Nazuk Turdieva vann Sveriges mästerkock 2023 – nu släpps hennes kokbok

Nazuk Turdieva – vinnare av Sveriges mästerkock 2023. Foto: Eva Hildén.

Ikväll sändes finalen i tv-programmet Sveriges Mästerkock 2022 och vinnaren avslöjades: Nazuk Turdieva. Som vanligt har denne fått göra en egen kokbok – Nazuks goda – som släpps imorgon 6 april.

– Jag är otroligt stolt och glad över hur kokboken blev. Den är ett första steg till att visa vem jag är och hur min matlagning ser ut när tv-kamerorna slocknat. Jag tackar Sveriges Mästerkock för att jag blev varse min kärlek till matlagning och fick bekräftat att jag aldrig ska kompromissa med den, säger Nazuk Turdieva i ett pressmeddelande. 

Precis som tidigare är det Bonnier Fakta som ger ut vinnarens kokbok i Sveriges Mästerkock. Och som vanligt ligger boken redo i Bokinfo – utan titel och vinnarens namn. Direkt när finalen sänts så uppdateras informationen och omslag laddas upp.

I år blev det Nazuk Turdieva som gett ut kokboken Nazuks goda – från chimichurri till köttbullar som går att köpa från och med imorgon i fysisk bokhandel.

Nazuks goda – från chimichurri till köttbullar är en hemtrevlig kokbok som bjuder in oss till vinnarens eget kök. Här lagar hon mat från grunden och inspireras av Norrbotten, Asien och sina uiguriska rötter. Men framför allt hittar man här rätter som man blir sugen på igen och igen: Svampdumplings med ingefärsmajonäs, georgisk vitlökskyckling och ceviche. Vi blir även serverade ett helt kapitel med småplock som passar utmärkt när det kommer oväntade eller väntade gäster.

Nazuk Turdieva lärde sig om mat av sin mamma som snart förde över kunskapen på sin dotter som hängde över hennes axel och ville smaka på allt. Hemligheten är att ha respekt för råvarorna och laga mat med passion.

– För mig har mat alltid haft en stor betydelse, det har inte bara varit något vi gjort för att bli mätta, utan det har också varit en trygghet, säger Nazuk Turdieva.

Vill du veta mer om Nazuk kan du följa henne på instagram @nazukturdieva eller läsa den nystartade bloggen Nazuk Turdieva på Allt om Mat, där hon kommer dela med sig av sin matfilosofi och sig själv. Det finns mycket att upptäcka kring Nazuk!

Men det är inte den första kokboken som Nazuk är inblandad i, i december 2021 kom Bäst i köket – säsong 1. Familjen Turdieva : våra bästa recept, en bok som hennes familj fick ge ut efter att ha vunnit SVT:s Bäst i köket.

Här hittar du alla vinnare i Sveriges Mästerkock 2011-2021 – och deras vinnarböcker. Förra året vann Adam Thulin och gav ut boken Ett bord, flera smaker.

Här är vinnarens kokbok – Sveriges Mästerkock 2022

Nazuks goda : vinnare av Sveriges mästerkock 2023

Nazuks goda : vinnare av Sveriges mästerkock 2023
Författare
Medverkande
Förlag Bonnier Fakta
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor112
Vikt562 gr
Utgiven2023-04-06
SABQcaa
ISBN 9789178875153

Svetsaren från Boden, med en fot i det uiguriska köket och den andra i Norrland.

I Sveriges mästerkock fick Nazuk Turdieva visa upp många nya sidor. För som juryn säger: ”Nazuks styrka är att hon inte är inriktad på en viss typ av mat, utan behärskar så många olika kök.” Och det är resorna och mamma Michriban som har inspirerat. Här bjuder Nazuk på 40 recept på snacks, förrätter och varmrätter från när och fjärran. Så varför inte pröva något nytt till middag? Bjud vänner och familj på en georgisk vitlökskyckling, svampdumplings med ingefärsmajonnäs eller den renfilé med blåbärssås som var starten på resan mot förstaplatsen. Och knepet? Laga med respekt för råvarorna och med kärlek!

(fakta om boken kommer att uppdateras under kvällen när förlaget lägger upp vinnarens namn och beskrivning, men det går redan att förboka boken hos nätbokhandlarna)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL