Hamrelius Bokhandel lämnar Caroli i Malmö

Hamrelius Bokhandel stänger sin butik i Kv Caroli i Malmö. Istället kommer ägarna att satsa på nätbokhandel i kombination med eventbokhandel och popup stores.

– Det är tråkigt, men det är bara att konstatera att kundunderlaget i Caroli är för litet för att det ska gå att driva en lönsam bokhandel, säger Lars Rambe, VD för Hoi Förlag som även äger Hamrelius Bokhandel.

Hoi tog över konkursboet då gamla Hamrelius Bokhandel gick i konkurs och öppnade på nytt efter en månad, i februari 2015. Bara ett och ett halvt år senare är det alltså dags igen.

– Vi hade en bra julhandel och en bra rea i år, men under våren minskade försäljningen till och med jämfört med förra året och då var vi tvungna att dra i nödbromsen och säga upp lokalen, berättar Lars Rambe.

Hamrelius flyttade till Caroli i september 2013. Dessförinnan hade bokhandeln en stor lokal på 1000 kvm i bästa läge på Södergatan men hade inte råd med hyran där. Valet föll då på Caroli som precis hade renoverats för 300 miljoner kronor och andades framtidstro. Hamrelius butik i Caroli har varit 350 kvm stor.

– Hamrelius flyttade för att få lägre hyra. Tyvärr fick man även ett sämre butiksläge och kanske var det så att man borde ha krympt butiken ytterligare för att få det att gå runt, säger Lars Rambe.

En annan utmaning har varit att anpassa sortimentet till den mindre ytan. Som oberoende bokhandel har man velat ha både bredd och kvalitet samtidigt som man är tvungen att ha bästsäljare.

– Vi har försökt utveckla det som Hamrelius var kända för, engelska böcker, och bygga ut det som krympte för mycket vid flytten till Caroli – barnböcker. Men med facit i hand tror jag att vi skulle nischat sortimentet ännu mer. Ska man driva en framgångsrik bokhandel som inte ingår i en stor kedja så ska man vara bra på en eller två saker, säger Lars Rambe.

SF Bokhandeln är ett vanligt exempel på framgångsrik nischbokhandel. Runtom i Sverige finns även ett par bokhandlare som fokuserar på barnböcker. Men finns det underlag i Malmö för fler nischbokhandlare?

– Ja, det tror jag. Det är en stad som växer och man kan ju faktiskt tänka sig att en riktigt välsorterad bokhandel med ett tydligt fokus hade kunnat locka folk även från Lund och resten av Skåne. Och rentav Köpenhamn.

Vad händer nu med Hamrelius? Ja, just nu pågår rea/utförsäljning i butiken. Man tittar på vad som kan göras med inredningen och det lager som inte säljs fram till stängning.

– Vår plan är att omvandla dagens fysiska butik till nätbokhandel i kombination med en mobil eventbokhandel som kan dyka upp på olika platser. Vi har jobbat med ett par olika scenarion, varav en var att hålla öppet över julhandeln. Men nu blev det en snabb avveckling istället, säger Lars Rambe.

Hur mycket pengar Hoi Förlag har förlorat på bokhandelsäventyret vill han inte kommentera.

– Det är klart att vi har stoppat in en hel del pengar i det här projektet. Samtidigt så har vi skaffat oss erfarenheter och kunskaper som ett förlag normalt sett inte får. Förhoppningsvis kan vi dra nytta av detta i framtiden som gör att det blir en lönsam investering.

 

Fotnot för transparens: Boktugg drivs av Hoi Media, som varit ett dotterbolag till Hoi Förlag, men som nyligen köpts av Dahlgren Communications.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.