Bedragare tjänar miljontals dollar på Amazons prenumerationstjänst

Foto: Brian Jackson, Fotolia
Late night internet addiction or working late man using laptop at a desk in the dark

Enligt en amerikansk författare kan miljoner dollar ha betalats ut till bedragare som lägger ut falska eböcker på Kindle Unlimited – Amazons prenumerationstjänst. Med en länk i början lurar de systemet att tro att 3000 sidor har lästs – vilket ger ”författaren” upp till 12 dollar på bara några klick.

Det är författarinnan Selena Kitt som i en omfattande bloggpost (”SCAMAZON – Amazon “Kindle Unlimited” Scammers Netting Millions”) sätter strålkastarna på de bedrägerier som verkar pågå inom Amazons KDP Select-program eller mer specifikt prenumerationstjänsten Kindle Unlimited där medlemmarna betalar 10 dollar per månad för att läsa obegränsat antal böcker. Samma upplägg som Storytel, Mofibo, Nextory och tidigare Readly kört i Sverige.

Amazon betalar författarna per läst sida, ett system som infördes för att inte gynna dem som skrev extremt korta böcker. Men det visar sig att systemet har en bugg. Om läsaren hoppar till sista sidan i boken så registreras det som om hen har läst samtliga sidor.

Bedragare lägger därför ut tjocka eböcker, på upp till 3000 sidor (en gräns som Amazon införde för att stoppa bedragare, innan dess dök det upp böcker på tiotusentals sidor som gjorde att de kunde tjäna 100 dollar för en läsning). I början av boken placerar de sedan en länk som går till sista sidan. För att locka läsarna att klicka så lockar de med tävlingar som ”Klicka här för att vinna en Kindle Fire!”. Varje gång någon öppnar en sådan bok, klickar på länken så registreras 3000 lästa sidor och bedragaren kan tjäna 10-12 dollar.

Det finns till och med folk som tjänar pengar på att sälja eböcker och kurser som lär ut bedrägerierna. Kitt skriver att en 15-åring skrutit med att ha tjänat 64.000 dollar på en månad efter att ha använt metoder han lärt sig av en bedragare. En tysk blogg beskriver metoder för att lura Amazon.

Hur kan det bli så mycket pengar? Jo, bedragarna laddar upp hundratals ”böcker” och med hjälp av vänner eller nätverk av bedragare kan de sedan få mängder av ”läsningar” av sina böcker.

Exakt hur mycket pengar det handlar om vet förmodligen bara Amazon men helt klart är att antalet lästa sidor har exploderat de senaste månaderna och tidigare storsäljande författare dessutom blivit blåsta på bonusar på upp till 25.000 dollar som betalas ut till de mest lästa böckerna. Bonusar som istället hamnar i bedragares fickor.

Allt tyder på att Amazons system tittar på vilken sida som är den sista sidan som har lästs. Det finns ingen kontroll av om denne verkligen har bläddrat igenom alla sidor eller hoppat till en sida via länk och vilken tid det tagit.

Här finns en teknisk utmaning för alla prenumerationstjänster – att betala ut pengar för de böcker som verkligen läses mest till riktiga författare. Enligt uppgift har de svenska tjänsterna bättre kontroll än Amazon just när det gäller att mäta hur böcker läses.

Amazon skriver rent allmänt att de hela tiden övervakar misstänkta bedrägerier och alla eböcker som avslöjas stängs ner direkt och de förlorar alla pengar som ännu inte betalats ut. Författare som vid upprepade tillfällen bryter mot reglerna genom att ladda upp böcker som uppenbart är till för att lura systemet kan också få sina konton stängda. Tyvärr hindrar det inte bedragare som hela tiden ligger ett steg före och öppnar nya konton och laddar upp nya böcker – fyllda med skräpsidor.

Foto: Brian Jackson, Fotolia

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL