Nu släpps Storytel Original – böcker blir serier eller följetonger

Inspirerade av Netflix och HBOs tv-serier startar Storytel en helt ny tjänst – Storytel Orginal. Böckerna i tjänsten är specialskrivna för att hålla spänningen uppe och kommer lanseras serievis för prenumeranterna.

Alldeles i dagarna sparkar Storytel igång sitt nya projektet med ljudböcker skrivna direkt för ljudboksformatet. Det hela började med en efterfrågan på lyssningsbara bokserier efter stora framgångar med Margit Sandemos Sagan om Isfolket som ljudbok.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi märkte att inte alla romaner lämpar sig för att bli ljudbok, säger Anna Öqvist Ragnar på Storytel. Som lyssnare ställer du andra krav på en bok du ska lyssna till. Den behöver vara rakt berättad, ha starka och tydliga karaktärer och ett ganska tydligt mål. Komplicerat, vackert eller metafortungt språk kan krångla till det när man står på en buss eller klipper gräset samtidigt. Romaner skrivna för att läsas kan brodera ut mer eftersom man ofta är ensam i bokupplevelsen medan en ljudbok konkurrerar med hela vardagen och behöver vara mer samlad. Allt det här kokade vi ner till att låta författare skriva direkt för ljud, på ett underhållande och gripande vis.

Att presentera en bok på samma vis som en tv-serie ger en särskild spänning för läsaren och Storytel har som mål med bokserierna att skapa känslan av att inte kunna bärga sig för att få veta hur det går. Och det är egentligen inget nytt grepp.

– Det är ett tillvägagångssätt som funnits ända sedan 1800-talet när Dickens behöll prenumeranter genom sina spännande följetonger, säger Anna.

Formatet medför ett speciellt sätt att skriva för att fungera och hålla uppe nerven hos läsaren vilket är något författaren bör han med sig redan i skapandeprocessen.

– Ramen skribenterna arbetar inom blir mycket mer specifik, berättar Anna. Den nästan tvingar fram behovet av cliffhangers och ett framåtlutat sätt att berätta. Dessutom har vi bett uppläsarna att gestalta och bära storyn mer än vanligt, det gör det enklare för lyssnarna att hänga med och bli engagerade. Med en serie kan du också känna att “okej, jag tar ett avsnitt till” utan att känna den prestationsångest som en 10-timmars ljudbok kan ge dig.

Man hoppas på så vis inte bara uppfylla lyssnarnas önskemål utan också skapa ett nytt sätt att tänka direkt för ljudbok hos författarna när de skriver.

– Det är en ny och experimentell form, säger Anna. Men vi hoppas att både våra lyssnare och författare ska uppskatta och kunna dra nytta av den.

Tjänsten kommer att ingå i den vanliga prenumerationstjänsten hos Storytel och lanseras den 14:e juni.

Läs även intervju med en av författarna, Daniel Åberg >>

Dessa serier har presenterats än så länge:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Gustav III checkar in av Christian Holmqvist, inlästare Fredrik Berling (utkommer 14 juni)
Vargland av Björn Olofsson, inläsare Lennart Jähkel (utkommer 21 juni)
Svart stjärna av Joakim och Jesper Ersgård, inläsare Stefan Sauk (utkommer 5 juli)
Virus av Daniel Åberg, inläsare Disa Östrand (utkommer 12 juli)
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,