Dystopia Publishing seglar in i förlagsbranschen med skräck och mörker ombord

Eva Häggmark och Christina Öst. Foto: Lazze Öst

Skräckförfattarna Eva Häggmark och Christina Öst har fått nog av dåligt gehör från förlagen och startar istället ett eget med profilen mörker och spänning.

Efter år av dålig respons från de stora förlagen hittar författarna Eva Häggmark och Christina Öst nu nya vägar framåt och startar Dystopia Publishing. Förlaget ska ha mörker och skräck som sin nisch och officiell premiär blir det tillsammans med releasen av första boken Blodsmak den 24 november på Larry’s corner i Stockholm.

— Både Christina och jag har en förkärlek för skräck och mörker, säger Eva. Vi kommer att ge ut det som vi själva gillar och vi funderar aldrig på vart vinden blåser eller vad som är trendigt för stunden, utan kör på det vi tycker om. Man måste följa sitt hjärta och det man själv tror på när man arbetar, annars blir det inte bra. Vi älskar det här och vi tror att det är genrer som många andra också gillar. Och det är helt feelgood-fritt, lägger hon till med ett leende i rösten.

Men varför lockar monster och skräck mer än enhörningar, regnbågar och glitter?
— Jag tror det handlar om en längtan efter något större och en spänning i vardagslivet, säger Eva. Och hur man är som person. Visst kan det vara härligt med blommor och enhörningar men vi tilltalas av olika saker och där vissa söker feelgood hittar andra en annan väg som är mer spännande.

Det var i början av 2018 som Eva och Christina kände att det räckte med dålig respons på sina manus från de större förlagen. Då hade de själva hunnit skriva flera böcker vardera – alster som bara väntade på att få komma ut till sina läsare via en kanal som kändes rätt för Eva och Christina. När nu Dystopia Publishing blir verklighet är deras egna böcker klara att ges ut direkt, Evas Blodsmak nu i november, två böcker av Christina nästa år och fler manus finns.

Blodsmak är en spänningsroman med övernaturliga inslag. 2016 vann jag en deckartävling med den och hade ett förlagskontrakt men i slutändan blev det ändå ingenting. Så nu ger vi ut den på Dystopia Publishing istället, säger Eva och fortsätter: Efter att både jag och Christina haft kontakt med stora förlag utan gehör under flera år kom vi till ett läge där vi tänkte ”Nu jäklar får vi göra det här själva”. Vi har starka historier som kretsar kring oro och rädsla – och vi vet att vi kan sprida dem bättre själva. Dystopia startade vi för att vi kände att något saknas i förlagsvärlden. I framtiden siktar vi på att ge ut andras böcker också och även om vi kommer börja med att ge ut våra egna, så får vi se vad som händer om vi snubblar över något annat spännande manus redan nu.

Christina och Eva har båda två arbetat med press och media i många år och de yrkeserfarenheterna tar de med sig in i uppstarten av Dystopia Publishing. Målet är att bli framgångsrika, sälja bra och kunna översätta litteraturen så att fler kan läsa.

Vad innebär det för er att bli ett framgångsrikt förlag?
— Att få spridning, säger Eva. Dystopia Publishing ska vara ett förlag att räkna med och som når ut till läsarna. Vi har en plan för hur det ska gå till men den vill vi inte avslöja än. Det känns i alla fall härligt att vara igång och det ska bli jäkligt kul framöver.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.