fbpx

Johanna Kullman är världens bästa kokboksförläggare

Matlagning som börjar med ord. När Gourmand World Cookbook Awards 2016 delades ut vid en gala i Yantai, Kina natten till måndag korades Norstedsförläggaren Johanna Kullman till segrarinna.

Av 766 finalister i 89 kategorier var Johanna den utvalda och hon kan nu mera titulera sig världens bästa kokboksförläggare.
Gourmand World Cookbook Awards 2016 är ett prestigefylltpris som jämförts med kokböckernas Oscar och det delas ut årligen. Edouard Cointreau instiftade priset 1995 med syftet att öka människors kunskap och intresse för mat och kultur.

– Jag har publicerat kokböcker i snart tio år men trodde ändå inte att jag skulle vinna, berättar Johanna. Jag blev så himla glad och förvånad när jag hörde mitt namn ropas upp att jag gick upp på scen med solglasögon på. Det säger allt, skrattar hon.

ANNONS

205 länder från hela världen tävlar om utmärkelserna och i kategorin Bästa kokboksförälggare fanns representanter från flera tunga länder:

– Det var tuffa och viktiga motståndare i startfältet, bland andra fanns Indien, USA och Singapore med, säger Johanna. Länder som producerar riktigt bra böcker så det känns som en värdig tävling.

Som förläggare på Norsteds har Johanna gjort i runda slängar 300 kokböcker och hon tror att läran om det vi äter är en fundamental grundsten för människors gemenskap, samarbete och goda gärningar. Det berör oss alla och ger oss något att mötas över.

ANNONS

– Alla kan samlas kring mat och en bra kokbok. Det ger en enorm variation för gemenskapshetsgrunden kring mat oavsett var du befinner dig på jordklotet, säger Johanna med eftertryck och tillägger: Jag testade friterade skorpinioner häromdagen. Men de levde när jag köpte dem!

I de svenska matvattnen simmar en författarfavorit som Johanna varit med och publicerat böcker åt:

– Det är egentligen svårt att peka ut en särskild favorit, det är så många som är bra. Men mitt hjärta klappar fortfarande för Om jag var din hemmafru med Lotta Lundgren. Jag älskar henne! Hennes smakintelligens är något ut över det vanliga.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Inför framtiden spår Johanna att det vegetariska och hälsosamma kommer vara det vi intresserar oss för att läsa mer om i kokböcker.

– Många vill må bra och värna om djurens välmående. Trenden att para ihop vego tillsammans med hälsa är något jag märker även här i Kina och det är ju två saker som egentligen inte ligger långt ifrån varandra.

Förutom Johannas vinst kammade Sverige hem ytterligare två priser i tävlingen: Margareta Schildt Landgren fick guld för Nya Nordiska köket i kategorin Bästa nordiska kokbok och Edward Blom och Gunilla Kinn Blom fick brons för bästa matskribent för Kokkonst för livsnjutare.

Foto: Sebastian Kirchsteiger

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.