Uppsnappat
Här hittar du de senaste notiserna under vinjetten uppsnappat. De som inleds med en emoji.
Författare och förlag kräver svensk språkmodell
🧠 DEBATT. Författarförbundet och Förläggareföreningen uppmanar i en gemensam debattartikel regeringen att ta initiativ till en svensk AI-språkmodell som respekterar upphovsrätten och bygger på kvalitativt innehåll, för att värna språk, kultur och digital suveränitet.
ElevenLabs V3-modell ger ännu bättre ljudboksproduktioner
🔉 TEKNIKSPRÅNG. ElevenLabs berättar i ett blogginlägg om sin nya Eleven v3 (alpha) som erbjuder mer uttrycksfulla AI-röster. Det går nu att koda texten med taggar som [excited], [whispers] och [sighs] men även BETONA ord med versaler. Med hjälp av taggar kan man addera ljudeffekter som applåder eller explosioner och uttala dialoger med olika röstlägen inklusive accent. Den stödjer 70 språk, däribland svenska även om den fortfarande är bäst på engelska texter.
Johan Norberg tilldelas Hayek Book Prize 2025
🏆 UTMÄRKELSE. Johan Norberg har tilldelats årets Hayek Book Prize för boken The Capitalist Manifesto där han förespråkar fria marknader, meddelar Manhattan Institute. Prisssumman är på hela 50 000 dollar och delades ut i New York den 4 juni då pristagaren även fick hålla den årliga Hayek-föreläsningen.
Nina Ulmaja ny ordförande för Svensk Bokkonst
📘 ORDFÖRANDE. Formgivaren och författaren Nina Ulmaja har utsetts till ny ordförande för Svensk Bokkonst, enligt ett pressmeddelande. Hon efterträder Johanna Lewengard och vill stärka intresset för kvalitet i hela bokproduktionens kedja. Ulmajas design har belönats två gånger i Best Book Design from all over the World och närmare 40 gånger i Svensk Bokkonst. Hon har en bakgrund som designansvarig på Bonniers mellan 2005–2017 och lektor i grafisk design på Konstfack.
Camilla Läckberg skriver bokserie i digitalt format i Writers’ Room
📱 SUPERTEAM. Camilla Läckberg lanserar en helt digital bokserie i tio delar våren 2026, enligt ett pressmeddelande. Serien skrivs i ett “Writers’ room” med Anna Bågstam, Lisa Bjerre och Malin Karim – inspirerad av tv-seriernas sätt att skapa berättelser. Skrivprocessen har inletts i workshopformat, där författarna tillsammans med förläggare John Häggblom utvecklat karaktärer och handling.
Lennart Hellsing-stipendiet 2025 till Bjarke Stenbæk Kristensen
💰 STIPENDIAT. Illustratören och författaren Bjarke Stenbæk Kristensen får Lennart Hellsing-stipendiet 2025 på 100 000 kronor. Priset delas i år ut för sjätte gången, skriver Rabén & Sjögren i ett pressmeddelande. Förra året hyllades han för debuten Ålens nyckel, bland annat med en nominering till barnbokspriset Slangbellan. Just nu är han återigen bokaktuell med bilderboken Biografen vid världens ände.
Populärt med klaner i spänningsromaner 2025
👨👩👦 KLANKROCK. I april 2025 kom Klan av Emmy Walt. I augusti kommer Klanen av Armen Doslic och Tony Johansson, första delen i Malmö-trilogin och en månad senare kommer Klanen av Pascal Engman, första delen i Klanenserien. Mycket klaner blir det. Lägg till det fackboken Klanerna (2024) av Jan Persson och Johannes Wahlström så börjar det bli risk för förväxlingar. Som en författare kommenterade på Facebook när jag la upp omslagen: Dags för Klan B?
Ny bok i höst av Martin Gelin – redan såld till 20 länder
🌏 EXPORTBOK. Journalisten och författaren Martin Gelin kommer i november med boken Mjuk makt i en hård tid (Volante) som undersöker den globala kampen om mjuk makt, inflytande och idéer. Boken har väckt stort intresse på de senaste internationella bokmässorna och ska publiceras i 20 länder nästa år, skriver förlaget i ett pressmeddelande. Gelin har tidigare varit Augustprisnominerad två gånger.
Halverad användning av semikolon i brittisk litteratur
📉 SPRÅK. Semikolonets status sjunker snabbt i brittisk litteratur. En ny studie visar att dess användning i engelska böcker nästan halverats sedan 2000 – från ett semikolon per 205 ord till ett per 390. Resultatet bekräftas i en enkät bland brittiska studenter där 67 % uppger att de sällan eller aldrig använder tecknet, rapporterar The Guardian. Kurt Vonneguts råd till författare – ”Do not use semicolons. All they do is show you’ve been to college” – verkar slutligen ha fått genomslag.
Begagnade böcker rusar på Tradera inför sommaren
📚 HANDEL. Bokförsäljningen på Tradera har ökat med 31 % i maj jämfört med i fjol, enligt ett pressmeddelande. 51 000 böcker har hittat nya ägare – med stark efterfrågan på fantasyserier, klassiker och barnböcker inför semestern. Begagnade böcker i Sverige genererar en årlig försäljning på 400-700 Mkr, enligt beräkningar som Boktugg gjort i ett analysbrev.
Spotify kan dubblera svenska ljudboksmarknaden
🎧 LJUDBOKSBOOM. I höst väntas Spotify lansera ljudböcker i Sverige. Enligt Mediavision har 1,2 miljoner hushåll ett ljudboksabonnemang och 500 000 (40 %) av dessa betalar även för Spotify (som har 1,7 miljoner betalande hushåll med premiumabonnemang).
– Överlappet mellan innehavare av ljudbokstjänster och Spotify är betydande. Men trots detta är det drygt en miljon hushåll med Spotify som inte har ett ljudboksabonnemang. Därmed skulle den svenska ljudboksmarknaden kunna fördubblas sett till antal hushåll vid en lansering från Spotify – något som vore helt unikt, kommenterar Fredrik Liljeqvist, senior analytiker på Mediavision i ett pressmeddelande.
J.K. Rowling tjänar 80 miljoner dollar per år
💰 MILJARDÄR. Författaren J.K. Rowling har sålt över 600 miljoner exemplar av sin Harry Potter-serie och dess spinoffer. Trots att hon stött bort många fans de senaste fyra åren genom transfobiska tweets beräknas hon ha tjänat över 80 miljoner dollar per år under samma period, enligt Forbes som beräknar hennes förmögenhet till 1,2 miljarder dollar. Filmatiseringar och nöjesparker drar in miljontals dollar årligen. Under pseudonymen Robert Galbraith skriver hon deckare och i september 2025 kommer åttonde boken i serien Cormoran Strike som då alltså passerar Harry Potter i antal böcker. Den har även blivit tv-serie.
Samfundet De Nios Stora Pris 2025 till Byggmästar och Strandberg
🏆 LITTERATURPRIS. Samfundet De Nio tilldelar sitt Stora Pris 2025 till två poeter: Eva-Stina Byggmästar och Ingela Strandberg, skriver akademin i ett pressmeddelande. Det är första gången sedan 1990 som två mottagare delar på utmärkelsen. Båda tilldelas 400 000 kronor. De hyllas för sina mångåriga poetiska gärningar, där Byggmästar lyfts för sin ”originella lekfullhet” och Strandberg för sin ”vilda, existentiella kraft”.
Profilteatern tar läskrisen till klassrummet
📚 SKOLTEATER. Med pjäsen Bränn alla böcker vill Profilteatern i Umeå lyfta läskrisen bland unga, skriver teatern i ett pressmeddelande. Föreställningen spelas direkt i klassrum och har premiär 28 maj. Turné i Västerbotten följer i höst. Temat är läsförståelse, motstånd och klassisk litteratur – ett svar på att var fjärde femtonåring i Sverige har svårt att läsa, enligt PISA.
Gyldendal höjer prognosen för 2025 efter flera förvärv
📈 TILLVÄXT. Det danska bokförlaget Gyldendal höjer sin helårsprognos för 2025. Omsättningen väntas nu landa på 760–800 miljoner danska kronor (ca 1100-1170 miljoner SEK) och rörelseresultatet (EBIT) på 35–45 miljoner DKK – en höjning från tidigare prognos på 730–755 miljoner respektive 30–40 miljoner. Bakom uppjusteringen ligger årets förvärv av flera aktörer, däribland Strandberg Publishing, skolplattformen Skoledu, Gutkinds barn- och ungdomstitlar samt förlaget Alvilda. Bonnierägda Gutkind ska alltså fokusera på vuxenböcker framöver.
Fem nominerade till Barnradions bokpris 2025
🏆 NOMINERADE. Vinnaren av Barnradions bokpris utses under läslovet i november av en jury som består av fem barn. Under sommarlovet kommer de att läsa de fem nominerade böckerna i jakt på den bästa boken för 9–12 åringar, skriver SR i ett pressmeddelande. De nominerade är: Nu är det jul igen… Och igen! av Martin Jern och Kalle Landegren, Det är en evighet till stjärnorna av Conny Palmkvist, En odödlig vänskap av Cecilia Lidbeck, Kiosken av Åsa Anderberg Strollo och Rida eller dö av Arianna Bommarco.
Marie Lundström utses till hedersdoktor vid Umeå universitet
🎙️ HEDERSRADIO. Journalisten och författaren Marie Lundström har utsetts till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet för sitt långvariga och engagerade arbete med att främja läsning. Hon lyfts fram som både inspiratör och folkbildare, inte minst genom sitt arbete med program som Lundströms Bokradio i Sveriges Radio. ”Skönlitteratur är inget pålägg, det är brödet för oss i en stark demokrati,” säger Lundström i ett pressmeddelande. Hon ser hedersutnämningen som en bekräftelse på att uthållighet och passion för litteratur lönar sig – och som en hyllning till sina lyssnare.
