Kent Pettersson

Livet som pappa till David blev inte riktigt som jag tänkt mig att ett föräldraskap skulle se ut. Där och då i tiden vid Davids födelse var jag elitidrottsman själv och också tränare. Jag hade ganska stora livsplaner om hur min karriär skulle se ut i framtiden. Jag hade också en bild av hur ett familjeliv skulle se ut, och det var allt annat än det sen blev. Mina planer blev ”grusade” och tog en helt annan riktning än det var tänkt. För min son David föds som funktionshindrad – döv och därefter gick han in i sin autism.

Det här är det jag skildrar i min självbiografi, om ett annorlunda föräldraskap och om hur man kan hitta vägen ut. Det blev bra till slut även om vägen dit var otroligt jobbig.

Jag är uppvuxen i en liten bruksort i Sörmland där allt handlade om idrott och då främst bandy som satte Hälleforsnäs på kartan. Jag var framgångsrik och på våra matcher gick man ur huse för att se mig och mina lagkamrater spela. Det var en fantastisk tid och jag såg det som mitt kall att fortsätta samt utöva sport resten av mitt liv. Efter att jag spelat länge så ville jag bli framgångsrik tränare på elitnivå och satte fart mot detta mål. Tyvärr blev det ett abrupt ofrivilligt avslut på mina drömmar.

Jag har tillsammans med författare och lektör Annie Magnusson skrivit boken ”Inte bara David” som handlar om ett annorlunda föräldraskap.

Syftet med boken är att skapa kunskap och förståelse i att det kan vara mycket frustration och sorg i att ha ett barn som är annorlunda, men också så mycket kärlek. Jag vill dela min resa i känslor och händelser utifrån mitt perspektiv av att vara pappa till David.

Självklart vill jag nå ut till föräldrar och syskon till funktionshindrade barn, men också till så många andra. Jag vill nå fram till beslutsfattare inom LSS, politiker som är i beslutsfattande position, personal på boenden/skolor/kortis etc. för att öka förståelsen för oss föräldrar som måste hantera det dagliga livet med sitt funktionshindrade barn, måste orka med sämre tagna beslut osv, men också orka glädjas åt det som faktiskt funkar. 

Jag hyser största respekt för alla de som arbetar med denna målgrupp på olika vis. Jag önskar de får så mycket kunskap och förståelse som möjligt hur viktiga de är för oss föräldrar som är i denna situation.

Jag vill att man ska använda sig av denna bok i utbildningssyfte och som utbildningsmaterial på utbildningar till stödpedagoger och liknande samt på arbetsplatser.

Mitt jobb idag är som föreläsare, utbildare och handledare inom detta område men också i min andra arbetsförgrening. Jag utbildar främst behandlingspedagoger och socialpedagoger och har gjort de senaste 20 åren. Mina huvudämnen är MI - motiverande samtal, beroendeproblematik, arbetsgruppspsykologi m.m. Jag har också en lång bakgrund inom idrotten både som elitidrottsman, tränare och utbildare.