fbpx

Kobo lanserar prenumerationstjänst för eböcker i Holland

Kobo Plus är namnet på den nya prenumerationstjänst som Kobo nu lanserar i Holland. För 9,99 euro i månaden ges obegränsat läsande av över 40 000 titlar.

Den nya tjänsten lanseras som ett samarbete mellan den holländska nätbokhandeln bol.com och Kobo. De båda företagen inledde ett samarbete redan 2014.

– Globalt har efterfrågan på obegränsad tillgång till musik och film verkligen tagit fart och vi tror att böcker är nästa kategori som kommer att gynnas av fri tillgång. Genom att kombinera bol.coms och Kobos kunskap och räckvidd, kan vi nu erbjuda holländska läsare den ultimata läsupplevelsen och göra digitalt läsande ännu enklare, säger Pieter Swinkels, vice vd för Rakuten Kobo i ett pressmeddelande.

ANNONS

Prenumerationstjänsten Kobo Plus erbjuder 40 000 titlar, varav 16 000 på holländska, ett utbud som förväntas växa rejält de kommande månaderna. Nya kunder kan prova gratis i 30 dagar och därefter är priset 9,99 euro/månad (samma pris som Amazon valt för Kindle Unlimited i Tyskland).

– Böcker inspirerar och berikar. Sedan vi öppnade vår bokhandel i Holland 1999 har vi gjort allt i vår makt för att göra läsande av böcker njutbart, smidigt och tillgängligt för en bred publik. Det här har verkligen lyft sedan vi introducerade digitalt läsande 2009. Konsumenterna efterfrågar ett stort antal tillgängliga titlar till bra priser, inklusive bästsäljare och vår nya prenumerationstjänst är ett bra svar på detta.Vi har hittat en utmärkt parter i Kobo. Med deras digitala läsplattform med ebokläsare i världsklass så jobbar vi mot samma mål varje dag, säger Daniel Ropers, general manager på bol.com.

Kobo Plus konkurrerar givetvis med Amazon Unlimited men också med svenska Storytel som i Holland erbjuder obegränsad läsning och lyssning för samma pris. Storytel anger sitt utbud till runt 40 000 titlar, oklart hur stor andel som är eböcker respektive ljudböcker, och lanserade sin tjänst i maj 2016 har funnits i Holland sedan 2013.

ANNONS

– Det är toppen att det kommer in fler aktörer på den digitala bokmarknaden, eftersom det gör att förlagen blir mer benägna att satsa på det digitala formatet, vilket förbättrar användarupplevelsen, säger Storytels VD Jonas Tellander.

Även Storytel har månadspriset 9,99 euro för den holländska marknaden, det motsvarar 95 kr/mån jämfört med 169 kr/mån i Sverige. Är det moms eller något annat som gör den prisskillnaden?

– Vi har olika priser på alla marknader. Att det är ett lägre pris i Holland är inte en momsfråga utan istället ett resultat av att utbudet av ljudböcker så här långt inte är jättestort, säger Jonas Tellander.

Kobo Plus bygger på fair share-modell

Kobo uppger att de jobbat nära de ledande holländska förlagen när de tagit fram villkoren för ersättningen som bygger på en ”fair-share”-modell. Målet är en självförsörjande tjänst som ska uppmuntra förlagen att erbjuda ett brett utbud av böcker från alla genrer.

– Precis som med alla nya affärsmodeller kommer det att ta tid för de inblandade att vänja sig vid detta nya sätt att leverera böcker till läsarna. För förlagen ger en ny affärsmodell ett annat sätt att marknadsföra böcker och för våra författare innebär det att de kompenseras på ett helt annat sätt, säger Patrick Swart, vd för det holländska förlaget WPG Uitgevers.

– Kobo Plus innebär att bokälskare kan välja bland tusentals titlar, de behöver inte längre bara välja en bok i taget. Det här obegränsade läsandet följer den utveckling vi har sett i konsumenternas läsvanor liksom prenumerationstjänster för böcker globalt.

Rakuten Kobo Inc har huvudkontor i Toronto men ägs av japanska Rakuten. Idag har eboksjätten 5 miljoner titlar när man räknar samman vad de erbjuder sina kunder i 190 länder.

bol.com är en populär ehandlare verksam i både Holland och Belgien med runt 6,5 miljoner kunder. Förutom böcker och eböcker säljer de mängder av andra produkter som musik, spel, hemelektronik, smycken, klockor, babyprodukter mm.

Uppdaterat 2017-02-27: Artikeln kompletterad med kommentarer från Storytel.

Läs även – vem ska Kobo samarbeta med i Sverige?❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny