanke på att den butiken inte gått så bra. Men med Anders erfarenheter av att lyckas samtidigt som många privatägda bokhandlar idag kämpar i konkurrensen med nätet och stormarknader, är det kanske å andra sidan inte så konstigt.

– Jag har följt dem och sett att det inte gått så bra, berättar Anders. Deras butikschef Mårten Ericsson lärde jag känna när vi gick med i JB. Han är både kunnig och litterär. Jag tänker att Drottninggatans bokhandels centrala läge mellan universitetsbiblioteket och Stora torget i kombination med befolkningsmängden i staden bör vara en bra grund för en privatägd bokhandel. Akademibokhandeln ligger några hundra meter därifrån och vi blir ett bra alternativ till dem och dem till oss. Jag ser bara möjligheter.

lu
Bokhandeln i Uppsala

Bokhandeln i Uppsala har redan blivit medlem i JB-gruppen och får därmed del av det urval och inköp som görs centralt. Båda butikerna kommer inom kort att ha samma butiksdatasystem vilket 
ger en hel del samordningsfördelar. Butiksytan i den nya butiken är ungefär 100 kvm mindre än Ludvikabutiken men konceptet blir det samma – ett stort och bra sortiment. I övrigt tycker Anders inte att butikerna behöver likna varandra utan ska behålla sin egen prägel både estetiskt och innehållsmässigt. Snarare än att försöka ha samma titlar ska man ta in vad kunderna är intresserade av i respektive stad.

– Jag tror till viss del att det är helt olika saker som kommer att efterfrågas, säger Anders. Uppsala är ordets centrum vilket kräver en annan typ av litteratur på hyllorna. Vissa förlag blir mer representerade i Uppsala än i Ludvika och vice versa.

Ludvikakunderna läser deckare och skönlitteratur, historia och samhällsvetenskapliga böcker. Men generellt sett säljer Anders och hans fyra medarbetare från hela sortimentet:

ANNONS

– När dagen är slut har vi sålt av alla möjliga tänkbara och otänkbara böcker, säger han. Det
är härligt med bredd och spännvidd. Det ska också bli spännande att se utfallet i Uppsala.

Avståndet mellan butikerna ser Anders inte som något problem. Visst hade det varit bra om man bara kunde kvista över, menar han men med dagens teknik och båda butikerna i samma datasystem tror han inte det ska bli några problem. Och i Uppsalabutiken finns Mårten kvar med all sin erfarenhet och kompetens.

– Att han skulle vara kvar var en förutsättning och ett villkor för att jag skulle ta över, säger Anders.

Än så länge är det bara Mårtens tjänst och en deltidare som arbetar i Uppsala. Men på sikt hoppas Anders få upp personalantalet med minst en tjänst till i takt med att omsättningen förhoppningsvis stiger.

– Vi kommer att dra på för fullt, säger Anders. Service är vår nisch och den blir bättre om man är flera som kan arbeta tillsammans.

 


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se