Läsutmaning för fjärdeklassare tillbaka – med Josefine Sundström som ledare
📖 BOKKAMP. Den stora läsutmaningen drar igång igen och nu kan landets fjärdeklassare anmäla sig till årets upplaga. Med programledaren och författaren Josefine Sundström vid rodret hoppas arrangörerna slå fjolårets rekord på över en miljon lästa timmar. Till sin hjälp har hon barnfavoriter som Mårten Melin, Camilla Lagerqvist och Nora Khalil, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Malmöbor med äldre läsplattor kan inte låna eböcker efter systembyte
📚 LÄSSTOPP. Ett systembyte i appen Biblio från leverantören Wedobooks gör att Malmöbor med äldre läsplattor inte längre kan låna e-böcker, rapporterar Sydsvenskan. Den nya versionen kräver app-läsning, vilket gör vissa enheter obrukbara. En teknisk lösning finns – men Malmö stad har tackat nej på grund av kostnaden. Samtidigt väntar kommunen på en nationell upphandling.
Buggar i robotsystem bakom försenade leveranser hos Adlibris
🤖 ROBOTSTRUL. Adlibris har haft kraftiga förseningar i leveranser till bibliotek och privatkunder i vår, rapporterar UNT. Orsaken är buggar i det nya robotiserade lagret i Morgongåva som lett till att det byggts upp köer som man nu jobbar för att komma ikapp och några bibliotek har fått leveranser mer än en månad efter beställning. Problemen ska enligt företaget vara lösta senast till midsommar. 130 personer fick sluta när robotarna tog över.
AI-bibliotekarie ska hjälpa Nextory-kunder hitta rätt bok
🤖 AI-GUIDE. Med ett växande antal ljudböcker och eböcker ökar behovet av att hitta det man söker. Nextory tror att lösningen stavas AI och lanserar nu betaversionen av AI-bibliotekarien för vuxna i Sverige, enligt ett pressmeddelande. Funktionen planeras att lanseras på fler marknader under året. Kunder kan nu chatta med AI-boten för att få personliga boktips.
– Jag är övertygad om att den här typen av innovation är helt avgörande för att få yngre generationer att fortsätta läsa böcker, säger Shadi Bitar, vd och grundare av Nextory.
Melania Trumps memoarer som ljudbok med hennes AI-röst – exklusivt på ElevenLabs
🤖 TRUMPKLON. Presidentfrun Melania Trump släppte sina memoarer hösten 2024, före valet. När de nu släpps som ljudbok är det med henne själv som inläsare – men i form av en AI-röst skapad av ElevenLabs, rapporterar ABC. “A new era for publishing”, skriver hon på X. Ljudboken släpps exklusivt i ElevenLabs Reader på engelska med fler språk framöver, även dessa inlästa med AI-Melania. TNPS tar upp hot och möjligheter för bokbranschen.
Dags att nominera läsfrämjare till MTM:s Läsguldet
🏆 PRISTIPS. Nu är det dags att nominera till MTM:s pris Läsguldet. Priset delas ut varje år och uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som gjort insatser för tillgänglig läsning. Vinnaren får 35 000 kronor som ska användas för att sprida läsglädje, enligt ett pressmeddelande. Nomineringen är öppen fram till den 29 augusti 2025. Läsguldet 2024 tilldelades Helena Engdahl, barnbibliotekarie och tillgänglighetsansvarig för barn och ungdomar på Falu Stadsbibliotek.
Oskar Ekström ny chef för Bokmässan i Göteborg
📖 STAFETTBYTE. Efter åtta år lämnar Frida Edman över stafettpinnen till Oskar Ekström, som nu utses till ny chef för Bokmässan i Göteborg, med start 26 maj. Han har varit programchef sedan 2018, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.
– Det är ett hedersuppdrag att ta över ledarskapet för Bokmässan. Tillsammans med det fantastiska teamet vill jag bygga vidare på det som gör mässan unik, men också fortsätta utmana och utveckla, säger Oskar Ekström
Ådalens Litteraturfestival är tillbaka i augusti 2025
🎪 ÅTERKOMST. 1-2 augusti ska det återigen myllra av författare och läsare på det gamla timmerskiljet i Ångermanälven. Ådalens Litteraturfestival, som startades av författarna Tove Alsterdal och Mats Jonsson för två år sedan, lockade då över tusen besökare från hela landet till Sandslån. Förra året arrangerade författarna “bara” en litteraturkryssning till stöd för Kramfors Bokhandel, men i år vill de återuppliva Sandslån som festivalplats.
– I år blir det en mer intim festival, men i samma anda, säger Tove Alsterdal i ett pressmeddelande.