Hegas förlag möter skolministern – kräver bemannade skolbibliotek

Hilma Olsson är förläggare på Hegas förlag. Bild: Karin Salmson

Just nu har skolminister Lotta Edholm ett guldläge vad gäller frågan om bemannade skolbibliotek. Det menar Hegas förlag som på måndagen uppvaktar ministern med ett brev signerat av 1 613 personer.

Brevet, en 80 meter lång rulle, har analogt signerats av bland andra före detta utbildningsminister Gustav Fridolin, Svensk Biblioteksförenings ordförande Helene Öberg, författaren Martin Widmark, Sveriges författarförbunds ordförande Grethe Rottböll och professor emeritus i litteraturvetenskap Boel Westin.

Det avsändarna önskar är en lagstiftning om bemannade skolbibliotek, i dag finns det inte ens krav för vad ett skolbibliotek ska bestå av.

– Det är svårt att förstå, läsning är ju själva symbolen för kunskap och utbildning. Det är ofattbart att man inte har bibliotek på skolor i dag. Men den bilden håller på att ändras, man ser en förändring, säger Hilma Olsson, förläggare på Hegas förlag.

Förlaget är initiativtagare till brev och möte med skolministern och kommer också att föreslå en seminariedag i riksdagen om litteraturens roll i skolan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det är inte vanligt att ett förlag tar initiativ i en politisk fråga, men vi som lättläst-förlag vet hur viktig skolbiblioteksfrågan är för våra läsare. De behöver någon som sänker tröskeln in i läsning, någon som kan plocka fram rätt bok på rätt ämne och på rätt nivå. Det är det som skolbibliotekarier är så bra på. De ger alla en chans att bli läsare.

Frågan om bemannade skolbibliotek är inte ny, men fortfarande brinnande aktuell. I utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning, som tillsattes 2019 och leddes av Gustav Fridolin, var ett av de centrala förslagen att lagstifta om att alla skolor ska ha skolbibliotek bemannade av bibliotekarier. Något konkret lagförslag har däremot inte lagts och Hilma Olsson säger att skolministern har ett guldläge nu, med opinionen med sig.

– Vi vill att hon ska känna att hon har stöd från opinionen. Den politiska viljan finns, men finns det mod?

Brevet kommer under måndagen att publiceras i Biblioteksbladet.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.