Kungliga biblioteket digitaliserar miljontals fria tidningssidor

Framsidor hämtade från KB:s söktjänst Svenska dagstidningar. Foto: KB

KB fyller på sin söktjänst Svenska dagstidningar med ännu mer fritt material – en guldgruva för författare som vill göra research för både fackböcker och historiska romaner.

Snart finns samtliga tidningar från 1645–1906 fritt tillgängliga i digital form för alla. Det innebär också fler äldre lokaltidningar, som tidigare saknats i tjänsten Svenska dagstidningar.

Redan under 2018 fick KB och Riksarkivet ett bidrag på 30 miljoner kronor från Arcadia, en välgörenhetsfond grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin. Syftet var att möjliggöra en digitalisering av hela det svenska pressarvet fram till och med år 1906. Antalet sidor visade sig dock vara betydligt fler än vad KB hade uppskattat. Ett nytt bidrag från Arcadia på 15 miljoner kronor gör det möjligt att slutföra projektet 2023.

Under projektets gång digitaliseras miljontals fria tidningssidor. Det betyder att bredden i tjänsten Svenska dagstidningar kommer att öka på flera sätt. Tidigare har det äldsta materialet främst kommit från de större städerna, men nu blir även mer av lokalpressen tillgänglig. Det strömmar också in mer material från gamla tidningar som gått i graven. Några exempel är Arbetet, Ny tid och Socialdemokraten som var pionjärer i den svenska arbetarrörelsens presshistoria, samt Fäderneslandet, Budkaflen och Figaro som tillhörde dåtidens stora skvaller- och sensationstidningar.

Fakta om digitaliseringen

  • Från 2018 fram till nu: 2,8 miljoner nya fria sidor från 1000 olika tidningstitlar
  • Från 2018 till 2023: 4,5 miljoner nya fria sidor från 1400 tidningstitlar
  • Sammanlagt antal fria sidor 2023: 6,3 miljoner
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,