20-årig fantasyförfattare fick avtal med stort förlag genom Wattpad

Kara Barbieri, 20, lade ut sina första berättelser på Wattpad i oktober 2015. Hennes fantasyserie har sedan dess fått 475 000 läsningar. Nu har hon skrivit avtal med förlaget St. Martin’s Press om utgivning av hela Permafrost-trilogin som beskrivs som ”Twillight möter Game of Thrones”.

– Jag är fortfarande i chock. Jag har varit skrivit i större delen av mitt liv och jag har alltid velat bli en utgiven författare. Jag kan inte fatta att det äntligen händer, och allt på grund av att jag delade min berättelse på Wattpad, kommenterade Kara i en intervju på Wattpads egen blogg när det blev officiellt.

Vi har tidigare skrivit om att Wattpad är stort även i Sverige men globalt har sajten 45 miljoner besökare varje månad som spenderar mycket tid både med att läsa och skriva berättelser som läggs ut på sajten. Det finns redan över 300 miljoner uppladdade berättelser (ofta avsnitt i följetonger).

White-Stag-omslag
Så här presenteras White Stag på Wattpad.

20-åriga Kara Barbieri, känd som Pandean på Wattpad, gick med i Wattpad i oktober 2015 och började då publicera avsnitt i White Stag. Berättelsen blev snabbt en av de mest populära i fantasykategorin och fram till idag har den genererat över 470 000 läsningar (vilket inte är samma sak som 470 000 läsare eftersom ett läst avsnitt är en läsning, men 100 000 av de läsningarna har skett efter att det blev känt att hon fått ett kontrakt med ett traditionellt förlag – St. Martin’s Press).

Det är alltså St. Martin’s Press (som ger ut runt 700 titlar per år och är en del av Macmillan), som köpt världsrättigheterna till hela White Stag/Permafrost-trilogin där Kara hittills publicerat 62 avsnitt som utgör den första boken White Stag och 30 avsnitt av Goblin King (andra boken). Hon skriver på sin presentationssida att hon redan skrivit sju längre böcker, men att ”de första fem var hemska, omg”.

Den förlagsutgivna versionen av White Stag är planerad till hösten 2018, men i väntan på det kan intresserade läsa hela boken på Wattpad.

Fler framgångshistorier på Wattpad

Det finns många olika framgångshistorier kring Wattpad. Givetvis unga opublicerade som Kara som når läsekretsar som skulle varit omöjliga att nå innan digitaliseringen men kanske även svåra med utgivning som ebok via Amazon. Men det finns även andra.

Vic James var tv-producent för bland annat BBC och Channel 4 och hade varit domare för Booker Prize när hon publicerade Slavedays på Wattpad. Det gav över 250 000 läsningar. Sommaren/våren 2014 skrev hon Slavedays och lade ut avsnitt varje vecka för att motivera sig själv och få feedback. Hon belönades, utöver många läsare, med en Watty Award i januari 2015. Därefter redigerade hon det första utkast som Wattpad-publiceringen utgjorde innan hon i maj 2015 började uppvakta agenter som i sin tur lyckades hitta ett förlag åt henne.

I januari/februari 2017 kommer den första boken i Dark Gifts-trilogin, Gilded Cage, ut på Pan Macmillan (UK), PenguinRandomHouse (US), Del Rey (Kanada) med fler länder på väg. Bok 2 kommer i juli 2017 och tredje boken i januari 2018. Något som för övrigt verkar vara en trend med snabb utgivning av bokserier, inte minst när författaren slagit igenom med egenutgivna eböcker eller publicering på Wattpad.

Det är förmodligen bara en tidsfråga innan vi ser det första svenska genombrottet för en svensk författare via Wattpad.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL