Forum satsar på romance med nytt imprint

Bokförlaget Forum startar ett imprint med fokus på romancelitteratur. Ebba Östberg blir förläggare och romanceförfattaren Simona Ahrnstedt blir rådgivare.

Romance, kärlekslitteratur, brukar kallas för världens största bokgenre. I USA utgör den en tredjedel av den skönlitterära marknaden. Nu satsar Bokförlaget Forum på genren, och till sin hjälp anlitar man Sveriges största romanceförfattare Simona Ahrnstedt som rådgivare (läs en intervju med Simona Ahrnstedt här).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Romance är en genre jag brinner för och jag ser mycket fram emot det här ärofulla uppdraget; att få vara med och bidra till att de bästa av de bästa romance-titlarna kommer svenska läsare till del, säger Simona Ahrnstedt, som trots sin roll som rådgivare på det nya imprintet kommer fortsätta ge ut sina böcker på Forum.

Förläggare för det nya romanceimprintet blir Ebba Östberg, för närvarande tf VD för Pocketförlaget.

– Jag lockas av genren för att jag personligen tycker om den förstås, men också för att det är så många fler som gör det. Jag har alltid brunnit för det breda och här kommer vi att förse läsarna med modern romance med kvalitet och omsorg, säger Ebba Östberg till Boktugg.

Imprintet, som ännu inte har något namn, blir ett boutique-imprint med inriktning på modern romance. Huvudordet är kärlek och man satsar på ett kvalitetsurval. 10-12 titlar är inplanerade för första året. Till en början blir det i huvudsak översättningar, berättar Ebba Östberg, helt enkelt för att det är där de bästa titlarna i genren just nu finns. De hoppas i det nya imprintet kunna göra ett personligt och kvalitativt urval av de romancetitlar de tycker är bäst.

Hur ser tillgången på romanceförfattare ut i Sverige?
– Det finns flera aktörer med intressant utgivning, förstås. Men bland svenska författare är det ju framför allt Simona Ahrnstedt som tagit genren och gjort den till sin egen, verkligen. Det finns med andra ord en stor potential att hitta nya författarskap där ute!

– Romance är ju en av världens största litterära genrer och vi tror att Sverige är redo för mer. Romance, eller kärleksromaner, är ju en genre att försjunka i, eller att fly till eller att lyxa med. När världen omkring oss är orolig behöver man historier där man vet att det ordnar sig på slutet, och det gör oftast romanceböcker, säger Ebba Östberg.

Adam Dahlin, förlagschef på Bokförlaget Forum:

– Romancetrenden är stark och vi har länge haft detta i tankarna, men vi ville ha bästa möjliga förutsättningar och med Ebba och Simona känner jag att vi nu verkligen har det.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.