The Book Affair: Författare behöver vara mer delaktiga

Alexandra Torstendahl är en av grundarna till The Book Affair som vill förändra bokbranschen. Bild: Marie-Therese Karlberg

Året som gått var ett genombrottsår för The Book Affair, säger förlagets grundare och vd Alexandra Torstendahl. Inför nästa år hoppas hon på öppnare samtal kring branschfrågor och ser den ”stora romanens” återkomst.

Hur skulle du summera 2023?
– För oss på The Book Affair har 2023 varit ett genombrottsår. Även om vi växte med 79 procent år 2022, så är det under 2023 som vi har visat oss själva, branschen och framför allt våra författare – att vi kan sälja riktigt stora volymer av tryckta böcker. Tydligt under året är också den växande nyfikenhet vi märker av kring vår affärsmodell som bygger på en stor delaktighet med författarna.

Vad önskar du dig inför 2024? 
– Jag önskar att fler förlag får komma till tals kring vad de ser som en naturlig utveckling av branschen nu när de större förlagshusen ger uttryck för att de har det tufft medan flertalet mindre och mellanstora förlag visar på motsatsen. Jag följer de flesta debatter som pågår i branschen men ser att det allt för ofta är samma talespersoner med liknade perspektiv som uttalar sig. Jag önskar mig ett öppnare samtal kring flera viktiga branschfrågor och gemensamma utmaningar vi alla står inför.

Vilka trender tror du kommer att prägla bokbranschen det kommande året?
– Jag tycker mig se att den ”stora romanen” har återvänt till topplistorna och det tror jag vi kommer se mer av under 2024. Vidare är en trendspaning att förlagen generellt behöver se över sin marknadsföring och säga nej till förmån för nya marknadsaktiviteter, som driver försäljning bättre. Men den yttersta trenden jag ser växa snabbt är författarnas behov och önskan att få en större andel av vinsten i samtliga format och en större delaktighet i alla led.

Vilken bok från 2023 vill du lyfta fram?
– När en världsstjärna som Charlotte Kalla väljer att en ge ut sin bok Skam den som ger sig på ett mindre förlag som TBA, för att maximera försäljning och kontroll – så är det uttryck för något stort är på väg att hända i vår bransch i förändring. En annan bok som har gjort avtryck på mig i år är Carina Nunstedts självbiografiska roman Vi ses på andra sidan som ges ut av Bookmark. Det är en stark och berörande berättelse om hur det är att bli änka mitt i livet. Johanna Kinchs framgångar med sitt förlag Edition J och romanen Färskt vatten till blommorna är jag imponerad av och den kan jag verkligen rekommendera.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.