Fredrika Berghult

Fredrika Berghult är Frilansjournalist, fotograf och formgivare med inriktning på design, konst och kultur. Jag driver företaget Svenska Memo AB sedan 2002 som producerar kunskapsspel, dokumentärfilm, digitala kunskapsprojekt och konstnärliga möten. Vi finns bl.a. på svenskamemo.se. 

Jag tog fram de första kunskapsspelen redan 1995 inom PR Panorama, när Svensk Form firade 150 år och nu 25 år senare har vi skapat ett nytt aktuellt spel om svensk design. Det har blivit sammanlagt 9 bordsspel under åren, med olika ämnen och ett trädgårdsapotek med recept kopplat till hälsa och skönhet. I samband med bordsspelen har vi även producerat vykort och affischer som bygger på samma teman. Under 2004-2008 var Fredrika och Svenska Memo kontrakterade som stillbildsfotograf för att fotografera festligheterna under Nobelveckan, både bakom scen, i samband med förberedelserna och under den stora festen. 

Bilderna är än idag aktuella för den internationella publiken via Imagebank och blev även del av en vykorts serie. En del motiv togs även fram som motiv för Nobelmedias hemsida och öven inom stiftelsens lokaler där ett antal bilder kopierades och visades i större format. Fredrika Berghult är ursprungligen från Värmland där hon bland annat startade upp sin journalistiska bana via lokaltidningarna som VF och NWT, Fredrika har även jobbat för Värmlandsradion. Studerat vid Poppius journalistskola. Därefter studerat till fotograf i Frankrike under slutet på 80-talet hos den franske fotografen Jean Pierre Sudre. 

Fredrika har även studerat vid Stockholms Universitet Filmvetenskap, sedan vid Konstfack inriktning på offentlig konst och kurs i mediapedagogik och vid Dramatiska Institutet kortare studier och praktik dokumentärfilm och manuskurs Barn&Ungdomsfilm. Under ett antal år var Fredrika vid SVT och arbetade på Barn&Ungdomsavdelningen och på SVT Drama. Fredrika frilansar idag bland annat för Bonnier Magazines&Brands.