Från datorspel till bok – kan Star Stable locka miljontals spelare att bli läsare?

Helena Dahlgren, författare. Foto: Stefan Tell

Det populära onlinespelet Star Stable med en miljon spelare bara i Sverige ligger till grund för en trilogi vars första del nyligen har släppts. Helena Dahlgren fick uppdraget att skriva böckerna.

Det hela började med att författaren Helena Dahlgren, som har skrivit bland annat Orkidépojken och 100 hemskaste, blev kontaktad av Star Stables game director Marcus Thorell Björkäng, en av dem som skapade spelet för drygt 13 år sedan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Han berättade att de ville göra en bokserie baserat på spelets universum och frågade om jag var intresserad av att skriva den – och det var jag. Såklart. Sedan började jag läsa in mig på världen, karaktärerna, hästarna och intrigen. Det tog ett och ett halvt år från vårt första möte tills boken var färdigskriven och tryckt, så det har gått snabbt samtidigt som det känns som om jag levt i detta universum länge nu.

Till en början visste hon bara lite vagt att det rörde sig om ett populärt hästspel, fast exakt hur stort var hon dock inte medveten om. Men faktum är att Star Stable är enormt populärt: bara i Sverige finns 1 miljon registrerade spelare, och världen över finns totalt 13 miljoner.

– Idag spelar mina barn själva Star Stable och det känns fantastiskt fint att få vara en del av något så stort och speciellt i många unga tjejers liv, säger Helena. Jag är själv gammal hästtjej och framför allt en riktig nörd som alltid gått all in när det gäller allt jag älskar, så jag relaterar jättemycket till fansen. De känns lite som mina barn allesammans.

Ödesryttarna: Jorvik kallar är del 1 i en trilogi som följs upp med del 2 våren 2019 och del 3 hösten 2019. Trilogin bygger på det ursprungliga CD-romspelen Starshine Legacy, som är ett slags prequel till onlinespelet. Många element från spelet finns med i boken, samtidigt som Helena i samråd med Star Stable och utgivande förlag Bonnier Carlsen strukit och skrivit om en hel del för att det bättre ska passa bokformatet.

– En del saker som är coola i ett spel funkar inte alls i skrift, och tvärtom. I arbetet med boken utgick jag från synopsis till spelet och hade tät kontakt med Marcus på Star Stable för att försäkra mig om att jag inte missuppfattat något väsentligt, berättar Helena.

Trots att ramarna var ganska bestämda upplevde hon ändå att den konstnärliga friheten varit stor.

– Tonen, språket och stämningen är helt och hållet mina, och jag har fått lägga till en hel del saker – både stort och smått – om huvudpersonerna och deras liv. Till exempel har Linda, en av Ödesryttarna, fått en katt (jag älskar katter). Sedan kan jag inte låta bli att smyga in små referenser till litteratur och tv-serier som jag älskar, det är tydligen något kroniskt …

Helena berättar att det var en annorlunda upplevelse att sätta sig och börja skriva vid ett dukat bord med färdigt världsbygge och en stor presumtiv målgrupp:

– Superlyxigt, men samtidigt har jag aldrig jobbat så hårt med någon av mina tidigare böcker! Det är också det största bokprojekt jag varit med om att skriva. Jag som kommer från skräckvärlden och nördkulturen och är van vid att vara indie har nog fortfarande inte riktigt fattat hur många som läser boken just nu. Häromveckan fick jag ett meddelande från en tjej i Polen som berättade att hon läste hela boken via Google Translate. Jag har även skickat en bok till en läsare i Nya Zealand som inte kan svenska men ändå ville ha boken. Sådant går ju inte riktigt att ta in. Men det är fantastiskt roligt, och jag ser det som ett hedersuppdrag att få förvalta och visualisera en värld som är älskad av så många.

Ulrika Caperius är förläggare på Bonnier Carlsen, och hon säger att förlaget lockades mycket av att det är ett unikt datorspel som engagerar så många unga.

– När vi förstod vilken genomarbetad, ambitiös och omfattande berättelse som ligger till grund för spelet kändes det självklart att vi skulle ta oss an utmaningen att förvandla spelberättelsen till böcker för såväl spelare som bokslukare.

Det har varit en annorlunda utgivningsprocess på flera sätt, berättar Ulrika, och fler personer har varit inblandade i bokarbetet än vanligt. Dessutom har rollerna varit lite förändrade jämfört med hur Bonnier Carlsen vanligtvis arbetar.

– En stor del av arbetet har varit att omvandla en tvådimensionell spelberättelse till en tredimensionell berättelse med djup, komplexa bokkaraktärer och en dramaturgi som driver berättelsen framåt och skapar en härlig läsupplevelse såväl för hängivna Star Stable-spelare som för läsare som kanske inte känner till spelet så väl. Det har varit ett roligt och utmanande arbete som har varit spännande och berikande för oss alla!

Med så många spelare världen över är en given fråga om det är aktuellt med utlandsförsäljning av trilogin. Planerar ni att boken ska översättas till andra språk?
– Ja, det är planen även om vi inte kan säga något exakt om bokens internationella framtid just nu, säger Ulrika Caperius. Men spelet är stort utomlands, och det finns intresse från flera länder.

Och 13 miljoner potentiella läsare är ingen dålig start för en ny bokserie. Det här kan bli precis hur stort som helst.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.