fbpx

Bedragare tjänar miljontals dollar på Amazons prenumerationstjänst

Foto: Brian Jackson, Fotolia
Late night internet addiction or working late man using laptop at a desk in the dark

Enligt en amerikansk författare kan miljoner dollar ha betalats ut till bedragare som lägger ut falska eböcker på Kindle Unlimited – Amazons prenumerationstjänst. Med en länk i början lurar de systemet att tro att 3000 sidor har lästs – vilket ger ”författaren” upp till 12 dollar på bara några klick.

Det är författarinnan Selena Kitt som i en omfattande bloggpost (”SCAMAZON – Amazon “Kindle Unlimited” Scammers Netting Millions”) sätter strålkastarna på de bedrägerier som verkar pågå inom Amazons KDP Select-program eller mer specifikt prenumerationstjänsten Kindle Unlimited där medlemmarna betalar 10 dollar per månad för att läsa obegränsat antal böcker. Samma upplägg som Storytel, Mofibo, Nextory och tidigare Readly kört i Sverige.

Amazon betalar författarna per läst sida, ett system som infördes för att inte gynna dem som skrev extremt korta böcker. Men det visar sig att systemet har en bugg. Om läsaren hoppar till sista sidan i boken så registreras det som om hen har läst samtliga sidor.

Bedragare lägger därför ut tjocka eböcker, på upp till 3000 sidor (en gräns som Amazon införde för att stoppa bedragare, innan dess dök det upp böcker på tiotusentals sidor som gjorde att de kunde tjäna 100 dollar för en läsning). I början av boken placerar de sedan en länk som går till sista sidan. För att locka läsarna att klicka så lockar de med tävlingar som ”Klicka här för att vinna en Kindle Fire!”. Varje gång någon öppnar en sådan bok, klickar på länken så registreras 3000 lästa sidor och bedragaren kan tjäna 10-12 dollar.

ANNONS

Det finns till och med folk som tjänar pengar på att sälja eböcker och kurser som lär ut bedrägerierna. Kitt skriver att en 15-åring skrutit med att ha tjänat 64.000 dollar på en månad efter att ha använt metoder han lärt sig av en bedragare. En tysk blogg beskriver metoder för att lura Amazon.

Hur kan det bli så mycket pengar? Jo, bedragarna laddar upp hundratals ”böcker” och med hjälp av vänner eller nätverk av bedragare kan de sedan få mängder av ”läsningar” av sina böcker.

Exakt hur mycket pengar det handlar om vet förmodligen bara Amazon men helt klart är att antalet lästa sidor har exploderat de senaste månaderna och tidigare storsäljande författare dessutom blivit blåsta på bonusar på upp till 25.000 dollar som betalas ut till de mest lästa böckerna. Bonusar som istället hamnar i bedragares fickor.

ANNONS

Allt tyder på att Amazons system tittar på vilken sida som är den sista sidan som har lästs. Det finns ingen kontroll av om denne verkligen har bläddrat igenom alla sidor eller hoppat till en sida via länk och vilken tid det tagit.

Här finns en teknisk utmaning för alla prenumerationstjänster – att betala ut pengar för de böcker som verkligen läses mest till riktiga författare. Enligt uppgift har de svenska tjänsterna bättre kontroll än Amazon just när det gäller att mäta hur böcker läses.

Amazon skriver rent allmänt att de hela tiden övervakar misstänkta bedrägerier och alla eböcker som avslöjas stängs ner direkt och de förlorar alla pengar som ännu inte betalats ut. Författare som vid upprepade tillfällen bryter mot reglerna genom att ladda upp böcker som uppenbart är till för att lura systemet kan också få sina konton stängda. Tyvärr hindrar det inte bedragare som hela tiden ligger ett steg före och öppnar nya konton och laddar upp nya böcker – fyllda med skräpsidor.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Foto: Brian Jackson, Fotolia

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.