Nya barn- och ungdomsbokskatalogen släpps lagom till läslovet

Kulturrådet släpper nu den nya versionen av Barnbokskatalogen: Barn- och ungdomsbokskatalogen 2016/2017. I år fyller katalogen 18 år, och den nya skepnaden vittnar om att man vill nå ut till en bredare målgrupp.

För de allra flesta är katalogen känd som Barnbokskatalogen. De senaste åren, 2008–2015, har katalogen producerats av Kultur i Väst/Barnens bibliotek med stöd av Kulturrådet. Men från och med i år tar Kulturrådet över hela ansvaret för katalogen, och i och med detta antar Barnbokskatalogen en ny skepnad: Barn- och ungdomsbokskatalogen. På Kulturrådets hemsida står det att katalogen för 2016/2017 är en ”ny utvecklad utgåva”.

– Nytt för i år är att det är två kataloger i en, en vändbar publikation med två omslag: en barndel med eget omslag som vänder sig till barnen och de vuxna som finns i deras närhet och som har betydelse för deras läsning. Den andra delen av katalogen som även den har ett eget omslag vänder sig direkt till ungdomar och unga vuxna, berättar Henriette Zorn, projektledare för katalogen.

Katalogen innehåller 210 utvalda boktitlar för barn och unga. I princip kan man se det som 210 boktips, inom olika genrer och för olika åldrar, från de allra yngsta upp till unga vuxna. Under året har förlag blivit inbjudna att skicka in årets nya böcker till Kulturrådet. Utifrån den samlade nya utgivningen gjordes sedan ett urval, av en urvalsgrupp bestående sex handplockade specialister och experter på barn- och ungdomsböcker. I år bestod urvalsgruppen av följande personer*:

Annika Edlund, bibliotekarie Umeå – För de minsta/Bilderböcker
Niklas Elzén, bibliotekarie i Hallunda – Fakta alla åldrar
Anna-Klara Ehn Ericson, bibliotekarie i Uppsala – Böcker på andra språk än svenska
Paula Högström, barn- och ungdomsbibliotekarie i Växjö – Ungdom
Per Israelsson, doktorand, Stockholms universitet – Börja läsa/6-9 år/serier
Amanda Stenberg, bibliotekarie i Stockholm – Böcker 9-12 år

Varför släpper ni katalogen just nu?
– Tidigare år har katalogen funnits färdig för lansering till Bok & Bibliotek i Göteborg. I år valde vi på ett tidigt stadium att skjuta fram lanseringen till Läslovet/höstlovet vecka 44. Katalogen lever längre än höstterminen, många förmedlare arbetar med den aktivt även under våren, säger Henriette Zorn.

Vad är syftet med katalogen?
– Syftet med katalogen är att visa bredden och kvaliteten i ny svensk barn- och ungdomsboksutgivning. Med urvalet vill vi vägleda, inspirera och väcka lust till läsning. Vi vänder oss till barnen, ungdomarna, unga vuxna och alla de vuxna som finns i deras närhet som föräldrar och förmedlare – vuxna som har betydelse för barns och ungas läsning.

*Lista hämtad från Kulturrådets hemsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL