Eva Häggmark och Christina Öst. Foto: Lazze Öst

Dystopia Publishing seglar in i förlagsbranschen med skräck och mörker ombord

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Skräckförfattarna Eva Häggmark och Christina Öst har fått nog av dåligt gehör från förlagen och startar istället ett eget med profilen mörker och spänning.

Efter år av dålig respons från de stora förlagen hittar författarna Eva Häggmark och Christina Öst nu nya vägar framåt och startar Dystopia Publishing. Förlaget ska ha mörker och skräck som sin nisch och officiell premiär blir det tillsammans med releasen av första boken Blodsmak den 24 november på Larry’s corner i Stockholm.


ANNONS


— Både Christina och jag har en förkärlek för skräck och mörker, säger Eva. Vi kommer att ge ut det som vi själva gillar och vi funderar aldrig på vart vinden blåser eller vad som är trendigt för stunden, utan kör på det vi tycker om. Man måste följa sitt hjärta och det man själv tror på när man arbetar, annars blir det inte bra. Vi älskar det här och vi tror att det är genrer som många andra också gillar. Och det är helt feelgood-fritt, lägger hon till med ett leende i rösten.

Men varför lockar monster och skräck mer än enhörningar, regnbågar och glitter?
— Jag tror det handlar om en längtan efter något större och en spänning i vardagslivet, säger Eva. Och hur man är som person. Visst kan det vara härligt med blommor och enhörningar men vi tilltalas av olika saker och där vissa söker feelgood hittar andra en annan väg som är mer spännande.

Det var i början av 2018 som Eva och Christina kände att det räckte med dålig respons på sina manus från de större förlagen. Då hade de själva hunnit skriva flera böcker vardera – alster som bara väntade på att få komma ut till sina läsare via en kanal som kändes rätt för Eva och Christina. När nu Dystopia Publishing blir verklighet är deras egna böcker klara att ges ut direkt, Evas Blodsmak nu i november, två böcker av Christina nästa år och fler manus finns.

Blodsmak är en spänningsroman med övernaturliga inslag. 2016 vann jag en deckartävling med den och hade ett förlagskontrakt men i slutändan blev det ändå ingenting. Så nu ger vi ut den på Dystopia Publishing istället, säger Eva och fortsätter: Efter att både jag och Christina haft kontakt med stora förlag utan gehör under flera år kom vi till ett läge där vi tänkte ”Nu jäklar får vi göra det här själva”. Vi har starka historier som kretsar kring oro och rädsla – och vi vet att vi kan sprida dem bättre själva. Dystopia startade vi för att vi kände att något saknas i förlagsvärlden. I framtiden siktar vi på att ge ut andras böcker också och även om vi kommer börja med att ge ut våra egna, så får vi se vad som händer om vi snubblar över något annat spännande manus redan nu.

ANNONS

Christina och Eva har båda två arbetat med press och media i många år och de yrkeserfarenheterna tar de med sig in i uppstarten av Dystopia Publishing. Målet är att bli framgångsrika, sälja bra och kunna översätta litteraturen så att fler kan läsa.

Vad innebär det för er att bli ett framgångsrikt förlag?
— Att få spridning, säger Eva. Dystopia Publishing ska vara ett förlag att räkna med och som når ut till läsarna. Vi har en plan för hur det ska gå till men den vill vi inte avslöja än. Det känns i alla fall härligt att vara igång och det ska bli jäkligt kul framöver.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …