Tretton boktips till dig som ska gratulera en student 2018

Perfekta presenten till studenten på väg ut i livet - en bok, så klart!

Ibland är det de små gåvorna som räknas. En liten present som kommer från hjärtat kan betyda mycket, särskilt vid högtiderna. Här är tretton boktips till dig som ska köpa något till en student 2018.

De flesta av oss har stått där på trappan och ropat mot solen. Sjungit sångerna. Det var en särskild tid i livet och man minns den med glädje. Flera av vännerna man träffade finns kvar många år senare, och samtalen blir långa är man väl träffas.

Det mest slående är hur livet kanske inte blev exakt som man trodde. Ibland bättre, ibland bara udda. Oavsett vilket så kan det ju vara fint med en liten bok på vägen, så kan alla de här nybakade studenterna få lite hjälp på vägen …

Här är våra tips på presenter till alla de unga män och kvinnor som snart lämnar skolan bakom sig och ska ut i världen.

1. Factfulness : Tio knep som hjälper dig förstå världen

Boktuggs kommentar: Med hjälp av Hans Rosling kommer du att överlämna en gåva som verkligen gör nytta. En fantastiskt fin bok, som faktiskt förändrar vårt sätt att se på världen. 

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd. Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade.

Med samma passion och folkbildningsiver som han gjort till sitt kännetecken, och som syntes i självbiografin Hur jag lärde mig förstå världen, argumenterar Hans Rosling för ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världen.

 

2. Svenska skrivregler

Boktuggs kommentar: Vi är alla olika, men nu för tiden finns det ingen anledning att stava fel när man söker jobb eller kommunicerar med världen. En klassiker!

SVENSKA SKRIVREGLER är det allmänna rättesnöret i Sverige för skrivtekniska frågor och ett oumbärligt hjälpmedel för alla som skriver i sitt arbete, i sin utbildning eller för sitt nöjes skull.

Denna fjärde upplaga av Svenska skrivregler innehåller bland annat:

– ett helt nytt kapitel om hantering av engelska ord och texter
– utökade och preciserade råd om avstavning, foge-s, förkortningar, hantering av främmande tecken samt stavning av lånord och främmande ort- och personnamn
– mer detaljerade råd om källhänvisningar och källförteckningar
– nya råd om hantering av arabiska och serbisk-makedonsk kyrilliska.
– stor och liten bokstav
– citat och anföring
– rubriker, stycken, typsnitt och grafisk form
– punktuppställningar, tabeller och diagram
– att skriva brev, e-brev, protokoll, rapporter och webbtexter

och mycket, mycket mer …

Svenska skrivregler

Svenska skrivregler

 • Förlag: Liber
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-05-02
 • ISBN: 9789147111497

 

3. The magic of not giving a f*ck : och ändå få ut mer av livet

Boktuggs kommentar: Det är en hektisk värld och efter studenten kastas man ut i en stressad värld med många måsten. Här är motgiftet! Kul och tankeväckande! 

Är du sönderstressad, överbokad, och underväldigad av livet? Utled på att vara alla andra till lags men inte dig själv? Dåär det dags att sluta giving a f*ck.

Sarah Knights briljanta, roliga och praktiska handbok förklarar hur du ska skaka av dig ofrivilliga måsten, skam och skuld och i stället bry dig om de människor och aktiviteter som gör dig lycklig. I samma anda som Caitlin Moran, Corporate Bullshit av Lars Melin eller Corinne Maiers Hej lättja! levererar hon de sanningar du behöver för att lätta på kraven.

Hennes användarvänliga tvåstegsmetod för att sluta be om ursäkt – och för att rensa i den mentala röran kommer att frigöra dig från att måsten som:

 

4. Rutiga kokboken : grundkokboken med över 1500 recept för stora och små hushåll

Boktuggs kommentar: Nej, 1,3 miljoner läsare kan inte ha fel. Den här kokboken tar dig igenom studenttiden, vardagen som vuxen och festmåltiderna tillsammans med nya vänner. 

Noga provlagade recept, gedigen fakta, smarta tips och pedagogiska steg för steg-bilder gör Rutiga kokboken oumbärlig i såväl studentlyan som storfamiljen. År 2015 fyller boken 35 år och lagom till jubileet kommer en uppdaterad utgåva. Nya och spännande rätter varvas med älskade klassiker i bokens mer än 1500 recept.

Här finns också snabbguider till recept på glutenfria rätter och middagar som är lätta att laga, tips på buffémenyer och listor på saker som är bra att ha hemma. Denna nya version har dessutom fått en ny och tydlig kapitelindelning, nytt utseende och förstås en rad nya härliga bilder!Berit Paulsson har uppdaterat denna nya utgåva.

