Thomas Sjöberg

Thomas Sjöberg, född 1958, är en svensk journalist och författare.

Han började arbeta som journalist i slutet av 1970-talet och vikarierade under många år som nyhetsreporter inom dagspress på tidningar som Expressen, Aftonbladet, Sydsvenska Dagbladet och Dagens Nyheter. I mitten av 1980-talet övergick han till frilansverksamhet och arbetade för bland andra Nöjesguiden, Café, Månadsjournalen, Elle, Z och kundtidningar som Scanorama och Upp & Ner. Han gjorde sig framförallt känd som en driven och noggrann personporträttör och skrev flera uppmärksammade artiklar om bland andra Berth Milton, Tommy Lindström, Ingmar Bergman, Jannike Björling, Pierre Schori, Sven-Göran Eriksson och Lennart Hyland. Han har också skrivit flera uppmärksammade böcker (se nedan), undervisat i porträttjournalistik för Medieutbildarna (tidigare Pressinstitutet) samt medverkat som reporter i Modemaffian som sändes i TV4 hösten 1990.]

Boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken, som Sjöberg gav ut tillsammans med Deanne Rauscher och Tove Meyer i november 2010, blev den mest uppmärksammade och sålda boken i sin genre och ledde bland annat till att svenska folkets förtroende för kungahuset reducerades (enligt SOM-institutets mätning). 2013 utsågs boken till en av de senaste 25 årens viktigaste avslöjanden av Föreningen Grävande Journalisters tidning Scoop.

I maj 2011 tilldelades Sjöberg det nyinstiftade Frilanspriset för sin journalistiska gärning med motiveringen: "Thomas Sjöberg är en rutinerad frilansare med lång karriär. Han har i åtskilliga välskrivna personporträtt lyft fram människan bakom rubrikerna och strävat efter att förmedla en fördjupad bild. Och han vågade göra det som ingen annan gjort, att skildra en sittande monark, då han skrev boken om kungen."

Hans senaste bok, Ingmar Bergman – En berättelse om kärlek, sex och svek, gavs redan innan den utkom i augusti 2013 stort medialt utrymme i bland annat Dagens Nyheter och Expressen.

Mellan 2000 och 2010 var Sjöberg redaktör på SAS engelskspråkiga ombordmagasin Scanorama och har sedan dess bland annat arbetat som redaktör på content marketing-byrån Åkesson & Curry och film- och tv-produktionsbolaget Jarowskij.

Sjöberg är medskapare till teveserien Svenska Synden, där han även agerar sig själv. Serien i fem avsnitt behandlar uppkomsten av förre porrmagnaten Berth Milton Jr:s skatteskuld till svenska staten, och hade premiär på Viaplay den 17 maj 2019. Sjöberg är också kreativ chef på Current Affairs Productions, ett rättighets- och utvecklingsbolag inom verklighetsbaserat nordiskt drama för i första hand SVOD-formatet (Subscription Video on Demand), samt grundare och ägare av Zinaida Publishing i vilket han bedriver journalistik och författarskap.

Källa: Wikipedia