fbpx

PO Enquists pris går till Dorthe Nors

Per Olov Enquists pris tilldelas 2014 den danska författaren Dorthe Nors. Priset delas traditionsenligt ut under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

För årets pristagare lyder juryns motivering: ”Med sin novellsamling Kantslag visar författaren Dorthe Nors djupsinnighet, humor och exakt språklig precision. På några få sidor skapar hon komplexa världar med en egendomlig skönhet som fängslar läsaren; en balansgång mellan en känd och främmande värld. Dorthe Nors är en helt unik nordisk författarröst.”

Dorthe Nors är född 1970 och debuterade med romanen Soul 2001. Sedan dess har hon skrivit ytterligare tre romaner och en novellsamling. Flera av novellerna har publicerats i internationella tidskrifter, och Nors har som första danska författare någonsin publicerats i The New Yorker. Hon har studerat nordisk litteratur och konsthistoria i Aarhus och har tidigare varit verksam som översättare samt undervisat i litteratur och skrivande.

För den som vill se själva prisutdelningen är man välkommen till debattscenen på Bokmässan fredagen den 26 september kl. 16.00.

ANNONS

Per Olov Enquists pris instiftades till Enquists 70-årsdag 2004 av Norstedts, författarens utländska förläggare och Bok & Bibliotek. Priset delas varje år ut till en ung författare på väg ut i Europa. Juryn består av PO Enquist, Eva Gedin (Norstedts), Cathrine Bakke Bolin (Gyldendal Norsk Forlag) samt Jakob Malling Lambert (Rosinante & Co.).

Tidigare års pristagare är:
2005 Juli Zeh
2006 Jonas Hassen Khemiri
2007 Trude Marstein
2008 Daniel Kehlmann
2009 Helle Helle
2010 Jonas T. Bengtsson
2011 Jón Kalman Stefánsson
2012 Mara Lee
2013 Ingvild H. Rishøi

Foto: Agnete Schlichtkrull
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired1@boktugg.se

Stäng meny