 

5. Framgångsboken : Mina nycklar till ett lyckligare och rikare liv

Boktuggs kommentar: Oavsett vad du ska jobba med, så finns det vanor och tips du kan ta åt dig från världens mest framgångsrika personer. Här är de samlade i en och samma bok. 

Alexander Pärleros driver den populära Framgångspodden, där han intervjuar flera av Sveriges och världens mest framgångsrika personer. I den här boken berättar han om sin resa mot ett framgångsrikt liv och delar med sig av sina bästa tips och verktyg: Hur kan vi använda visualisering som framgångsfaktor? Hur optimerar vi vår tid, sätter mål och förhandlar? Hur stärker vi vår självkänsla och hur kan vi hantera motgångar?

Många förknippar framgång med att tjäna mycket pengar och nå höga höjder i sin karriär, men att vara framgångsrik handlar minst lika mycket om att skapa sig ett liv där man ägnar sig åt sin passion och hela tiden vågar utmana sig själv. Att vara framgångsrik är att vara orädd, att våga misslyckas och att lära sig av sina erfarenheter.

Framgångsboken

Framgångsboken

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Kartonnage
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-05-02
 • ISBN: 9789137152332

 

6. #jagärhär

Boktuggs kommentar: Okej, den här behöver väl inte presenteras, egentligen. Alla ska ha samma rättigheter och slippa påhopp och kunna göra sin röst hörd. Grundkunskap 2018.

I maj 2016 var det som om all den kraft och medmänsklighet som svepte in över Sverige hösten innan slog bakut. Ord som alternativa fakta och filterbubblor var ännu inte etablerade i folkmun och kriget om informationen härjade för fullt. Tonen var hätsk och sakfrågorna hamnade i skymundan. Istället kom propaganda, hot och hat att dominera debatten. Fredagen den 13 maj 2016 startades därför Facebook-gruppen #jagärhär. För att ge alla samma chans att göra sin åsikt hörd. För att lyfta, stötta och stärka de röster som blir hotade till tystnad.

#jagärhär är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar för ett inkluderande samhälle utan hat. #jagärhär vill gjuta mod i människor och få dem att engagera sig, ta plats och tydligt visa var de står för att förhindra normalisering av rasism, sexism och andra trakasserier.

Med texter och bilder av gruppen #jagärhär, Eva Dahlgren, Alex Schulman, Saga Becker, Jan Stenmark, Susanna Alakoski, RickardSöderberg, Sara Granér, Emma Knyckare, Björn Ulvaeus, Jan Guillou, AlexandraPascalidou, Dilba Dilbahar Demirbag och Mikael Niemi och många fler!. 

#jagärhär

#jagärhär

 • Förlag: Piratförlaget
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-05-11
 • ISBN: 9789164205780

 

7. Alla borde vara feminister

Boktuggs kommentar: Om kvinnans roll i världen, och om vad som behöver göras. Vi ser alltihop genom Chimamandas ögon, och tar utgångspunkt i ett TED-talk. Läsning för alla.  

Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. ”Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ’Du är ju för terrorism.'” Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.

Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.

 

8. Hjälp jag är utmattad

Boktuggs kommentar: Det är lätt att tro att man har outtömliga krafter när man precis har lämnat skolan bakom sig. Så är det inte. Utmattning drabbar alla åldrar – ta hand om er. 

Migränanfall som avlöser varandra. En bortdomnad ansiktshalva och ett rusande hjärta. Läkarbesök som aldrig leder någonvart. Kan det vara något fel på sköldkörteln? Varför vill jag bara sova men kan omöjligt vila mig pigg igen?

Det här är en berättelse om den nya folksjukdomen utmattningssyndrom. Erica Dahlgren och Clara Lidström har själva kraschat in i den berömda väggen – och är nu på väg tillbaka. Tillsammans har de skrivit en personlig och trösterik bok att hålla i handen för alla de som redan är, eller riskerar att bli, utmattade.

Med både sorg och humor berättar de om vägen dit och vägen tillbaka. Om varningstecknen som fanns men ignorerades. Om oro, ångest och vikten av återhämtning. De frågar sig vem man är när man slutat prestera, intervjuar experter och delar med sig av de metoder som de själva tycker varit till stor hjälp.

 

8. Livet och 107 sätt att förhålla sig till det

Boktuggs kommentar: Hur fungerar egentligen människan och varför gör vi som vi gör? Det är inte bara slumpen som avgör våra beslut. Baserat på forskning och kul läsning.  

Livet är varken logiskt eller förutsägbart och det är kanske lite av poängen. Man upphör inte att förvånas över hur vi beter oss och reagerar. Oftare än vi tror finns det en psykologisk förklaring till våra beteenden (även de mest bisarra).

Kommunikationsbyrån Rodolfo har djupdykt i de senaste forskningsrönen inom psykologi för att försöka förstå hur vi funkar och varför. Resultatet presenteras nu i boken Livet och 107 sätt att förhålla sig till det. Till exempel får vi veta att vår musiksmak avslöjar hur empatiska vi är, att smarta människor googlar mindre och att om vi svär som fan blir vi mer smärttåliga.

 

9. Ibland mår jag inte så bra

Boktuggs kommentar: Alla hamnar där inte, men många av oss. Sorgen kommer oväntat och oförklarligt. Psykisk ohälsa är högst aktuellt 2018. Men det finns en väg framåt. Läs.

”Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över”, säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne från många vinklar. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet.

 

10. Livet : så funkar det! – för dig som vill bli, tror du är eller borde vara vuxen

Boktuggs kommentar: Yes, nu har du passerat den där gränsen. Du ska vara vuxen. Men känner du dig vuxen, egentligen? Nej, vem gör väl det. Den här boken guidar dig. 

Dagen du längtat efter så länge är äntligen här, arton år/studenten. Härligt, tycker du kanske. Men det är förenat med en hel del krav och förpliktelser att vara vuxen. Och val, du måste lära dig att välja och fatta beslut. Det bästa med att vara vuxen är så klart att man får bestämma allt själv. Detta kan också vara det svåraste, eftersom en i dagens samhälle ställs inför otaliga val hela tiden.

 

11. Fingertoppskänsla : en nödvändig manual i social kompetens

Boktuggs kommentar: Att kunna föra sig i en mängd olika sorters situationer är lika viktigt som att kunna skriva och tala så att folk förstår. Utveckla superkompetens med Henrik.

Henrik Fexeus har under tio års tid lärt oss hur vi kan använda kroppsspråk, psykologiska tekniker och ordlös kommunikation för att göra oss förstådda, skapa relationer och påverka andra. Nu är det dags för nästa steg.

I Fingertoppskänsla beskriver Henrik en form av social kompetens som hittills varit förunnad ett fåtal. Personer som har fingertoppskänsla utmärker sig genom sin unika lyhördhet och inkännande förmåga. De utses ofta till ledare, befordras snabbare och skapar på kort tid djupa relationer till sina medmänniskor. Personer med fingertoppskänsla är mästare på att guida sina medmänniskor rätt och löser allvarliga konflikter innan någon hunnit bli röd i ansiktet. Det är människorna som aldrig kallpratar och som du längtar efter att träffa igen, då de gör ditt liv meningsfullt. Henrik förklarar hur du gör för att själv utveckla denna sociala superkompetens.

 

 

12. Universum i din hand : en resa genom rymden, tiden och oändligheten

Boktuggs kommentar: Här får du ta del av allt det där du hör folk prata om, men aldrig riktigt förstått. Kvantfysik och relativitetsteorin på ett kul sätt.   

I Universum i din hand får vi följa med på en fantasieggande resa till ytan på vår döende sol, vi blir krympta till en atoms storlek och fastnar i avlägsna svarta hål. Under resans gång ges nya insikter om den vetenskap som just nu är på väg att förändra vår kunskap om universum för alltid fysiken.

Komplicerade ämnen som kvantmekanik och Einsteins relativitetsteori görs plötsligt till något greppbart när Christophe Galfard med elegans och humor levandegör universums skönhet. Galfard utforskar de riktigt, riktigt stora frågorna alltings början, livets mening och mänsklighetens framtid utan att använda vare sig grafer eller ekvationer.

Christophe Galfard har disputerat i teoretisk fysik vid universitetet i Cambridge, där han åren 2000 2006 studerade svarta hål och universums uppkomst under Stephen Hawking.

 

13. Bröderna Lejonhjärta, Premiumutgåva med 3 exklusiva tryck : Illustrerad av Jesper Waldersten

Boktuggs kommentar: Ja, när man lämnat skolan är man inte längre … liten. Men ibland vill man kanske återvända till barndomen. Astrids finaste verk, i vacker skrud. 

Limiterad premiumutgåva med nyillustrerade Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Kommer tillsammans i en box med tre exklusiva tryck av Jesper Waldersten.

– Astrid Lindgren arbetade med de bästa, säger Annika Lindgren, publicistisk chef på Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsbolag. De bästa illustratörerna, filmregissörerna och producenterna. Det vill vi fortsätta att göra. När stora självständiga konstnärskap möts kan ett plus ett bli mycket mer än två.

Samtidigt som boken släpps, i maj, kommer en stor utställning att invigas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.