Röstbytaren – Storytel lanserare Voice Switcher på svenska

Johan Ståhle, Chief Product Officer, Storytel. Foto: Mattias Bardå/Storytel

Idag släpps Voice Switcher i Sverige – en funktion där Storytels användare kan växla mellan olika svenska röster när de lyssnar på sin favoritbok. En av AI-rösterna är en klon av Stefan Sauk.

”Storytel gör ljudbokslyssningen ännu mer personlig. Med hjälp av ny teknik kompletteras den vanliga uppläsaren av tre olika AI-genererade röster, varav en tillhör en av Sveriges populäraste uppläsare, skådespelaren Stefan Sauk”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Stefan Sauk har intervjuats av TT i en separat artikel och därmed garanteras medialt genomslag och sannolikt en debatt kring mänskliga inläsare vs AI-röster. 

Voice Switcher är en innovation som enligt Storytel syftar till att lösa det grundläggande ljudboksproblemet med att olika användare har olika smak gällande berättarröst.

”Det är en ny funktion som låter användaren anpassa sin lyssningsupplevelse genom att själv kunna byta runt mellan berättarröster till en som passar bättre. Föredrar du en kvinnlig eller manlig röst? En dramatisk eller lugnare uppläsning? Hela 89% av Storytels lyssnare har någon gång avslutat en bok, inte för att boken var dålig, utan för att rösten inte passade dem”, skriver Storytel. 

Voice Switcher är möjlig på grund av en unik teknik för att generera AI-röster som Storytel har utvecklat tillsammans med det amerikanska bolaget ElevenLabs, där Storytel numera är en liten delägare. De nya svenska rösterna flyttar fram kvaliteten kring AI-genererade röster nämnvärt, och det är första gången som de är optimerade för att läsa upp skönlitteratur. En av de AI-genererade rösterna är väl igenkänd hos Storytels lyssnare, ljudboksnestorn Stefan Sauk.

– Jag tycker det är intressant med ny teknik även om det här med AI känns lite läskigt. Det var ännu läskigare att höra min egen röst läsa in en bok som jag faktiskt inte hade läst in fysiskt. Men med det sagt så har jag valt att inte ställa mig utanför utvecklingen utan vara en del av den. Originalinläsningar kommer att finnas kvar i alla fall. En positiv sak med detta projekt är att det löser ett problem för lyssnarna. Nu kan man slippa min röst om man vill, eller få chansen att höra den hur mycket som helst om man vill det, säger Stefan Sauk.

– Stefan Sauks röst är otroligt känd och uppskattad, vi är väldigt glada att han vill vara med i det här projektet! Den här tekniken kan på riktigt göra Storytel bättre för våra lyssnare. De syntetiska rösterna ger ett otroligt bra komplement till de som föredrar en annan röst än den uppläsare som valts från början. Vi ser fram emot att ta emot feedback från våra användare och fortsätta utveckla tekniken för att göra lyssnarupplevelsen ännu bättre framöver, säger Johan Ståhle, Chief Product Officer, Storytel. 

 – En bonus är också att vi nu har lagt till Sauks AI-röst som ett alternativ på Eldstorm, senaste delen i Dag Öhrlunds Truut-serie. Det är den enda boken i serien som inte har Sauks röst, säger Johan Ståhle.

Det här är för övrigt extra intressant med tanke på den debatt som följde bland Truut-fans när boken släpptes inläst av författaren själv eftersom Sauk var fullbokad och inte hade tid att läsa in den. Sedan fortsatte Öhrlund läsa in sina böcker själv. Kommer fansen att gilla AI-Sauk?

5 svenska AI-röster på Storytel

Till en början finns VoiceSwitcher tillgänglig på svenska på 25 titlar. Rösterna är:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

  • Carin, en kvinnlig, lite mognare röst med lugnt tilltal.
  • Amanda, en yngre kvinnlig röst med mer energi.
  • Erik, en mjuk och lite djupare manlig röst.
  • Martin, en medelålders manlig röst som beskrivits som ärlig.
  • Stefan, en AI-genererad version av skådespelaren Stefan Sauks egen röst. Som alla ljudbokslyssnare vet, en stark och dramatisk röst.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL