Digital text är svårare att läsa än text i tryck visar ny metaanalys

Digital läsning kan vara komplicerad. Men hur allvarligt är det?

I en analys som tittar på forskning mellan år 2000 och 2017 talar resultatet i viss mån för tryckt text versus digital. Studierna man tittat på har haft fler än 170 000 deltagare, så det har funnits gott om underlag.

Tekniken går framåt och ibland blinkar man under bara ett ögonblick för att i nästa upptäcka att världen har förändrats på ett sätt man inte trodde var möjligt. När jag var liten, på 1980-talet, fanns inga mobiltelefoner, och var en kompis inte hemma fick man ge sig ut i byn och leta bäst det gick. Det kunde ta timmar, ibland förblev de försvunna. Idag lyfter vi mobiltelefonen och slår numret och sedan är vem som helst anträffbar. Barn som vuxen.

Kommunikationen har blivit effektivare och snabbare, men frågan är vem det gagnar att alltid vara anträffbar, och aldrig kunna försvinna i den där oanträffbara bubblan. Nå, jag älskar min telefon, inget tvivel om det, för den är en författares goda verktyg på många sätt, men ändock – jag tittar för mycket på den, och har nog drabbats av digital stelkramp tror jag, och lite oroad blir jag av resultatet i den här analysen om läsning av text. Hur påverkas vi av att allt fler tjänster bara finns digitalt?

Den analoga läsningen har ju långsamt förskjutits mot en digital variant där vi kan ha tusentals böcker i vår läsplatta, och ändå känna som om vi bara hade luft i ryggsäcken. Fantastiskt, så klart, och fullt med fördelar för alla inblandade. Men bara fördelar?

Nja, inte riktigt, visar alltså den här helt nya metaanalysen av studier som inriktat sig på läsförståelse.

Metaanalysen, som gjorts av forskarna Vargas, Delgado och Salmerón från universitetet i Valencia och Ackerman från Tekniska institutet i Israel, visar att vi bör vara uppmärksamma på hur läsförståelsen påverkas när nu hela branscher verkar ha siktet inställt på att växla över till digital text. I den här sammanställningen har man samlat in forskning som skett under åren 2000–2017, och då forskning som varit helt inriktad på att jämföra tryckt text med digital. Sammantaget rör studierna fler än 170 000 deltagare, och resultatet visade att text som tryckts på papper hade en fördel jämfört med text som visades digitalt.

Bland annat såg man två viktiga faktorer som talade för den gamla goda bokens fördel. För det första uppfattades text tryckt på papper bättre än digital text om man var i tidspress. Skillnaden var inte lika stor om man fick läsa i egen takt. På något sätt tycks alltså den tryckta texten vara lättare att uppfatta för oss, och göra vår läsning snabbare och enklare. För det andra var det uppenbart att genren spelade viss roll. Ren information, oavsett område, uppfattas bättre när den är tryckt på papper, precis som information blandat med berättande, men inte i fallet med bara berättande text.

Det tros ha att göra med att informationstext kräver mer av oss, och där får den tryckta texten en fördel eftersom den processas snabbare och effektivare av hjärnan, vilket gör att vi kan ta oss igenom den i högre takt. Antalet studier som tittade på det här var dock något för få, så resultatet rekommenderas att tolkas med viss försiktighet.

En annan av slutsatserna som dras är att vi har skapat oss ett ytligare förhållningssätt till skärmar och digitala medier, och därmed vant oss vid att skumma texter. Vi är inte lika uppmärksamma på digitala texter, eftersom de matas fram till oss dygnet runt och finns med oss nästan hela tiden på telefoner, datorer och läsplattor. Man kan också tänka sig att vi lär oss läsa på ett annat, snabbare sätt som försämrar vår uppfattningsförmåga, eftersom digitala medier kräver hastighet av oss och vi vill få snabba belöningar (likes, kommentarer).

Den inlärda, snabba metoden för läsning går sedan inte riktigt att skaka av sig när man ska läsa en mer komplicerad text digitalt. I en bok är dock allt som vanligt, eftersom den inte är så starkt kopplad till hastigheten online – det snabba sociala samspelet vi vant oss vid. Det kan också förklara varför vi läser lika bra digitalt om vi får tillräckligt mycket tid på oss (mer än vad som krävs vid tryckt text).

Nå, starkt förenklat, givetvis. Men intressant och något vi säkert kan få läsa mer om i framtiden. Är du redan nu intresserad kan du hitta metaanalysen här. Om du nu lyckats läsa hela vägen ner hit, trots att texten återfinns på en digital skärm …

Källa: Don’t throw away your printed books: A meta-analysis on the effects of reading media on reading comprehension

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL