Amazon öppnar sin tionde bokhandel

Nätjätten Amazon fortsätter satsa på fysiska butiker och planerar nu sin tionde boklåda i ett köpcentrum utanför Seattle. Hos Amazon Books säljs dock inte enbart böcker.

I november 2015 meddelade e-jätten Amazon att de öppnar sin första fysiska bokhandel. Många blev förvånade och vissa trodde att det skulle bli flera hundra butiker. Amazon är redan den överlägset största internationella nätbokhandeln och konkurrerar starkt med den fysiska handeln – varför vill de öppna butiker när deras e-handelskoncept helt klart sopar mattan med bokmarknaden?

Men ett och ett halvt år senare har tre butiker till slagit upp portarna runtom i USA. Ytterligare fyra butiker är planerade att öppna under 2017, bland annat i Chicago och New York. När Boktugg skrev om Amazon Books i januari 2017 var det bekräftat att Amazon skulle ha åtta fysiska butiker för böcker innan slutet av 2017. Men det verkar bli ännu fler än så. Senaste nytt är att butik nummer tio i ordningen planeras för fullt, rapporterar tech-nyhetssajten Recode. Bokhandeln kommer att öppnas under 2017 i Bellevue Square shoppingcenter på andra sidan Lake Washington från Seattle, och arbetet pågår just nu med att rekrytera personal.

I Amazons boklådor säljs inte bara böcker – som i sig är utvalda genom data från onlineförsäljningen – sortimentet är bredare än så och innefattar läsplattor och annan elektronisk utrustning från det egna varumärket AmazonBasics. På sätt och vis fungerar Amazons butiker som showroom för deras fysiska enheter som Kindle och the Echo. Brian Olsavsky, Amazons ekonomichef, bekräftade detta under företagets senaste resultatredovisning, och sa att de tror att fysiska butiker är ett bra sätt för kunderna att komma i kontakt med olika enheter och ”se dem, röra vid dem, leka med dem och bli fans”, skriver Recode.

Bilden, foto: iStockphoto.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL