Lars Lerin vinner Augustpriset 2014 i kategorin ”Årets fackbok”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Lars Lerin blir årets vinnare av Augustpriset i kategorin ”Årets svenska fackbok”!

Boken Naturlära (Albert Bonniers förlag) av Lars Lerin är en bok fylld av akvareller där denne målare skildrar den svenska naturen på ett magiskt vis. Den svenska naturen skildras i allmänhet, och författarens hemtrakter i Värmland i synnerhet. Det lilla och det stora blir magiskt i målningar med årstidens skiftningar, färgade höstlov och detaljer som skalbaggar, fjärilar och annat smått som blir vackert.

Naturlära, Lars Lerin, Albert Bonniers förlag_HR
Lars Lerin – vinnare av ”Årets fackbok”

Målningarna ackompanjeras av Lerins egna texter i form av dagboksanteckningar, funderingar, betraktelser och tankar, som blandas upp med citat från kända svenska författare. Lars Lerin fångar magin i den svenska naturen och visar på det gudomliga som finns runt oss.

 

Övriga nominerade i kategorin ”Årets svenska fackbok” var:

Anders Rydell: Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter
Per Wästberg: Erik och Margot: En kärlekshistoria
Anna Charlotta Gunnarson: Popmusik rimmar på politik
Tina Thunander: Doktor Nasser har ingen bil: Kairo i omvälvningens tid
Håkan Håkansson: Vid tidens ände: om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand

 

Foto: Cato Lein & Sören Andersson

retired1@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.


Uppdateras under dagen …