fbpx

Sjukhusbiblioteket – en viktig del av samhället

Vad läser man när livet tar en paus? Eller när man befinner sig i väntan? På sjukhusbiblioteket passerar människorna som befinner sig på livets kanter och vill få fly in i fantasin en stund eller lära sig mer om ett specifikt tillstånd.

– En läkare kom in med andan i halsen och en slarvigt skriven lapp i handen. Hjälp mig att få fram den här artikeln snabbt, sa han och räckte över lappen. Jag skrev ut artikeln från våra databaser och läkaren rusade i väg med den i handen. I dörren stannade han till och ropade medan han viftade med pappret i luften: När du går hem idag så kom ihåg att du just kan ha varit med och räddat någons liv!

Det berättar Sanja Matonickin när jag möter henne och hennes kollega Paula Trogen på sjukhusbiblioteket i Helsingborg där de båda har arbetat som biblioteksassistenter i flera år. Vi har slagit oss ner på gaveln vid ett stort träbord i bibliotekets ena samlingsrum. I taket löper lysrör men man ska inte luras av den något institutionella känslan i lokalen: här andas massor med kunskap och omsorg bredvid ett brett utbud av böcker.

ANNONS

– Alla kommer hit, fortsätter Sanja. Det är vårdpersonal och studenter på jakt efter den senaste informationen, det är patienter som ligger inne och vill ha något att läsa eller anhöriga som behöver fylla tiden av väntan med något.

bibblanweb1

Paula Trogen och Sanja Matonickin

Sjukhuset är som ett litet samhälle i samhället och biblioteket försöker motsvara behovet det medför. Man har lite av allt inom skönlitterära genrers, böcker för alla åldrar, lättläst litteratur, tidskrifter och så naturligtvis facklitteratur – för personalutbildningen men också för patienter och anhöriga som vill veta mer om en specifik sjukdom. Somliga använder biblioteket som studieplats, andra lånar med sig något upp till avdelningen och vissa behöver bara någonstans att ta en paus på.

ANNONS

– En av barnmorskorna från våningen ovan brukar komma ner på lunchen. Här kommer hon bort från jobbstressen och kan sitta en stund med en bok eller medicinsk tidskrift, säger Sanja. Sen har vi den där killen som bara kommer in och sitter och blundar i tio minuter. Allt beror på vem det är och var denne befinner sig. Ibland behöver någon bara möjligheten till lite distraktion från verkligheten och få komma ifrån tankarna en stund.

Paula nickar instämmande.

– Det finns en särskild grupp av ensamma äldre människor som är stammisar. De kommer och läser tidningar och böcker innan de går och äter i restaurangen. Jag tror de känner någon sorts tillhörighet här.

ANNONS

Personalen försöker se till att täcka allas behov när man köper in böcker. Man har lite av allt som Sanja säger, vilket även innefattar teknisk utrustning som cd-spelare för ljudböcker och bärbara dvdspelare. Runt om på sjukhuset står blåa vagnar med böcker att låna ifrån och är en patient för sjuk för att komma till biblioteket kan hen beställa en bok som bibliotekspersonalen kommer med till patienten.

bibblanweb2

Allmänheten kan komma till sjukhusbiblioteket för att få hjälp med information om en särskild sjukdom, för sig själv eller någon närstående.

– Vi har tillgång till flera medicinska databaser vilket ger oss möjlighet att hjälpa till med information om hälsa och sjukdom för den som behöver veta mer, berättar Paula.

På sjukhusbiblioteket finns också Patientutbildningscentrum, PUC, som samordnas av en speciell sjuksköterska i samarbete med bibliotekarier och assistenter – personalen på sjukhusbiblioteket har ett stort informativt ansvar.

– En stående punkt i patientutbildningen är att vi berättar om relevant litteratur för specifika sjukdomar som kan hjälpa patienter och närstående att hantera sin sjukdom bättre, säger Paula.

Vilka böcker inom den skönlitterära litteraturen är mest efterfrågade?

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

– Deckare går förstås bra, säger Sanja. Sen vill många läsa reseböcker eller reseskildringar. Det är hälsa att få läsa. Särskilt här. En stund med en bok kan vara avgörande för att kunna glömma smärta en stund till exempel. Sen finns det också de som knappt hållit i en bok tidigare som utnyttjar situationen till att börja läsa.

bibblan3web
Som många andra bibliotek är även sjukhusbiblioteket i Helsingborg hotat av en stram ekonomi. I Landskrona och Ängelholm har man redan stängt lasarettsbiblioteken vilket ger Helsingborg ett större arbetsområde eftersom man nu servar vårdpersonal och studenter på sjukhus utan bibliotek med litteratur. Ändå hänger det mörka ekonomiska molnet även över biblioteket här.

Vi går runt i lokalerna och tittar på de olika avdelningarna av böcker som biblioteket rymmer. Det tar inte så lång stund att förstå hur mångfacetterade och speciella funktionerna här är. Det är som om man vässar biblioteksväsendets uppgifter några varv extra. På en ganska liten yta ryms både ett medicinskt-, ett vanligt- och ett patientbibliotek. Sistnämnda är en väl avvägd sammansättning av faktaböcker och biografier där människor berättar om sin sjukdom. Utöver detta är det digitala utbudet stort och e-böcker är något som ofta efterfrågas bland låntagarna. Dessutom är det här ett ställe där vårdpersonalen håller sig uppdaterad med nya fakta och rön om behandlingar och forskningsutveckling – något som berör patientsäkerheten i stort.

– Den ena dagen här är aldrig den andra lik här, säger Paula. Man kan komma hit på morgonen tankar om vilka saker man ska göra under dagen. Men när man går hem så blev det ofta något helt annat, det dyker upp nya saker hela tiden. Det är omväxlande att jobba här.

Vi avslutar vår intervju i Javarummet som är en IT-studio för utbildning av personal, konferenser och möten med tillgång till projektor, storbildsskärm och datorer. Sanjas och Paulas berättelse om sjukhusets bokhörna visar på hur många plan en sådan här verksamhet är ytterst betydelsefull. När jag lämnar sjukhusbyggnaden slår det mig att biblioteket här förvisso kan tyckas vara lite hemligt, men samtidigt är det en enorm lunga i lasarettsvärlden som förser många människor med syre i form av professionell kunskap, trygghet och en liten verklighetsflykt in i fantasin.

Foto: Sarah Perfekt❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny