ANNONS

PO Enquists pris går till Dorthe Nors

Per Olov Enquists pris tilldelas 2014 den danska författaren Dorthe Nors. Priset delas traditionsenligt ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

För årets pristagare lyder juryns motivering: ”Med sin novellsamling Kantslag visar författaren Dorthe Nors djupsinnighet, humor och exakt språklig precision. På några få sidor skapar hon komplexa världar med en egendomlig skönhet som fängslar läsaren; en balansgång mellan en känd och främmande värld. Dorthe Nors är en helt unik nordisk författarröst.”

Dorthe Nors är född 1970 och debuterade med romanen Soul 2001. Sedan dess har hon skrivit ytterligare tre romaner och en novellsamling. Flera av novellerna har publicerats i internationella tidskrifter, och Nors har som första danska författare någonsin publicerats i The New Yorker. Hon har studerat nordisk litteratur och konsthistoria i Aarhus och har tidigare varit verksam som översättare samt undervisat i litteratur och skrivande.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

För den som vill se själva prisutdelningen är man välkommen till debattscenen på Bokmässan fredagen den 26 september kl. 16.00.

Per Olov Enquists pris instiftades till Enquists 70-årsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förläggare och Bok & Bibliotek. Priset delas varje år ut till en ung författare på väg ut i Europa. Juryn består av PO Enquist, Eva Gedin (Norstedts), Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norsk Forlag) samt Jakob Malling Lambert (Rosinante & Co.).

Tidigare års pristagare är:
2005 Juli Zeh
2006 Jonas Hassen Khemiri
2007 Trude Marstein
2008 Daniel Kehlmann
2009 Helle Helle
2010 Jonas T. Bengtsson
2011 Jón Kalman Stefánsson
2012 Mara Lee
2013 Ingvild H. Rishøi

Foto: Agnete Schlichtkrull

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se