Jimmy Wilhelmsson (foto: Lars Jansson) Orvar Säfström (Foto: Bengt Alm)

Fandrake: ”Våra böcker ska sälja slut, inte ligga på Bokrean”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson har fått en bra start på nystartade förlaget Fandrake med en Kickstarter på 541 000 kr. Deras exklusiva verk är en motreaktion på alla digitala böcker.

Med en lyckad crowdfunding som trampolin tar nystartade nörderi- och coffee table-bokförlaget Fandrake sig an det nya året. Förlaget avslutade i dagarna en Kickstarterkampanj (MUTANT – Minnen från den förbjudna zonen) som inbringade runt en halv miljon kronor – ett väldigt fint resultat även om förstås den slutgiltiga summan krymper när avgifter, moms, bonusgåvor, utgifter och fraktavgifter ska betalas.


ANNONS


Kampanjens framgång var inte en slump – snarare bidrog en räcka av händelser, personer och framgångar till succén innan kampanjen ens hade startat.

– Vi räknade förstås med att den skulle gå bra, men den dagen du tar crowdfunding för givet är du illa ute, konstaterar förlagets ena ägarhalva Orvar Säfström, författare och tidigare programledare på bland annat ZTV och SVT:s Filmkrönikan. Det bygger mycket på förtroende och förväntan. Fandrake må vara ett nystartat förlag, men Jimmy och jag har gjort flera uppmärksammade och hyllade böcker tidigare. Vår bok om spelföretaget Äventyrsspel kom julen 2015, och sålde slut hela upplagan på två månader. Exemplar gick för över tusen kronor på Tradera fram till nytrycket nu i november.

– Jimmy har gjort två uppmärksammade böcker om hemdatorerna Commodore 64 och Amiga 500. Lägg till det att min senaste bok Nils Gulliksson – Illustrationer och skisser finansierades med en enormt framgångsrik Kickstarterkampanj. Vi har alltså en upparbetad publik och är respekterade personligheter i fan- och nördkretsar. Trots allt detta i ryggen krävs det ändå en rejäl insats för en lyckad kampanj. Du måste planera väl och lägga ner mycket jobb under pågående Kickstarter. Den sköter inte sig själv. En framgångsrik Kickstarter handlar lika mycket om viral marknadsföring som om att få in pengar.

Andra halvan av Fandrake består av Jimmy Wilhelmsson, känd för bloggen Spelpappan. Tillsammans arbetar Orvar och Jimmy med förlaget så mycket det bara är möjligt, i kombination med vad verkligheten tillåter.

ANNONS

Fandrake är visserligen ett förlag i sin linda, men har höga och bestämda ambitioner. Det är i grunden en reaktion på vad de tycker är en allt mer splittrad förlagsbransch. Och för att skapa den motvikt som Orvar och Jimmy önskar, ett kaxigt förlag som väger tungt på marknaden, koncentrerar de sig nu på att bygga stabila ramar och ett bra nätverk. Samtidigt skriver de på sina egna böcker, arbetar med planerade utgivningar från andra författare och ser om de hus de har utanför förlagsarbetet – något som i slutändan gör Fandrake till vad det är.

– Just nu handlar allt om att etablera Fandrake som en tung aktör inom sin nisch, och vi förhandlar redan om utgivning utanför Sverige. Men mycket av det vi gör bygger också på att vi har fingrar i så många andra syltburkar. Självklart hoppas vi på en stark ekonomisk utveckling för förlaget, men skulle jag försvinna helt från andra film-, spel- och musiksammanhang förtas också en del av mitt personliga varumärke och det vore i längden dåligt för Fandrake, säger Orvar.

Möjligheterna att nå läsarna förbättras avsevärt om man låter kanalerna utåt samverka med varandra samtidigt som man noga vårdar det förtroende man har byggt upp hos sina fans sedan innan, menar Orvar. Fandrakes skyltfönster kommer framöver att fortsätta handla om crowdfunding och förbeställning men också förlagets egen webbshop, nätbutikerna och de fysiska bokaffärerna – alla är viktiga men ingen utesluter någon annan.

– Alla spelar sin roll i kedjan, men det är viktigt att ställa dem mot varandra och inte stirra sig blind på en lösning, säger Orvar. Ett exempel är crowdfunding och förbeställningar i olika former. Då är det viktigt att den som väljer att gå in med pengar tidigt känner sig lite omhändertagen och speciell. Du ska inte backa ett Fandrake-projekt med 500 kronor och sedan ser du boken till lockpris i nätbutikerna samma dag som du får ditt exemplar i posten. En trogen publik genererar inte bara fler sålda böcker utan stärker också intresset för merchandise i olika former.

Första titeln ut är Serietidningar! av Jimmy Wilhelmsson och Adam Evertsson – ett nostalgiskt verk med de annonser som fyllde seriemagasinen på 70- och 80-talet.

– Den släpps innan sommaren, berättar Orvar. Sedan följs den av Mutant – Minnen från den förbjudna zonen och en stor bok om Medeltidsveckan i Visby där titeln ej är fastställd. Dessa släpps under hösten och presenteras på Bokmässan. Utöver det ligger tre till böcker i produktion där utgivningsplanerna justeras efterhand.

Fandrakes vision är att coffee table-böckerna är en direkt motreaktion på satsningar på digitala böcker från förlagen idag. Den exklusiva coffee table-boken är bokbranschens motsvarighet till LP-skivan, menar Orvar och trycker på att det ska handla om lyxiga samlarutgåvor att spara på och inget slit- och slängvänligt budgettryck.


ANNONS


– Coffee table-boken lockar en insatt och medveten publik som inte bara vill läsa, utan ha den i hyllan, säger han och tillägger: Ägandet blir något av en identitetsmarkör. Vår ambition på utgivningssidan är att vara ledande i denna utveckling i Sverige, och även om det låter lite kaxigt skulle jag vilja påstå att vi är där redan från start. Ingen annan gör det vi gör med så hög kvalitet och stark läsarkontakt. Ur ett längre perspektiv hoppas vi knyta till oss tunga svenska namn som antingen inte fått gehör för sina bokidéer i branschen, eller som känner att deras nuvarande förlag inte vågar satsa fullt ut på stora och påkostade böcker.

– För oss handlar det inte om massvolym utan om exklusivitet. Fandrakes böcker ska sälja slut, inte ligga på bokrean, säger Orvar.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …