fbpx

Vad Norstedts kan lära av Malmö FF

Malmö FF besegrar Celtic i kvalet till Champions League.

Det är två anrika instutitioner. Norstedts grundades 1823 och Malmö FF 1910, som faktiskt har mer gemensamt än man först kan tro. Förlaget kan lära en del av fotbollsklubben, skriver Sölve Dahlgren.

Igår kväll lyckades Malmö FF återigen med det omöjliga och kvalificerade sig för Champions League i fotboll efter att ha besegrat skotska Celtic. Nu är inte den skotska ligan mycket bättre än Allsvenskan men topplagen Celtic och Glasgow har historiskt haft mycket större ekonomiska resurser.

Imorgon lottas gruppspelet i Champions League och samtidigt släpps fjärde delen i Milleniumserien.

Milleniumserien är för Norstedts vad Zlatan var för Malmö FF. De har helt enkelt tjänat enorma pengar på något som de bara delvis varit med om att skapa. Malmö FF sålde Zlatan till holländska Ajax redan 2001 för 83 miljoner kronor. Sedan dess har Zlatan sålts vidare mellan flera europeiska toppklubbar och Malmö har fått en liten royalty, för att använda bokbranschens termer, på varje sådan försäljning. Totalt har han dragit in 120-140 miljoner kronor till sin svenska klubb.

ANNONS

Norstedts har tjänat mångmiljonbelopp på Millenium-serien, både inom och utom Sverige. Den har sålts i över 3,5 miljoner exemplar bara i Sverige och närmare 80 miljoner ex världen över. En bok som blir en riktigt riktigt stor bästsäljare har en enorm hävstångseffekt för ett förlag. Det stora problemet blir att man lätt anpassar kostymen efter dessa extraordinära intäkter. När Norstedts för några år sedan gick med förlust så konstaterades det att anledningen var att intäkterna från Stieg Larssons böcker hade minskat. Och i viss mån från en annan serie, Fifty Shades.

Här är förlagsbranschen inte helt olikt fotbollsallsvenskan. Listan på svenska klubbar som förblindats av saldot på bankkontot efter lyckade äventyr i Champions League eller lyckade spelaraffärer kan göras lång. Helsingborg, IFK Göteborg, AIK är bara några klubbar som under några framgångsrika år lyckats dra in 50-100 miljoner kronor på extraordinära intäkter och som av någon anledning inbillat sig att det skulle fortsätta på samma sätt.

Med ett undantag. Malmö FF. Som visserligen fick en större summa för en enskild spelarförsäljning än någon annan svensk klubb före dem. Men de valde faktiskt en försiktig strategi och brände inte alla pengar på en gång i sin iver att bli ett nordiskt topplag. Kanske hade de lärt av hockeylaget i samma stad – framgång kan inte alltid köpas för pengar även om det underlättar.

ANNONS

Den svenska fotbollens stora problem är förstås att den svenska fotbollen är så liten. Vårt skattesystem och vårt befolkningsunderlag gör att en svensk klubb får väldigt svårt att betala de löner som spelarna erbjuds utomlands.

Svenska förlag har en något bättre sits trots likheten i form av ett litet språkområde. En författare som säljs utomlands fortsätter trots allt att skriva böcker på svenska och stannar oftast kvar i Sverige. Kanske tillbringar de några månader om året i ett semesterparadis för att skriva, men de har hittills inte lämnat sitt svenska förlag för utländska förlag. Istället har de stora förlagen kunnat värva bästsäljande författare från de mindre förlagen, på samma sätt som MFF gjort med klubbar längre ner i hierarkin.

Men nu är det på väg att ändras. Agenterna får en framträdande roll även på den svenska bokmarknaden. Fredrik Backman överraskade många när han lämnade sitt förlag och gav ut sin bok Britt-Marie var här med agentens hjälp förra sommaren. Amerikanska jättar som HarperCollins är på väg in i Sverige och tänker utmana de svenska förlagen genom att erbjuda kontrakt för flera länder på en gång.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Vad har Malmö FF gjort? Ja, framför allt har de insett att det gäller att hela tiden hitta nya talanger som kan bli nästa Zlatan. Dessutom har de konstaterat att en intäkt på 134 miljoner kronor som belöning för att kvalificera sig till gruppspelet i Champions League inte är något som kommer att dyka upp varje år. Att det sker två år i rad är mer av “en på miljonen” än början på ett permanent tillstånd.

Nu återstår att se om Norstedts har lärt sin läxa. Oavsett hur framgångsrik fjärde boken blir så lär Millenium-serien inte leva för evigt. Även om man kan konstatera att om det är något förlag som ska lyckas med just det är det kanske Norstedts. Systerförlaget Rabén & Sjögren har ju trots allt hållit liv i Pippi Långstrump under 70 års tid…

Läs Tidningen Vi:s intressanta reportage om vägen fram till boksläppet >>

Sölve Dahlgren har ett förflutet som sportjournalist och släpper i september femte delen i sin ungdomsbokserie InnebandyPiraterna, han har även skrivit romanen Fem stjärnor för Färglösa samt fackböckerna Lyckas med bokutgivning och Lyckas som författare. Han är även en av grundarna till Hoi Förlag och tror att vi bara sett början på förändringarna i bokbranschen.

Foto: Sigfrid Lindhe

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.