Maryse Conde

Maryse Condé föddes 1937 i Pointe-à-Pitre på Guadelope i Västindien. Hon flyttade vid 16 år ålder till Paris för att studera och därifrån har hon en doktorsexamen i litteraturvetenskap vid Sorbonne. Hennes forskning handlade om stereotypa porträtt av mörkhyade individer i karibisk litteratur. Senare flyttade hon till Västafrika, där hon arbetade i Guinea, Ghana och Senegal i mer än ett decennium.

Tillsammans med sin make, översättarem Richard Pilcox flyttade honsenare till USA där hon under ett par decennier undervisade vid en rad amerikanska universitet, däribland Berkeley, Harvard och Columbia. Hon undervisade vid avdelningen för franskspråkig karibisk litteratur vid Columbia University i New York fram till 2002. I dag är hon bosatt med sin make i Gordes, i franska Provence.

Maryse Condé har tidigare belönats med Prix de l’Académie francaise, Prix Carbet de la Caraïbe, Prix Marguerite Yourcenar, Grand Prix Littéraire de la femme och Prix Tropiques. Hon har även tilldelats Ordre national de la Légion d'honneur, Hederslegionen.

Hon fick 2018 ta emot Den Nya Akademiens Litteraturpris.