Netflix nästa för svenske thrillerförfattaren Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson är aktuell med en ny bok – och en kommande Netflixfilmatisering av thrillern "En helt vanlig familj". Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

Med sina böcker om brott och dysfunktionella familjer har Mattias Edvardsson blivit en internationell bästsäljare.I väntan på att Netflix-filmatiseringen av boken ”En helt vanlig familj” ska få premiär, ger han nu ut boken ”Lova mig tystnad”.

Thrillern handlar om hur två familjers liv vänds upp och ner när två tonårsbarn blir förälskade i varandra.

– Jag är intresserad av hur brott påverkar människor, hur de försöker hantera det när de har hamnat i en fruktansvärd situation, säger Edvardsson till TT.

Han utgår ofta från sig själv, från sina egna rädslor och funderingar över hur han själv skulle hamna i en sådan situation. Ofta har unga vuxna bärande roller. Det är inte medvetet uttänkt, men han tror att det har att göra med de undermedvetna rädslor som finns när man som han har två döttrar på väg mot tonåren.

– Det är ett sätt att bearbeta det som komma skall. Eller snarare inte komma skall, säger han med ett skratt.

Vet vem som mördas

I ”Lova mig tystnad” vet vi efter bara några kapitel vem som är mördad. Men vem begick brottet, och varför? Edvardsson hoppar fram och tillbaka i handlingen, typ ”ett halvår före mordet” till ”efter mordet”. Det låter krångligare än det är.

– Jag skriver boken som läsaren ska läsa den. Det är roligast för mig, det är som att lägga pussel, att gå fram och tillbaka. Sedan måste jag gå tillbaka, bearbeta, skriva om när det är någonting som inte fungerar logiskt. Jag har en kompis som brukar säga att jag inte tycker om att göra det enkelt för mig.

Mattias Edvardsson började med att som gymnasielärare skriva böcker för unga vuxna och därefter barnböcker för att sedan inrikta sig på psykologiska thrillers.

”Blir ett filter”

– Jag är intresserad av verkliga brott, det ska kännas realistiskt. Det finns så många böcker där massor av brott sker på ständigt samma ort och där polisen dras in personligen. Det där blir en annan grej, det blir ett filter, du känner att det är fiktion, när det är samma poliser gång på gång.

Liksom kollegan Christoffer Carlsson kallar Edvardsson sina böcker ”en roman om ett brott”. Det är delvis en hyllning till Sjöwall/Wahlöö, som benämnde sina böcker på det sättet, dels en liten markering.

– Det kännetecknar väl att både Christoffers böcker och mina inte är deckare i sig, utan romaner som handlar om ett brott.

Han har redan skrivit ett halvt utkast till nästa bok och inväntar nu att tv-serien baserad på ”En helt vanlig familj” ska ha premiär på Netflix i höst.

– Jag har sett ett par avsnitt. Det ser lovande ut. De håller sig nära boken.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Mattias Edvardsson

Ålder: 46 år.

Familj: Hustru, två döttrar.

Bor: I Löddeköpinge.

Yrke: Författare.

Tidigare böcker i urval: ”En helt vanlig familj”, ”Goda grannar”, ”En familjetragedi”.

Aktuell: ”Lova mig tystnad”.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.