Vinnarna av SVT:s Bäst i köket ger ut kokbok på The Book Affair

Bäst i kökets jury Tareq Taylor, My Feldt och Niklas Ekstedt. Foto: Ulrika Malm/SVT

Hösten 2021 tävlar åtta familjer i SVT:s mattävlingsprogram Bäst i köket. Priset är ett bokkontrakt på en kokbok hos förlaget The Book Affair.

I SVT:s nya storsatsning Bäst i köket får den personliga och allra godaste hemlagade maten ta plats. Familjerna som har lyckats kvala sig in i tv-köket utmanar varandra i olika spännande tävlingsmoment. Varje lag består av tre amatörkockar som får chansen att glänsa med sina unika familjerecept och personliga mattraditioner. Maten bedöms av den smaksäkra och karismatiska kockjuryn bestående av matlagningsstjärnorna Niklas Ekstedt, My Feldt och Tareq Taylor.

Bäst i köket är en strid om vilken familjetrio som får ge ut sin kokbok fylld med egna matfavoriter och bästa tips för att lyckas i köket. I boken bjuder den vinnande familjen på måltider som speglar deras kulinariska mattraditioner och egna unika recept. Juryns favoriträtter och förord finns såklart också med.

– Vinnarfamiljens bok kommer att bli något alldeles extra, med massor av kärlek till maten och matkonsten. Vi är oerhört stolta att få bidra till det åtråvärda drömpriset – att få skapa sin egen kokbok, säger Alexandra Torstendahl, vd på The Book Affair.

Boken kommer att släppas den 17 december. 

– Att få äran att jobba med SVT i ett så prestigefyllt bokprojekt betyder mycket för oss på The Book Affair. Vi har lång erfarenhet att jobba med vinnarböcker, både att producera och lansera vinnarböcker stort på marknaden. När man samarbetar med SVT så behöver vi vara lyhörda för de bestämmelser de sätter upp för marknadsföring men det hanterar vi skickligt tillsammans med våra återförsäljare, säger Alexandra Torstendahl.

Hur ser processen ut när ni tar fram en kokbok ”i hemlighet”? Är det stor skillnad mot hur ni jobbar i övrigt?
– Hantverket att göra en vinnarbok skiljer sig inte åt från en vanlig kokbok, men alla måste skriva på sekretessavtal så att det inte läcker ut vem som kommer att vinna i programmet. I det här fallet var det dessutom hemligt att vinnarfamiljen skulle få göra en bok som pris, säger Alexandra.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Vinnarnas kokbok – Bäst i köket 2021

Uppdaterat 2021-12-16:

Vinnare: Familjen Turdieva

Slutligen korades familjen Turdieva till vinnare av den smaksäkra och karismatiska kockjuryn bestående av matlagningsproffsen Tareq Taylor, My Feldt och Niklas Ekstedt.  

I boken bjuder vinnarfamiljen på måltider som speglar deras kulinariska mattraditioner och egna unika recept. Helt enkelt mat de själva älskar och är stolta över. Och som de vill att du ska kunna laga i ditt eget kök!   

Vinnarboken, Bäst i köket: Familjen Turdieva våra bästa recept, visar också på deras varma relation till varandra. Här sätter de sitt eget ursprung och sina egna traditioner på den kulinariska kartan med härlig och spännande comfort food: värmande och mättande soppor, grytor med asiatisk hetta, och kryddstarka och mustiga rätter som till exempel plov, funtjoza, borstjtj och goda grillspett.   

Familjen Turdieva  som består av mamma Maria, 48 och syskonen Nazuk, 28 och David, 18 brinner för mat, och som det sammansvetsade team de är gick de från klarhet till klarhet i tävlingarna. Mamma Maria, med sina rötter i den uigurisk-asiatiska matkulturen levererade kunskap och ett ypperligt hantverk. Nazuk visade på ett briljant handlag och känsla för det estetiska, och David den ofrivilliga kocken ställde upp för familjen och spred lugn och harmoni och varma leenden i köket.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.