Norrländsk feel-good i Storytels ljudkalender

Det är första december och dags att öppna årets julkalender. För den som vill komplettera de traditionella choklad- och bildkalendrarna erbjuder Storytel sina abonnenter den lyssningsbara varianten – en för stora och en för små. På vuxenavdelningen återfinns en riktig feelgoodare: Westins bageri & kafé av Solja Krapu-Kallio.

“Den här julen planerar Sigrid Westin att inte åka hem till Stornäs där familjen bor. I år vill hon gå på spa med sin väninna Natalie. Givetvis blir det inte som hon tänkt. När en olycka inträffar står familjen Westins bageri och kafé utan ledning och Sigrid känner sig tvingad att ta över. Följ hennes bestyr i bageriet samtidigt som hon försöker bolla vänner, familj och kärleken. Hur ska detta sluta?”

Årets ljudkalender från Storytel andas aningar från Notting Hill, Bridget Jones och Love Actually. Inspirerad av egna erfarenheter och historier i omgivningen har Solja Krapu-Kallio kokat ihop en varm berättelse som ska skapa julstämning hos läsaren.

– Karaktärerna börjar leva allt eftersom man arbetar, berättar Solja. Jag hade mycket stöd från redaktionen, främst Bia Sigge och Sofia Hannar, men samtidigt hade jag fria händer att utveckla händelserna så att de blev trovärdiga för mig. Det var skönt att handlingen utspelar sig i Västerbotten, både i Umeå och i inlandet. Det känns som hemma, och en miljö som känns äkta.

Solja är född i Finland men idag bosatt i både Umeå och i Kuopio, Finland. Hon arbetar i många genrer och frilansar som poet, krönikör och författare. Från början var det Bia Sigge på Storytel Original som kom med idén till ljudkalendern och Solja nappade direkt.

– Det känns totalt underbart! Jag ser … eller ska man säga ”hör” …  fram emot att lyssna på inläsningen. Ännu har jag inte ens hunnit tjuvlyssna.

Att skriva avsnittsvis med en redaktion som läste allt eftersom var ett speciellt och ovanligt arbetssätt för Solja som helt frångick sin invanda skrivmodell.

– I vanliga fall skriver man ”i blindo” utan att veta om ens text någonsin blir läst. Det var en otrolig lyx att ha läsare, hejaklack och hjälp med recept och annat under arbetets gång, säger hon och fortsätter: Projektet har varit lustfyllt. Det är härligt att skriva om människor. Man börjar känna att de blir angelägna för en, att man gillar sina karaktärer och vill dem väl, vad som än händer.  Visst är det också sorgliga bitar och ställen där man kan bli ledsen eller upprörd, men det tycker jag tillhör livet.
Westins Bageri & Kafé är inläst av Anna Maria Käll i 24 avsnitt – ett om dagen ända fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL